Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesien tilaa parannetaan useilla uusilla kunnostushankkeilla – kunnostustoimia yhä enemmän valuma-alueille

Jaa

Pohjois-Savon ELY-keskus on myöntänyt kevään aikana harkinnanvaraisia kunnostusavustuksia yhdeksälle uudelle kunnostushankkeelle.  

Vesikasvillisuuden niittoa talkoovoimin Vesannon Läämingillä. Kuva: Sinikka Ritvanen
Vesikasvillisuuden niittoa talkoovoimin Vesannon Läämingillä. Kuva: Sinikka Ritvanen

Vuoden 2024 aikana eri puolilla maakuntaa käynnistyneet kunnostushankkeet tähtäävät kaikki vesien tilan parantamiseen toimenpiteillä, joita toteutetaan vesistöjen lisäksi entistä enemmän vesistöjen valuma-alueilla.  

-Kunnostusmenetelmistä hoitokalastus on useassa hankkeessa toimenpiteenä, lisäksi perustetaan vesiensuojelukosteikko, muutetaan vanha säätöpato pohjapadoksi, pureudutaan valuma-alueen kuormituksen hillitsemiseen laajoilla alueilla ja päivitetään pohjavesialueiden suojelusuunnitelmia, luettelee Pohjois-Savon ELY-keskuksen vesienhoidon asiantuntija Sanna Katajamäki kunnostushankkeiden toimenpiteitä. 

Uusien hankkeiden lisäksi käynnissä vuoden 2024 aikana on 17 edellisinä vuosina rahoitettua kunnostushanketta. Kaikkiaan kunnostustoimia toteutetaan ja suunnitellaan tämän vuoden aikana yhteensä 26 eri hankkeessa. 

Tavoitteena vesien hyvä tila vuoteen 2027 mennessä 

Vesien hyvän tilan tavoite edellyttää useissa sadoissa järvi-, joki-, rannikko- ja pienvesikohteissa ulkoisen kuormituksen vähentämistä sekä vesien kunnostustoimia.  

-Hankkeilta toivotaan entistä vahvempaa valuma-aluelähtöistä yhteistyötä sekä toisiaan tukevien hankkeiden järjestelmällistä toteuttamista, Katajamäki kertoo tavoitteista. 

Avustettavien hankkeiden taustalla on valtakunnallisten vesienhoitotavoitteiden lisäksi alueellinen vesienhoidon toimenpideohjelma, jossa on määritelty tavoitteita tilaltaan heikentyneiden vesistöjen kunnostamiselle. Lähes kaikki tämän vuoden avustuskohteet ovatkin toimenpideohjelman kohteita, joten tavoite kohti hyvän tilan vesistöjä on jälleen pienen askeleen lähempänä toteutumista.  

Kunnostustoimijoita ja yhteistyötä kaivataan lisää 

Kunnostushankkeen käynnistäminen ja hallinnointi vaatii aktiivisia toimijoita ja sitoutumista hankkeeseen useiksi vuosiksi. Apua ja neuvontaa hankkeen käynnistämiseen on saatavilla ja myös hankkeen aikana voi aina kääntyä asiantuntijoiden puoleen. Yhdistämällä sekä maa- ja vesialueen omistajien, paikallisten tahojen, asiantuntijoiden että kuntien osaamista ja näkemyksiä on saatu onnistuneita hankkeita toteutettua ja yhteistyötä tulee edelleen laajentaa.   

Harkinnanvaraisia kunnostusavustuksia vuoden 2023 haussa hakivat kunnat, osakaskunnat, paikalliset yhdistykset sekä Savo-Karjalan vesiensuojeluyhdistys ry. Yhteensä avustuksia myönnettiin n. 260 000 € ja hankkeita rahoitettiin sekä ympäristöministeriön että maa- ja metsätalousministeriön avustusmäärärahoilla. Seuraava avustusten haku käynnistyy jälleen loka-marraskuulla 2024. Tarkemmat tiedot vuonna 2024 rahoitetuista hankkeista sekä muista käynnissä olevista hankkeista löytyvät liitteenä olevasta hanketaulukosta sekä kartasta. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 27.6.202427.6.2024 15:33:35 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,28. Taso on 3 cm alle ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Lisäjuoksutukset Konnuksen tulvakanavasta ja Naapuskosken padosta lopetettiin kesäkuun ensimmäisellä viikolla. Pinnan aleneminen on ollut silti huomattavan nopeaa. Kesäkuun alusta 40 cm. Iisalmen reitillä on saavutettu kesäkorkeudet ja juoksutukset on pienennetty pintojen säilyttämiseksi hyvällä kesäkorkeudella. Sama koskee myös Pohjois-Savon muita säännösteltyjä vesistöjä - Nilsiän reittiä ja Vuotjärveä. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 35 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 76,80. Pinta on laskenut kevään tulvahuipusta 17 cm. Saimaalla lisäjuoksutus on käynnissä, mutta on ilmoitettu loppuvan viikonlopun jälkeen. Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä eteläinen Suontee -Paasivesi nousi poikkeuksellisen korkealle ja on edelleen ajankohdan keskiarvon yläpuolella samoin kuin reitin alaosan ke

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye