VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Rikosprosessia tehostava tietojärjestelmäkokonaisuus jäi toistaiseksi saavuttamatta

Jaa

VITJA-, AIPA- ja Roti-hankkeiden oli tarkoitus edistää tiedonkulkua rikosprosessissa poliisin ja oikeushallinnon välillä. Heikko suunnittelu ja ICT-osaamisen puute johtivat kuitenkin yksittäiset hankkeet mittaviin ongelmiin, ja yhteentoimivuustavoite jäi taka-alalle.

Kuva: Getty images
Kuva: Getty images

VTV:n tarkastuksessa arvioitiin, mistä poliisin ja oikeushallinnon pitkäkestoisten tietojärjestelmähankeiden ongelmat johtuivat. Tavoitteena oli myös tuottaa tietoa siitä, mitkä tekijät vaikuttavat julkisten tietojärjestelmähankkeiden onnistumiseen. Hankkeet olivat:

  • poliisin vuonna 2023 päätetty toiminnanohjausjärjestelmähanke, VITJA
  • Syyttäjälaitoksen ja yleisten tuomioistuinten osittain käytössä oleva asian- ja dokumentinhallintajärjestelmähanke AIPA ja
  • Rikosseuraamuslaitoksen käytössä oleva toiminnan kehittämis- ja asiakastietojärjestelmä Roti.

Kaikki hankkeet myöhästyivät alkuperäisistä aikatauluistaan. Hankkeisiin oli vuoden 2023 loppuun mennessä käytetty yli 200 miljoonaa eli lähes kolme kertaa alun perin suunniteltua enemmän rahaa.

Tarkastuksen mukaan hankkeiden alkuperäiset tavoitteet olivat liian laajat ja epäselvät. Hankkeiden toteutusta vaikeutti puolestaan se, että hanketoimistoista ja johto- ja ohjausryhmistä puuttui riittävä ICT-asiantuntemus.

Tarkastuksen kohteena olleiden tietojärjestelmähankkeiden suunnittelun ja toteutuksen kriittisiksi onnistumistekijöiksi tunnistettiin tarkastuksessa muun muassa hankkeiden tarkka määrittely ja rajaus, realistinen budjetti ja aikataulu sekä tuki organisaation johdolta. Myös käyttäjien kuuleminen varhaisessa vaiheessa sekä riittävän kattavan substanssi ja ICT-osaamisen varmistaminen hanketoimistoihin on oleellista.

Kolmella hankkeella tavoiteltiin tehokkaampaa rikosprosessia parantamalla tiedonkulkua aina poliisin esitutkinnasta rangaistusten täytäntöönpanoon asti. ”Yhteentoimivuutta pyrittiinkin varmistamaan, mutta menettelyt eivät olleet riittäviä ja hankkeiden omat ongelmat johtivat lopulta siihen, että yhteentoimivuus jäi taka-alalle”, johtava tuloksellisuustarkastaja Juho Nurminen summaa.

Tutustu julkaisuun: ​​​​​​​​​Poliisin ja oikeushallinnon tietojärjestelmähankkeet

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan osoittamiin kohteisiin tuloksellisesti lakeja ja sääntöjä noudattaen. Lisäksi VTV tukee toiminnallaan läpinäkyvää päätöksentekoa ja demokratiaa.

VTV tarkastaa valtion taloudenhoidon laillisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta sekä valvoo finanssipolitiikkaa, puolue- ja vaalirahoitusta ja avoimuusrekisterin käyttöä. VTV on ylin riippumaton tarkastusviranomainen. Se toimii eduskunnan yhteydessä, ja sen asema ja tehtävät on säädetty perustuslaissa.

VTV.fi

Statens revisionsverk säkerställer att statens tillgångar används i enlighet med riksdagens beslut, effektivt och med efterlevnad av lagar och regler. Med sin verksamhet stödjer revisionsverket dessutom ett transparent be-slutsfattande och demokrati.

Revisionsverket granskar lagligheten och ändamålsenligheten i skötseln av statsfinanserna, övervakar finanspo-litiken och användningen av öppenhetsregistret samt utövar tillsyn över parti- och valfinansieringen. Revis-ionsverket är den högsta oberoende revisionsmyndigheten. Revisionsverket fungerar i anslutning till riksdagen och dess ställning och uppgifter föreskrivs i grundlagen.

VTV.fi/sv

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Regeringens anpassningsåtgärder bidrar till att de offentliga finanserna stärks, men ytterligare åtgärder behövs för att tygla utgiftstrycket11.6.2024 10:05:00 EEST | Tiedote

I ljuset av de nuvarande prognoserna verkar regeringens mål för att stärka de offentliga finanserna inte nås trots de ytterligare åtgärder som vidtagits. Detta beror på ett bestående underskott i de offentliga finanserna till följd av att offentliga sektorns utgifter har ökat. Orsakerna till ökningen är huvudsakligen strukturella faktorer som till exempel åldrande.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye