Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Ikääntyneiden palvelulautakunta hyväksyi asumispalveluiden lakkautuksia eri puolilla Varsinais-​Suomea

Jaa

Syyt lautakunnan päätösten taustalla vaihtelevat yksiköittäin.

Kaksi violettia graafista elementtiä, jotka näyttävät sydämiltä tai V-kirjaimilta tummaa taustaa vasten. Oikeassa ylänurkassa on Varhan logo.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha) ikääntyneiden palvelulautakunta päätti kokouksessaan 13.6. muutoksista seitsemän eri asumispalveluyksikön toimintaan. Listalla oli sekä yksiköiden lakkautuksia että muita toiminnan muutoksia.

Lautakunta päätyi hyväksymään ikääntyneiden palveluiden tulosaluejohtaja Eeva-Sirkku Pöyhösen päätösehdotuksen jokaisen yksikön kohdalla. Paraisilla sijaitsevan Tennbykodin kohdalla alkuperäinen ehdotus oli, että toiminta lakkautettaisiin syyskuun loppuun mennessä, mutta Pöyhönen muutti päätösehdotustaan siten, että aikataulua venytettiin vuoden loppuun asti. Lautakunta hyväksyi muutetun päätösehdotuksen.

Ikääntyneiden palvelulautakunta päätti seuraavien yksiköiden toiminnan lakkauttamisista tai muutoksista:

  • Tennbykoti, Parainen: yhteisöllisen asumisen yksikön toiminta lakkautetaan 31.12.2024 mennessä. Kohteen poistumisturvallisuus ei täytä pelastuslain vaatimuksia ja kohteessa tehdyn poistumiskokeen perusteella on todettu, että toimintaa ei voida jatkaa. Tennbykodin neljälle asukkaalle tarjotaan korvaava palvelu toisesta asumisyksiköstä. Yksikön työntekijälle tarjotaan muita tehtäviä Varhan ikääntyneiden palveluista.
  • Furubo, Nauvo: yhteisöllisen asumisen yksikön toiminta lakkautetaan 31.12.2024 mennessä. Furubossa on kolme asiakaspaikkaa, mutta yksikössä ei tällä hetkellä asu ketään, eikä sinne ole tarkoitus sijoittaa uusia asiakkaita. Henkilöstöön ei kohdistu muutoksia.
  • Hintan hoivakoti, Suomusjärvi: laitospalvelun yksikön toiminta lakkautetaan 31.8.2024 mennessä. Lakkauttamisen taustalla on useita syitä. Yksi syy on rakennuksen kunto, joka on Varhan arvion mukaan välttävä. Lisäksi hoivakotiin on ollut vaikea saada henkilökuntaa. Asiaan vaikuttaa myös vanhuspalvelulain kirjaus, jonka mukaan pitkäaikaista laitoshoitoa ei voi ikääntyneiden asumisessa tuottaa enää 1.1.2028 alkaen. Hintan hoivakodin kahdeksalle pitkäaikaisasukkaalle tarjotaan korvaavaa paikkaa toisesta laitospalvelun tai ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköstä. Työntekijöille tarjotaan työtä Varhan muista yksiköistä ja heille järjestetään kysely heidän toivomastaan työpaikasta.
  • Suvelakoti, Kalanti: ikääntyneiden lyhytaikaishoito siirretään Uudenkaupungin keskusta-alueella sijaitsevaan Merituulikotiin 30.9.2024 mennessä. Lyhytaikaishoito siirtyy Merituulikodin Tyynelä-osastolle, joka on vastikään remontoitu kattavasti. Suvelakoti on lyhytaikaishoidon yksikkö, joten siellä ei ole pitkäaikaisia asukkaita. Osalla asiakkaista matka lyhytaikaishoitoon pitenee ja osalla lyhenee. Suvelakodin henkilöstölle tarjotaan työtä uudesta Tyynelän lyhytaikaishoidon yksiköstä sekä Varhan muista yksiköistä.
  • Lamminniemikodin Teeri-ryhmäkoti, Somero: ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikkö Teeri-ryhmäkoti suljetaan ja toiminta siirretään viereiseen Katajakotiin 30.6.2024 mennessä. Vaikeasta henkilöstötilanteesta johtuen Teeri-ryhmäkodin kahdeksan asiakasta siirretään viipymättä Katajakodin vapaana oleville asiakaspaikoille, jotta asiakkaiden hoito voidaan turvata. Katajakodissa on ollut parempi henkilöstötilanne. Teeri-ryhmäkodin henkilöstöltä tiedustellaan halukkuutta siirtyä Katajakotiin töihin.
  • Palvelutalo Tervaskanto, Somero: ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikön toiminta lakkautetaan 31.12.2024 mennessä. Sekä asukkaiden että henkilöstön on tarkoitus siirtyä Tervaskannon läheisyyteen valmistuvaan uudiskohde Satumaahan. Uudiskohteen on tarkoitus valmistua siten, että tilat voidaan ottaa käyttöön lokakuussa 2024.
  • Valmankartano, Lieto: yhteisöllisen asumisen yksikkö muutetaan asteittain kuntouttavaksi arviointiyksiköksi. Valmankartanon alakerran nykyiset asukkaat voivat jatkaa asumistaan yhteisöllisessä asumisessa. Kuntouttavan arviointiyksikön toiminta alkaa ensin Valmankartanon yläkerrassa 1.10.2024, jonka jälkeen toiminta laajenee hiljalleen myös alakertaan yhteisöllisen asumisen asuntojen vapautumisen myötä. Kuntouttavaan arviointiyksikköön tullaan rekrytoimaan uutta henkilökuntaa.

Lautakunnan oli lisäksi tarkoitus merkitä tiedoksi Varhan palveluverkkosuunnittelun tilanne ja aikataulu. Tulosaluejohtaja Pöyhönen veti kuitenkin kyseisen kohdan pois lautakunnan esityslistalta Varhan järjestämisjaoston päätettyä aiemmin samana päivänä, että eri palveluiden toimipaikkoja koskevat päätökset palautetaan uudelleen valmisteluun.

Loput ikääntyneiden palvelulautakunnan 13.6. kokouksen asiat käsiteltiin päätösehdotusten mukaisesti.

Ikääntyneiden palvelulautakunnan kokouksen esityslista löytyy täältä: Ikään­ty­nei­den pal­ve­lu­lau­ta­kun­ta 13.6.2024, esi­tys­lis­ta (Ktweb)

Ai­em­pi uu­ti­nen ai­hees­ta

Ikään­ty­nei­den pal­ve­lu­lau­ta­kun­nan kä­sit­te­lyyn asu­mis­pal­ve­lui­den lak­kau­tuk­sia ja muu­tok­sia (7.6.2024)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Varsinais-Suomen hyvinvointialue

"Turvaamme, parannamme, pelastamme – hyvinvointia yhdessä, joka päivä."
Varsinais-Suomen hyvinvointialue järjestää varsinaissuomalaisten sote- ja pelastuspalvelut. Verkkopalvelumme: varha.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye