ELY-keskukset

Sinilevää havaittu Saaristomerellä sisäsaaristossa, muualla Lounais-Suomessa rauhallista (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Jaa

Sinilevätilanne on pysynyt edelleen rauhallisena suuressa osassa Lounais-Suomea. Varsinais-Suomen ELY-keskukseen ei ole saapunut kuluneella viikolla (24/2024) yhtäkään yleisöhavaintoa sinileväesiintymistä. Sinilevän vakioseurantapisteissä Mynälahden sisäosissa havaittiin vähän sinilevää, ja vastaavia tuloksia Mynälahdelta havaittiin myös Rotarien sinileväseurannassa. Myös vesi.fi-sivuston kautta on tallennettu kuluneella viikolla muutama vähäinen sinilevähavainto Saaristomereltä.

Maisema järvenrannalta.
Järvimaisema. Kuva: Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kuva-arkisto.

Merialueilla sinilevää havaittiin vähäisissä määrin Mynälahden sisäosissa sekä ELY:n vakiohavaintopaikalla että Rotarien seurannassa.

Sisävesialueilla sinilevää ei ole havaittu ELY-keskuksen vakioseurantapaikoilta eikä Rotarien havaintopisteiltä.

Tarkempia tietoja voi tarkastella Järviwikistä.

Siitepölykausi jatkuu edelleen, ja erityisesti männyn siitepölyä esiintyy paikoitellen hyvinkin runsaana. Kasautunut siitepöly saattaa muistuttaa leväesiintymää, mutta usein se on väriltään kellertävää tai ruskeaa, ja se saattaa haista voimakkaastikin.

Sinileväesiintymät tyypillisesti runsastuvat aurinkoisella ja lämpimällä säällä, ja tilanne saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Viime aikojen voimakkaat sateet ja kovat tuulet ovat sekoittaneet vesimassaa, mikä ehkäisee laajojen sinilevälauttojen muodostumista.

Levähavainnoista ilmoittaminen

Varsinais-Suomen ELY-keskuksella on 34 vakiohavainnoitsijan seuraamaa havainnointipaikkaa Lounais-Suomessa. Vakiohavaintopaikkojen lisäksi ELY-keskus vastaanottaa yleisöhavaintoja Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueelta. Havaintoja voi ilmoittaa numeroon 0295 022 530.

Järvi-Meriwikiin voi kirjata havaintoja myös älypuhelimella toimivan Havaintolähetti-sovelluksen avulla. Lounais-Suomen sinilevähavainnoista voi tarkastella sekä yleisöhavaintoja että vakioseurannan tuloksia (linkki alla). Levänäytteitä voi myös toimittaa Turkuun mikroskopointianalyysiä varten, mikäli levää esiintyy poikkeuksellisen paljon tai jos leväesiintymä muuten mietityttää. Näytteen lähettämisestä tulee ensin sopia ELY-keskuksen kanssa (p. 0295 022 530).

Linkkejä

Lisätietoja

Harjoittelija Emilia Pohto, puh. 0295 022 530

Ylitarkastaja Sanna Kipinä, puh. 0295 022 879

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Jyllinkosken padon purku edistää erittäin uhanalaisen raakun elinympäristöjen laajentumista, Kankaanpää (Varsinais-Suomi, Satakunta)12.7.2024 11:00:42 EEST | Tiedote

Heinäkuun alussa aloitettu Jyllinkosken voimalaitospadon purku Kankaanpäässä on herättänyt paljon huolta paikallisten keskuudessa. Purkutöiden takia Karvianjoen vedenpintaa on laskettu, mikä on paljastanut jokitörmiä ja siellä eläviä simpukoita. Jokihelmisimpukoita eli raakkuja tai muita uhanalaisia simpukkalajeja ei kuitenkaan ole menehtynyt veden laskun myötä.

På Sibborutten en tillfällig trafikant, för den avbrutna trafiken på Borgå rutten sökes nya lösningar10.7.2024 15:37:15 EEST | Tiedote

Borgå och Sibbo förbindelsebåtsruttens trafikavtal har sagts upp på grund av trafikantens svårigheter att sköta uppgifterna. På Sibbo rutten sköts trafiken från och med 11.7 av en tillfällig serviceproducent. För Borgå ruttens del kommer trafiken tills vidare att upphöra. Det utreds möjligheterna att ordna ersättande trafik så snart som möjligt.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye