Työterveyslaitos

Väestörakenteen muutosvaikutuksia tutkiva LIFECON-hanke sai jatkorahoituksen

Jaa

Väestörakenteen muutosten elämänkaari- ja talousvaikutuksia tutkiva LIFECON-hanke sai jatkorahoituksen vuoteen 2027 asti. Jatkokaudella hankkeen tutkimuksen ja vuorovaikutustoiminnan on tarkoitus vastata erityisesti ajankohtaisiin, hallituksen ja ministeriöiden tunnistamiin tarpeisiin. LIFECON-hanketta rahoittaa Strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) DEMOGRAPHY-ohjelma ja sitä toteuttavat Työterveyslaitos, Helsingin yliopisto ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitos (Etla).

Kuvituskuva - ihmishahmoja

LIFECON-hankkeen uutinen 14.6.2024

Tutkimustietoa ja politiikkasuosituksia on luvassa muun muassa työeläkeuudistukseen sekä pitkäaikaishoidon palveluiden käyttöön ja kustannuksiin liittyen. Lisäksi perehdymme osatyökykyisten ja työttömien työllistymiseen sekä mielenterveysongelmien ja perheellistymisen yhteyksiin.

– Teemme tiivistä yhteistyötä DEMOGRAPHY-ohjelman muiden hankkeiden kuten FLUXin ja SustAgeablen kanssa. Myös vuorovaikutus ministeriöiden, työmarkkinajärjestöjen ja poliittisten päättäjien kanssa on tärkeää tutkimuksen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden varmistamiseksi, kertoo hankkeen johtaja, johtava tutkija Taina Leinonen Työterveyslaitoksesta.

Päätöksenteolla voidaan varautua väestönkehitykseen ja sen seurauksiin pitkäjänteisesti yli vaalikausien.

Ensimmäisellä kaudella tehtiin runsaasti tutkimusta ja järjestettiin keskustelutilaisuuksia

Ensimmäisellä kaudella LIFECON julkaisi lähes 40 tieteellistä artikkelia ja LIFECONin järjestämissä keskustelutilaisuuksissa tavoitettiin yli 1500 aiheesta kiinnostunutta päättäjää, asiantuntijaa ja kansalaista. Sidosryhmien näkemysten kuunteleminen on tärkeä osa DEMOGRAPHY-ohjelman ja sen hankkeiden vuorovaikutusta.

LIFECON-hankkeen tutkimustuloksiin voi tutustua hankkeen verkkosivuilla. Sivuilta löytyvät myös tiivistelmät ja tallenteet keskustelutilaisuuksista: 
Nuoret ja mielenterveys – miten rakennamme polun hyvään työelämään?Miten talous kestää väestörakenteen muutoksen?  Osatyökykyiset työelämässä – ratkaisuja työssä jatkamiseen.

Lisätiedot 

Taina Leinonen, johtava tutkija, Työterveyslaitos, puh. 050 327 1723, taina.leinonen[at]ttl.fi, @taina_leinonen

STN Tiedote 11.6.2024 Strategisen tutkimuksen neuvosto päätti BIOD- ja DEMOGRAPHY-ohjelmien jatkorahoituksesta

LIFECON (2021–2027)–Väestörakenteen muutosten elämänkaari- ja talousvaikutukset

  • LIFECON-hanke parantaa ymmärrystämme väestörakenteen muutosten syistä ja seurauksista elämänkaaren eri vaiheissa, eli perheenmuodostuksessa, työelämässä ja elämän loppupuolen terveydessä ja hoivan tarpeessa.
  • Hanke tuottaa tietoa väestömuutosten vaikutuksista makrotalouteen ja julkiseen talouteen sekä arvioi ja suosittelee toimia, joiden kautta muutoksiin voidaan sopeutua.
  • Hanke käyttää laajoja rekisteriaineistoja, kyselytutkimuksia sekä tietoja kansantalouden indikaattoreista ja politiikkatoimista.
  • Hanketta rahoittaa strategisen tutkimuksen neuvosto, joka toimii Suomen Akatemian yhteydessä.
  • Seuraa LIFECONia X:ssä (twitter)

DEMOGRAPHY-ohjelma 2021–2027 – Väestörakenteen muutokset – syyt, seuraukset ja ratkaisut

  • DEMOGRAPHY-ohjelman on Strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) tutkimusohjelma.
  • Ohjelman hankkeet tutkivat väestörakenteen muutosta ja tuottavat konkreettisia ratkaisuja, joilla siihen voidaan vaikuttaa ja sopeutua.
  • Ohjelman hankkeita ovat: FLUX (syntyvyys), LIFECONMobileFutures (maahanmuuttajat ja kotoutuminen), NetResilience (sosiaaliset verkostot), SustAgeable (ikääntyvät ja hoiva)
  • Ohjelmasta lisätietoja antaa ohjelmajohtaja Susan Kuivalainen, puh. 029 411 2184, susan.kuivalainen@etk.fi,

Logot%20LIFECON-hanke%20DEMOGRAPHY-ohjelma%20Strateginen%20tutkimus

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.

Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.

Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.

Lisätietoja:

Tietoa meistä 

Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot ja tiedotteemme.

Tilaa kohdennettu uutiskirjeemme suoraan sähköpostiisi.

Twitter: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Työterveyslaitoksen logo.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos

Trafikljusmodellen för arbetstider förbättrade arbetstiderna och arbetssäkerheten inom hälso- och sjukvårdsbranschen10.6.2024 08:30:00 EEST | Tiedote

Även internationellt har man fått ny och viktig information om de gynnsamma effekterna av arbetsskiftsergonomi. Arbetshälsoinstitutet har uppdaterat de nationella rekommendationerna för arbetsskiftsergonomi och tagit fram en kostnadsfri riskräknare för arbetsolycksfall vid periodiskt arbete som en del av riskbedömningen. De nya metoderna kan främja arbetssäkerheten och arbetshälsan inom hälso- och sjukvårdsbranschen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye