Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Geopolitiikan aikakaudella maailmantalouden muutoksen veturina ovat valtioiden politiikkatoimet, eivät yritysten toimet

Jaa

Geopolitiikassa korostuu kotimaisen politiikan vuorovaikutus muiden maiden kanssa, käy ilmi tuoreesta Etla-tutkimuksesta. Kansainvälisiin investointeihin vaikuttavat enenevässä määrin kansainvälisen kaupan esteet ja eri maiden harjoittama teollisuuspolitiikka yritystukineen. Investointien saamiseen vaikuttavat monet muutkin asiat kuin tuet. Mitä elinkeinopolitiikan toimia Suomessa tehdäänkin, niiden pääpainon tulee olla yrityssektorin uudistamisessa eikä säilyttämisessä.

Tutkimuksen ovat laatineet (vas.) Etlan tutkija Olli-Pekka Kuusela sekä tutkimusjohtajat Jyrki Ali-Yrkkö ja Tero Kuusi.
Tutkimuksen ovat laatineet (vas.) Etlan tutkija Olli-Pekka Kuusela sekä tutkimusjohtajat Jyrki Ali-Yrkkö ja Tero Kuusi.

Geopolitiikka ja geotalous ovat muuttamassa merkittävästi sekä maiden että yritysten toimintaympäristöä ja koko kansainvälistä työnjakoa. Yhdysvalloissa, EU-tasolla sekä yksittäisissä jäsenmaissa on menossa suuntaus, jossa riippuvuuksia muista maista pyritään pienentämään. Paluun on tehnyt teollisuuspolitiikka ja sen osana massiiviset yritystuet.

Geopolitiikan perinteisiin käsitteisiin kuuluvat muun muassa etupiiri, suurvalta, puskurivaltio ja voimatasapaino. Myös yritysten sijaintipäätöksiin vaikuttavat enenevässä määrin kansainvälisen kaupan esteet, teknologian siirtojen rajoitteet ja muut geotalouden toimet. Erityisesti energian tuotannon kautta myös vihreä siirtymä kietoutuu vahvasti osaksi geotaloutta, mutta vihreää siirtymää käytetään perusteena myös teollisuuspolitiikassa.

Osana valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoimintaa toteutetussa Etla-tutkimuksessa ”Geopolitiikka muuttaa maailmantaloutta” (Etla Raportti 150) ja VN TEAS Policy Briefissä Suomi geotalouden ja teollisuuspolitiikan pyörteissä” tarkastellaan talouden toimintaympäristön muutoksen keskeisiä tekijöitä ja politiikkatoimia. EU:ssa ja USA:ssa on korostettu toimenpiteitä, joilla raaka-aineita, materiaaleja ja komponentteja saataisiin tuotettua pelkästään kotimaassa tai liittolaismaissa. Arvoketjujen osat keskittyisivät siis nykyistä enemmän liittolaismaihin.

– Uuden aikakauden veturina ovat valtioiden politiikkatoimet, eivät yritysten toimet. Vaikka Suomi pienenä maana ei kykenekään vastaamaan suurten maiden tukikilpailuun, voi tilanne kääntyä myös eduksemme. Ei ole lainkaan selvää, että tukien hyödyt valtaviin kustannuksiin nähden olisivat riittävät, pohtii tutkimuksesta vastannut Etlan tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö.

Yritystukien pääpaino oltava uudistumisessa

Geopolitiikka on suurten maiden ja talousalueiden pelikenttää, tutkijat korostavat. Pienen maan keinovalikoima on siinä rajallinen. Suurten maiden massiivisiin suoriin yritystukiin on lähes mahdoton vastata, keinot on valittava Suomessakin taitavammin. Kun arvoketjut painottuvat yhä enemmän liittolaismaihin, on se Suomelle myös mahdollisuus.

EU:n pitäisikin vastata EU-alueen ulkopuoliseen teollisuuspolitiikkaan yksimielisesti siten, että EU-maat eivät alkaisi kilpailla teollisuuspolitiikalla toisiaan vastaan, sanoo Etlan Ali-Yrkkö.

– Kun EU:ssa investoinnit eri jäsenmaiden välillä sijoittuisivat markkinaehtoisesti, eikä tukien perusteella, se loisi edellytykset menestyä myös globaalissa kilpailussa. Samalla tulisi aktiivisesti rakentaa yhteistyötä muiden liittolaismaiden kanssa, Ali-Yrkkö toteaa.

Investointien saamiseen vaikuttavat monet muutkin asiat kuin tuet. Mitä politiikkatoimia tehdäänkin, niiden pääpainon tulee olla yrityssektorin uudistamisessa eikä säilyttämisessä, tutkijat katsovat.

Ali-Yrkkö, Jyrki – Kuusela, Olli-Pekka – Kuusi, Tero: Suomi geotalouden ja teollisuuspolitiikan pyörteissä (VN TEAS Policy Brief 2024:16)

Ali-Yrkkö, Jyrki – Kuusela, Olli-Pekka – Kuusi, Tero: Geopolitiikka muuttaa maailmantaloutta (Etla Raportti 150).

Etla-raportti on tehty osana talousneuvoston tietotarpeeseen vastaavaa VN TEAS-hanketta ”Geopolitiikka muuttaa toimintaympäristöä - Mitä tekee Suomi?”.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tutkimuksen ovat laatineet (vas.) Etlan tutkija Olli-Pekka Kuusela sekä tutkimusjohtajat Jyrki Ali-Yrkkö ja Tero Kuusi.
Tutkimuksen ovat laatineet (vas.) Etlan tutkija Olli-Pekka Kuusela sekä tutkimusjohtajat Jyrki Ali-Yrkkö ja Tero Kuusi.
Lataa
Lataa

Linkit

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla

Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI
09 609 900
http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Lisää ymmärrystä talouskasvun uusista lähteistä: Etlassa alkaa syksyllä laaja innovaatiotutkimushanke10.7.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Etlassa käynnistyy syksyllä laaja Business Finlandin rahoittama tutkimushanke, joka keskittyy innovaatiovetoisen talouskasvun uusiin lähteisiin, painottuen kestävään kehitykseen ja kansainvälisen kaupan mekanismeihin. Hanke tarjoaa uutta tietoa muun muassa ilmastonmuutoksen hillitsemisen, kansainvälisen kaupan ja innovaatiovetoisen kasvun välisistä yhteyksistä.

Suomen kansainvälinen kilpailukyky taantunut laaja-alaisesti: IMD-vertailussa vasta 15. sija3.7.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Suomen sijoitus on pudonnut peräti neljä sijaa alaspäin IMD:n tuoreessa kansainvälisessä kilpailukykyvertailussa. Suomi sijoittui vertailussa nyt sijalle 15 eli sijoitus aleni vuoden 2019 tasolle. Suomen tämän vuoden sijoitusta heikensi erityisesti taloudellinen menestyminen, jossa vajosimme sijalle 50. Parannusta tuli ainoastaan kansainvälisessä kaupassa, mutta kaikissa muissa 18 osa-alueessa Suomen sijoitus heikkeni viime vuodesta. Singapore nousi edellisen vuoden neljänneltä sijalta kärkeen. Toiseksi kiri Sveitsi ja kolmanneksi sijoittui Tanska.

Etla: Palvelualoilla merkittävää vaihtelua digitalisaation käyttöönotossa – hotelli- ja ravintola-ala sekä kuljetus ja varastointi jääneet digissä jälkeen11.6.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Digitaalisten teknologioiden käyttöönotossa sekä hyödyntämisessä palvelualoilla on merkittävää vaihtelua, käy ilmi tuoreesta Etla-tutkimuksesta. Informaation ja viestinnän sekä ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan toimialat ovat vahvasti digitalisoituneita. Sen sijaan hotelli- ja ravintola-ala sekä kuljetus ja varastointi ovat jääneet digitalisaatiossa jälkeen. Tutkimus havaitsi vahvan positiivisen yhteyden digitalisaation ja liikevaihdon välillä.

Etla: Tekoälysovellukset muuttavat työn kysyntää - joissakin tehtävissä avoimet työpaikat lisääntyvät, toisissa vähenevät merkittävästi6.6.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Tekoälysovellus ChatGPT ei ole lyhyellä aikavälillä tarkasteltuna vähentänyt työvoiman kysyntää kokonaisuudessaan, vaan vain muuttanut työn kysynnän rakennetta. Tuoreen Etla-tutkimuksen mukaan tekoälystä hyötyvien ja tekoälylle altistumattomien työpaikkojen kysyntä verkon alustatyömarkkinoilla kasvoi merkittävästi ChatGPT:n julkaisun jälkeen. Samalla kuitenkin vähenivät sellaiset avoimet työpaikat, jotka tekoäly pystyisi teoriassa tekemään ilman ihmisapua. Tulosten perusteella ihmistyö ei häviä, mutta työtehtävien jakaumaan tekoälyllä on vaikutusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye