Business Finland

KORJAUS KLO 18.04 LÄHETETTYYN TIEDOTTEESEEN: BUSINESS FINLANDIN ULKOMAANTOIMINTOJEN INTEGROINTI ULKOMINISTERIÖÖN RISKEERAA YRITYSTEN KASVUN VAUHDITTAMISTA

Jaa

Tapa, jolla Business Finlandin ulkomaantoiminnot integroidaan ulkoministeriöön, on vielä hahmottumatta. Päätöstä seuraa pitkä ja hankala prosessi, joka pahimmillaan rapauttaa yritysten saamat palvelut ja riskeeraa viennin kehityksen ja Suomen talouden kasvun.

Business Finland
Business Finland @Business Finland

Työllisyyden ja yrittäjyyden ministerityöryhmä on päättänyt Business Finlandin ulkomaantoimintojen integroinnista ulkoasiainhallintoon. Ministeriöt tiedottivat asiasta tänään perjantaina 14. kesäkuuta.

Päätöstä perustellaan vienninedistämistoiminnan tehostamisella ja vaikuttavuuden parantamisella. Tapa, jolla Business Finlandin ulkomaantoiminnot integroidaan ulkoministeriöön, on vielä hahmottumatta. Toimeenpanoa varten nimitetään ulkopuolinen selvityshenkilö ja ministeriöiden yhteinen työryhmä. Päätöstä seuraa siis pitkä ja hankala prosessi, joka pahimmillaan rapauttaa palvelut ja riskeeraa viennin kehityksen ja Suomen talouden kasvun.

“Olemme pettyneitä päätökseen ja hämmentyneitä päätöksen perusteluista, sillä vienninedistämisen palvelumme saavat jatkuvasti asiakkailtamme paljon hyvää palautetta ja toimintaa on kehitetty tuloksekkaasti eteenpäin”, toteaa pääjohtaja Nina Kopola.

Business Finland perustettiin 2018 edistämään yhtenäistä polkua tutkimus- ja kehitysrahoituksen sekä vienti- ja kansainvälistysmahdollisuuksien välille. Innovaatiotoiminnan ja kansainvälistymisen yhdistäminen on aiemmissa arvioinneissa nostettu erityiseksi haasteeksi suomalaisille yrityksille. Nyt tehty päätös uhkaa rapauttaa vuosien mittaan tehdyn kehitystyön tulokset. Business Finlandin keräämän yrityspalautteen perusteella tyytyväisyys vienninedistämisen palveluihin on ollut erinomaisella tasolla, keskimäärin 4,6/5.

SELVITYKSEN KUSTANNUSARVIOT OVAT RIITTÄMÄTTÖMIÄ

Selvitysprosessissa ei ole riittävästi arvioitu muutoksen kustannusvaikutuksia tai vaikutuksia yrityksille tarjottavan palvelun laatuun. Uudistuksessa on merkittävä riski, että se tulee olemaan veronmaksajille hyvin kallis ilman palveluiden parantumista tai tehostumista.

”Nykyisessä taloustilanteessa suomalaisten yritysten kasvun ja kilpailukyvyn turvaaminen pitäisi olla ensisijainen tavoite, jotta Suomen talous saadaan nousuun. Nyt on huono aika erittäin kalliille, monimutkaisille ja riskialttiille muutoksille, jotka vaikuttavat suoraan yritysten saamaan palvelun laatuun”, huomauttaa Kopola.

Vienninedistämisen kehittämistä ja roolien selkiyttämistä olisi mahdollista jatkaa myös nykyisten rakenteiden pohjalta. Tehtyjen selvitysten ja saatavilla olevan tiedon perusteella ulkomaantoimintojen integroinnista ulkoasiainhallintoon on vaikea tunnistaa käytännössä mitään hyötyjä asiakasarvon, kustannustehokkuuden, työntekijäkokemuksen tai toiminnan strategisen ketteryyden näkökulmista.

”Olemme kaikki olemassa Suomea ja suomalaisia yrityksiä varten, ja meidän pitää pystyä rakentavaan dialogiin kollegoidemme kanssa sekä ulkoministeriössä että työ- ja elinkeinoministeriössä. Teemme kaikkemme, jotta asiakkaillemme suunnatut palvelut jatkuvat katkeamattomina”, kiteyttää Kopola.

Yhteyshenkilöt

Business Finland on suomalainen julkinen toimija, joka tarjoaa innovaatiorahoitusta ja kansainvälistymispalveluita, edistää matkailua ja investointeja sekä osaajien houkuttelua Suomeen. Organisaatiossa työskentelee 760 asiantuntijaa 37 toimipisteessä maailmalla ja 16 toimipaikassa Suomessa. Business Finland on osa Team Finland -verkostoa. www.businessfinland.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Business Finland

Suomen saavutettavuus ilman lentämistä: 63 tuntia Madridista, 38 tuntia Pariisista18.6.2024 07:45:00 EEST | Tiedote

Matka Madridista Suomeen kestää parhaimmillaan 63 tuntia, Pariisista 38 tuntia, Berliinistä 29 tuntia ja Kööpenhaminasta 18 tuntia, kun käytetään julkisia liikenneyhteyksiä ilman lentämistä. Maantie- ja merimatkat vievät keskimäärin seitsemän kertaa enemmän aikaa kuin vastaavat lentomatkat. Juna- ja bussimatkustus ovat hitaampia vaihtoehtoja, mutta aiheuttavat vähemmän kasvihuonepäästöjä. Monipuoliset yhteydet ovat tärkeitä myös huoltovarmuuden kannalta.

Los Angelesin päästöt kuriin suomalaisteknologialla – Business Finland tuo ostajat tutustumaan Tampereen älykkäisiin kaupunkiratkaisuihin11.6.2024 08:29:00 EEST | Tiedote

Los Angelesin kaupunki tekee mittavia investointeja infrastruktuuriin valmistautuessaan vuoden 2028 kesäolympialaisiin. Business Finlandin Decarbonized Cities -ohjelma tuo 10-14.6.2024 Los Angelesin ostajat Tampereelle ja Helsinkiin tutustumaan älykkäisiin ja kestäviin kaupunkiratkaisuihin ja yrityksiin. Kyseessä on ennennäkemätön mahdollisuus suomalaisyrityksille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye