Väestörakenteen muutosvaikutuksia tutkiva LIFECON-hanke sai jatkorahoituksen
Väestörakenteen muutosten elämänkaari- ja talousvaikutuksia tutkiva LIFECON-hanke sai jatkorahoituksen vuoteen 2027 asti. Jatkokaudella hankkeen tutkimuksen ja vuorovaikutustoiminnan on tarkoitus vastata erityisesti ajankohtaisiin, hallituksen ja ministeriöiden tunnistamiin tarpeisiin. LIFECON-hanketta rahoittaa Strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) DEMOGRAPHY-ohjelma ja sitä toteuttavat Työterveyslaitos, Helsingin yliopisto ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitos (Etla).

LIFECON-hankkeen uutinen 14.6.2024
Tutkimustietoa ja politiikkasuosituksia on luvassa muun muassa työeläkeuudistukseen sekä pitkäaikaishoidon palveluiden käyttöön ja kustannuksiin liittyen. Lisäksi perehdymme osatyökykyisten ja työttömien työllistymiseen sekä mielenterveysongelmien ja perheellistymisen yhteyksiin.
– Teemme tiivistä yhteistyötä DEMOGRAPHY-ohjelman muiden hankkeiden kuten FLUXin ja SustAgeablen kanssa. Myös vuorovaikutus ministeriöiden, työmarkkinajärjestöjen ja poliittisten päättäjien kanssa on tärkeää tutkimuksen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden varmistamiseksi, kertoo hankkeen johtaja, johtava tutkija Taina Leinonen Työterveyslaitoksesta.
Päätöksenteolla voidaan varautua väestönkehitykseen ja sen seurauksiin pitkäjänteisesti yli vaalikausien.
Ensimmäisellä kaudella tehtiin runsaasti tutkimusta ja järjestettiin keskustelutilaisuuksia
Ensimmäisellä kaudella LIFECON julkaisi lähes 40 tieteellistä artikkelia ja LIFECONin järjestämissä keskustelutilaisuuksissa tavoitettiin yli 1500 aiheesta kiinnostunutta päättäjää, asiantuntijaa ja kansalaista. Sidosryhmien näkemysten kuunteleminen on tärkeä osa DEMOGRAPHY-ohjelman ja sen hankkeiden vuorovaikutusta.
LIFECON-hankkeen tutkimustuloksiin voi tutustua hankkeen verkkosivuilla. Sivuilta löytyvät myös tiivistelmät ja tallenteet keskustelutilaisuuksista:
Nuoret ja mielenterveys – miten rakennamme polun hyvään työelämään?Miten talous kestää väestörakenteen muutoksen? Osatyökykyiset työelämässä – ratkaisuja työssä jatkamiseen.
Lisätiedot
Taina Leinonen, johtava tutkija, Työterveyslaitos, puh. 050 327 1723, taina.leinonen[at]ttl.fi, @taina_leinonen
LIFECON (2021–2027)–Väestörakenteen muutosten elämänkaari- ja talousvaikutukset
- LIFECON-hanke parantaa ymmärrystämme väestörakenteen muutosten syistä ja seurauksista elämänkaaren eri vaiheissa, eli perheenmuodostuksessa, työelämässä ja elämän loppupuolen terveydessä ja hoivan tarpeessa.
- Hanke tuottaa tietoa väestömuutosten vaikutuksista makrotalouteen ja julkiseen talouteen sekä arvioi ja suosittelee toimia, joiden kautta muutoksiin voidaan sopeutua.
- Hanke käyttää laajoja rekisteriaineistoja, kyselytutkimuksia sekä tietoja kansantalouden indikaattoreista ja politiikkatoimista.
- Hanketta rahoittaa strategisen tutkimuksen neuvosto, joka toimii Suomen Akatemian yhteydessä.
- Seuraa LIFECONia X:ssä (twitter).
DEMOGRAPHY-ohjelma 2021–2027 – Väestörakenteen muutokset – syyt, seuraukset ja ratkaisut
- DEMOGRAPHY-ohjelman on Strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) tutkimusohjelma.
- Ohjelman hankkeet tutkivat väestörakenteen muutosta ja tuottavat konkreettisia ratkaisuja, joilla siihen voidaan vaikuttaa ja sopeutua.
- Ohjelman hankkeita ovat: FLUX (syntyvyys), LIFECON, MobileFutures (maahanmuuttajat ja kotoutuminen), NetResilience (sosiaaliset verkostot), SustAgeable (ikääntyvät ja hoiva)
-
Ohjelmasta lisätietoja antaa ohjelmajohtaja Susan Kuivalainen, puh. 029 411 2184, susan.kuivalainen@etk.fi,

Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kristiina Kulhavanhempi asiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358405486914kristiina.kulha@ttl.fiKuvat
Linkit
Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.
Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.
Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.
Lisätietoja:
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot ja tiedotteemme.
Tilaa kohdennettu uutiskirjeemme suoraan sähköpostiisi.
Twitter: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos
Mindre sjukfrånvaro inom kommunsektorn än någonsin tidigare under 2000-talet11.6.2025 06:00:00 EEST | Pressmeddelande
År 2024 var kommunalt anställda i genomsnitt borta 16,3 dagar från arbetet på grund av egen sjukdom. Siffran ligger nästan på samma nivå som år 2023, då en tydlig förbättring kunde ses efter den tillväxttopp som coronan orsakade. Sjukfrånvaron är nu lägre än någonsin tidigare under den 25 år långa uppföljningen.
Kunta-alalla sairauspoissaoloja vähemmän kuin kertaakaan 2000-luvulla11.6.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Vuonna 2024 kuntatyöntekijät olivat keskimäärin 16,3 päivää poissa töistä oman sairauden vuoksi. Luku on lähes samalla tasolla kuin vuonna 2023, jolloin nähtiin selkeä käänne parempaan koronan aiheuttaman kasvupiikin jälkeen. Sairauspoissaolojen määrä on nyt alhaisempi kuin kertaakaan 25 vuotta kestäneen seurannan aikana.
Fewer sickness absence in the municipal sector than ever since 200011.6.2025 06:00:00 EEST | Press release
In 2024, municipal employees were on average 16.3 days absent from work due to their own illness. The figure is almost at the same level as in 2023 when we saw a clear turn for the better after the growth peak caused by COVID-19. The amount of sickness absence is now lower than ever during the 25-year follow-up.
Chefsarbetet behöver gränser – att stödja välbefinnande och psykisk hälsa är samarbete10.6.2025 06:00:00 EEST | Pressmeddelande
Arbetsplatsens metoder för att stödja psykisk hälsa kan sammanfattas i en pyramidmodell, där metoderna är indelade i tre nivåer. Mest tid bör ägnas åt att skapa förutsättningar för ett bra arbete på arbetsplatsen. Arbetshälsa är summan av många faktorer, och ansvaret fördelas på olika aktörer. Även om cheferna spelar en aktiv roll i att stödja välbefinnandet behöver ingen agera som inofficiell terapeut i sin arbetsgemenskap.
Esihenkilötyö tarvitsee rajoja – hyvinvoinnin ja mielenterveyden tukeminen on yhteistyötä10.6.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Työpaikan keinot mielenterveyden tueksi voidaan tiivistää kolmiomalliin, jossa keinot on jaettu kolmelle tasolle. Eniten työpaikalla tulisi käyttää aikaa hyvän työn edellytyksistä huolehtimiseen. Työhyvinvointi on monen tekijän summa, ja vastuut jakautuvat eri toimijoille. Vaikka esihenkilöt ovat hyvinvoinnin tukemisessa aktiivisessa roolissa, kenenkään ei tarvitse toimia epävirallisena terapeuttina työyhteisössään.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme