MIELI Suomen Mielenterveys ry

Ammattilaiset hakevat MIELI ry:stä kriisiapua työkuormitukseen

Jaa

Sote-, kasvatus- ja opetussalan ammattilaisten yhteydenotot MIELI ry:n kriisitoimintoihin näyttävät lisääntyneet liittyen työssä jaksamiseen ja työyhteisöihin. Keväällä kuukauden seurantajakson aikana MIELI Kriisipuhelimesta haettiin myös konsultaatioapua itsetuhoisten kohtaamiseen.

Puhelin kädessä
Moni sote-, kasvatus- ja opetusalan ammattilainen hakee apua kuormitukseen MIELI ry:n kriisitoiminnoista. Porapak Apichodilok

Sote-, kasvatus- ja opetusalan ammattilaisten kuormittunut työtilanne näkyy myös mielenterveysjärjestö MIELI ry:n kriisitoiminnoissa.

Moni kertoo isosta huolesta jaksamiseensa liittyen, koska työkuorma on liian suuri, aikataulut tiukkoja ja työntekijät uupuneita. Ammattilaisilla on vahva halu tehdä työnsä hyvin ja olla ihmisten apuna tai tukena. Keskusteluissa näkyi myös painetta siitä, että auttajan odotetaan pärjäävän, vaikka hänellä itsellään olisi kriisi päällä. Lisäksi osa yhteydenottajista koki, että epäkohtien nostaminen ei johda tukitoimiin työpaikalla tai työterveydessä.

”Monen keskusteluapua hakeneen ammattilaisen viesti on, että työtä ei pysty tekemään niin hyvin kuin haluaisi. Myös heidän oma kynnyksensä hakea apua näyttää olevan korkea. On huolestuttavaa, että näiden ammattiryhmien kuormitus näkyy enemmän myös MIELI ry:ssä, koska heidän jaksamisensa vaikuttaa isoon ryhmään ihmisiä”, MIELI ry:n kriisitoimintojen johtaja Sanna Vesikansa sanoo.

Ammattilaisten yhteydenoton syistä kerättiin tietoa kuukauden ajan keväällä 2024. Keskusteluista kaksi kolmesta käytiin kriisikeskusten kriisivastaanotolla ja reilu neljännes Kriisipuhelimessa.

Vastaava koonti tehtiin viimeksi vuonna 2018, jolloin yhteydenottajilta nousi samanlaisia teemoja liittyen työn eettisyyteen, mutta nykyistä vähemmän. Aikaisemmin puhuttiin paljon kiusaamisesta.

Itsetuhoisten kanssa tarvitaan neuvoja

Kriisipuhelimeen on tullut yhteydenottoja myös asiakastilanteissa, joissa työntekijä tarvitsee apua itsetuhoisen asiakkaansa kanssa. Seurantajakson aikana kriisipuhelimeen soittaneista ammattilaisista lähes joka toinen haki konsultaatiota työtilanteeseensa. Joissakin keskusteluissa myös ammattilaisen asiakas oli mukana.

Sanna Vesikansan mukaan hyvinvointialueilla olisi tärkeää vahvistaa ammattilaisten tukea ja koulutusta itsetuhoisuuden kohtaamiseen. Myös työelämän mielenterveystaitojen lisääminen on yksi keino selättää työkuormitusta.

”Itsetuhoisuuden puheeksi ottaminen ei ole välttämättä helpointa ammattilaisillekaan eikä siihen saa riittäviä valmiuksia perusopinnoissa. Mielenterveystaitoja on tärkeä vahvistaa kaikissa ammattiryhmissä”, Vesikansa sanoo.

Kriisiapua saa läpi kesän

Tammi-toukokuussa MIELI Kriisipuhelimeen tuli yhteensä 177 930 soittoyritystä, mikä on 10 000 enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Useimmiten keskustelu käsitteli pahaa oloa, etenkin ahdistuneisuutta. Kriisityöntekijöiden tapaamisia kriisikeskuksissa oli edellisvuoden tavoin reilut 12 000.

MIELI Kriisipuhelin, Kriisichat, Tukisuhde sekä kriisikeskukset ympäri Suomen tarjoavat keskusteluapua läpi kesän kriisissä oleville luottamuksellisesti ja ilman lähetettä.

MIELI Kriisipuhelimen suomenkielinen linja päivystää ympäri vuorokauden numerossa 09 2525 0111. Myös ruotsin- ja englanninkieliset linjat päivystävät kesällä normaalisti. Osa kriisikeskuksista on kesän aikana kiinni, mutta ajanvarauskalenterin kautta voi varata ajan etävastaanotolle asuinpaikasta riippumatta. Lisäksi kalenterin kautta voi varata kasvokkaisen tapaamisajan avoinna olevaan kriisikeskukseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sanna Vesikansa
Johtaja, MIELI ry:n kriisitoiminnot
040 745 9586
susanna.winter@mieli.fi

Susanna Winter
Päällikkö, puhelin ja verkkokriisityö
040 587 5197
susanna.winter@mieli.fi


Viivi Virtanen
Viestinnän asiantuntija
040 662 9022
viivi.virtanen@mieli.fi

Linkit

MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry

Mielenterveyshaasteet kärjistyvät: Hyvinvointialueilla tarvitaan järjestöyhteistyön vahvistamista25.6.2024 03:00:00 EEST | Tiedote

MIELI ry kysyi kriisityössä ympäri Suomen työskenteleviltä, saavatko apua tarvitsevat riittävästi tukea. Tilannekuva on karu: Mielenterveyden pulmat ovat aiempaa haastavampia, alueelliset erot ovat suuria, ja palvelujärjestelmän ongelmat kuuluvat avun tarvitsijoiden puheissa. Monilla alueilla hyvinvointialueen ja järjestöjen yhteistyöllä on saatu kuitenkin hyvää aikaan.

Kehysriihen päätökset romuttavat järjestöjen auttamistyön17.4.2024 18:00:00 EEST | Tiedote

Suomalaisen terveyden ja hyvinvoinnin yksi tukijalka, järjestöjen ennaltaehkäisevä työ ja matalan kynnyksen auttaminen, on vakavasti uhattuna. Kehysriihen päätös leikata jopa kolmannes sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuksista tarkoittaa useiden toimintojen lakkauttamista eli useiden avun tarpeessa olevien ryhmien tuen loppumista. Myös MIELI ry:n kyky vahvistaa mielenterveyttä ja tarjota kriisiapua tulee päätöksen myötä heikkenemään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye