ELY-keskukset

Valkoposkihanhien kevätmuutto eteni nopeasti ja ennätysaikaisin

Jaa

Kevätmuutto päättyi toukokuun lopulla. Muuton sujuvuuteen vaikuttivat lämpimät säät ja myötätuuli.

Muuttavia valkoposkihanhia toukokuussa 2024. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Muuttavia valkoposkihanhia toukokuussa 2024. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Suomessa pesivää valkoposkihanhikantaa saapui maahan jo maaliskuun lopulta lähtien. Huhtikuun loppupuolella Suomessa oli havaittu jo kymmeniä tuhansia valkoposkihanhia. Yksittäisiä hanhia on havaittu pelloilla Itä-Suomessa myös muuton päätyttyä.

Toukokuun loppuun mennessä vahinkoilmoituksia rauhoitettujen eläinten aiheuttamista vahingoista oli tehty koko maassa noin 230 kappaletta. Näistä valkoposkihanhien päämuuttoreitiltä Pohjois-Karjalan alueelta on tullut 146 kappaletta ja Kaakkois-Suomesta 52 kappaletta. Vahinkoilmoituksia tehtiin muutamia enemmän kuin keväällä 2023.

Hanhia saapui keskimääräistä pohjoisemmaksi, muuttavien hanhien kokonaismäärässä ei juuri muutoksia viime vuoteen

Kovin muutto alkoi 13. toukokuuta, jolloin Porvoon Söderskärin lintuasemalla havaittiin 161 000 valkoposkihanhea ja 220 000 todennäköistä valkoposkihanhea. Barentsinmeren kannan muuttavat valkoposkihanhet pysähtyivät lepäämään Porvoon ja Värtsilän väliselle alueelle. Muutto jatkui kiivaana seuraavan viikon. Paikallismäärät olivat suuria Etelä- ja Pohjois-Karjalassa. Suurimmat ruokailevien ja lepäilevien valkoposkihanhien kerääntymät arvioitiin 14. toukokuuta Tohmajärven Valkeasuolla, jossa havaittiin 54 000 hanhea sekä 15. toukokuuta Parikkalan Saaren Pohjanrannassa, jonne kerääntyi noin 70 000 hanhea. Viikon aikana Pohjois- ja Etelä-Karjalan pelloilla ja järvillä lepäili enimmillään arviolta reilusti yli puoli miljoonaa valkoposkihanhea.

Huippuvaiheen aluksi valkoposkihanhia saapui keskimääräistä pohjoisemmaksi. Esimerkiksi Kuopion Maaningalla havaittiin toukokuun puolivälissä 6100 paikallista valkoposkihanhea. Pohjois-Karjalassa hanhia oli tavallista enemmän Outokummussa ja Polvijärvellä. Huippuvaiheen lopuksi tuulet painoivat hanhien reitin osaksi Venäjän puolelle, joten kaikkiaan valkoposkihanhien voidaan arvioida käyttäneen Suomen ilmatilaa keskimääräisesti.

Hanhien seurantatieto perustuu BirdLife Suomen Tiira-havaintopalveluun sekä suomalaiseen ja saksalaiseen lähetinhanhitietoon.

Karkotustoimilla vahinkoja vastaan

Sekä yksittäiset viljelijät että ELY-keskuksilta avustusta saaneet hankkeet pyrkivät ennaltaehkäisemään valkoposkihanhien aiheuttamia viljelysvahinkoja karkottamalla hanhia. Muutamilta hanhille varatuilta lintupelloilta loppui syötävä nurmi kevätmuuton aikana.

Varsinais-Suomen ELY-keskus myönsi huhtikuussa 54 tilalle poikkeuslupia valkoposkihanhien karkottamiseen niitä vahingoittamattomilla menetelmillä pelloilta vakavien viljelysvahinkojen estämiseksi. Tällä hetkellä voimassa on 66 poikkeuslupaa, jotka koskevat 319 tilaa. 35 tilalla on voimassa vuonna 2022 myönnetty poikkeuslupa valkoposkihanhien ampumiseen. Poikkeamislupia valkoposkihanhien karkottamiseen haettiin keväällä 2024 aiempaa vähemmän.

Voimassa olevien poikkeuslupien lupa-alueita voi tarkastella karttapalvelussa: ArcGIS Web Application

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Joni Kivimäki
lajivahinkokoordinaattori, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
p. 0295 026 252

Laura Mononen
erityisasiantuntija, ympäristöministeriö
etunimi.sukunimi@gov.fi
p. 0295 250 274

Kuvat

Muuttavia valkoposkihanhia toukokuussa 2024. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Muuttavia valkoposkihanhia toukokuussa 2024. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Yhteystiedot

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu

p. 0295 026 000
https://www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Jyllinkosken padon purku edistää erittäin uhanalaisen raakun elinympäristöjen laajentumista, Kankaanpää (Varsinais-Suomi, Satakunta)12.7.2024 11:00:42 EEST | Tiedote

Heinäkuun alussa aloitettu Jyllinkosken voimalaitospadon purku Kankaanpäässä on herättänyt paljon huolta paikallisten keskuudessa. Purkutöiden takia Karvianjoen vedenpintaa on laskettu, mikä on paljastanut jokitörmiä ja siellä eläviä simpukoita. Jokihelmisimpukoita eli raakkuja tai muita uhanalaisia simpukkalajeja ei kuitenkaan ole menehtynyt veden laskun myötä.

På Sibborutten en tillfällig trafikant, för den avbrutna trafiken på Borgå rutten sökes nya lösningar10.7.2024 15:37:15 EEST | Tiedote

Borgå och Sibbo förbindelsebåtsruttens trafikavtal har sagts upp på grund av trafikantens svårigheter att sköta uppgifterna. På Sibbo rutten sköts trafiken från och med 11.7 av en tillfällig serviceproducent. För Borgå ruttens del kommer trafiken tills vidare att upphöra. Det utreds möjligheterna att ordna ersättande trafik så snart som möjligt.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye