Suomen ympäristökeskus

Aranda on avoinna yleisölle kesällä kahdessa tapahtumassa

Jaa

Yleisöllä on mahdollisuus tutustua tutkimusalus Arandaan ja sillä tehtävään merentutkimukseen Helsingissä Tall Ships Races -tapahtumassa 4.–6. heinäkuuta ja Itämeripäivänä 29. elokuuta. Asiantuntijoilla lastattu Aranda toimii meritiedon jakelufoorumina ja tukee näin osaltaan YK:n merentutkimuksen vuosikymmenen tavoitteita.

Droonilla yläviistosta otettu kuva Arandasta merellä.
Tutkimusalus Aranda seurantamatkalla Saaristomerellä keväällä 2024. © Ilkka Lastumäki

Merentutkimuksen vuosikymmenen ”Tiedettä merten hyväksi” -visio viestittää, että tutkimuksen avulla voimme parantaa merten tilaa ja varmistaa, että merten tarjoamia resursseja hyödynnetään kestävästi.
Arandan avoimissa ovissa voi tutustua aluksen tutkimuslaitteisiin, laboratorioihin ja komentosiltaan. Suomen ympäristökeskuksen asiantuntijat vastaavat vierailijoiden kysymyksiin Itämerestä. Lisäksi tapahtumien aikana on mahdollista kokea äänivideoinstallaatio, joka paljastaa pinnanalaisen meren melskeet. Aranda kiinnittyy tapahtumien ajaksi Pakkahuoneen laituriin, Helsingin Vanhan kauppahallin kupeeseen.

null
Tutkijat valmistelevat CTD-sondin laskua talviseen mereen Arandan mittapihalla. © Ilkka Lastumäki

Aranda on räätälöity tutkimaan merta

Aranda on viides suomalaisessa merentutkimuksessa käytetty alus ja kolmas samanniminen. Nykyinen alus on kuitenkin ensimmäinen, joka on suunniteltu pelkästään merentutkimuksen käyttöön. Aranda on mitoitettu vaativaan tutkimustyöhön, ja se soveltuu monitieteelliseen ympärivuotiseen merentutkimukseen. Aluksen laboratoriotilat ja tietojenkäsittelyjärjestelmä mahdollistavat vesi- ja eliönäytteiden analysoinnin ja tulosten käsittelyn jo matkan aikana.

Arandalla tutkitaan Itämerta, mutta hyvällä jäävahvistuksella varustettuna se on kyntänyt myös pohjoisen Atlantin ja eteläisen pallonpuoliskon meriä. Alus laskettiin vesille Helsingissä vuonna 1989, ja se suuntasi vielä samana vuonna tutkimaan Antarktiksen vesiä.

Vuosien 2017–2018 kunnostuksessa Aranda sai lisää pituutta (7,1 m), mikä mahdollisti muun muassa laboratoriotilojen laajennuksen. Samalla parannettiin aluksen vakautta ja ympäristöystävällisyyttä.

Alhaalta%20kumiveneeest%E4%20kuvattua%20n%E4kym%E4%E4%20yl%F6s%20Arandan%20sivulta.
© Jan-Erik Bruun

Astu turvallisesti alukseen!

Lapset ovat tervetulleita Arandalle valvovan aikuisen seurassa. Aluksella ei ole kuitenkaan turvallista liikkua sylilasten kanssa. Turvallisuussyistä Arandalle ei voida ottaa vastaan päiväkoti- tai muita lapsiryhmiä. Vierailijoiden kannattaa varautua odotukseen ennen alukseen pääsyä, sillä sisälle mahtuu kerrallaan rajallinen määrä ihmisiä.

Aranda Tall Ships Races -tapahtumassa

Pakkahuoneenlaituri, Eteläranta 7, 00130 Helsinki

4.–6.7. klo 11–19

Tutkimusalus ei ole esteetön. Tapahtuma on ilmainen.

Suomen ympäristökeskus mukana myös seuraavissa Tall Ships Races -aktiviteeteissa:

 Tapahtumatori, Helsingin kaupungintalo, Pohjoisesplanadi 1113

  • 5. heinäkuuta: Tall Ships Races Helsinki 2024 -puheohjelman paneelikeskustelussa ”Reittejä hyvinvoivaan Itämereen”
  • 4.–5. heinäkuuta: ohjattu Meren aarteet -lautapeli, medianäytöllä mm. vedenalaiskuvia Itämereltä

 Helsingin kauppatori

  • 4.–7. heinäkuuta: Roskaa merimetson pesässä -valokuvanäyttely, videoita meriroskasta


Lisätietoja

Erikoissuunnittelija Panu Hänninen (vko 27), Suomen ympäristökeskus 
p. 0295 251 203, etunimi.sukunimi@syke.fi

Ryhmäpäällikkö Riitta Autio (vko 26), Suomen ympäristökeskus 
p. 0295 251 079, etunimi.sukunimi@syke.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa

Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.

Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.

Puh:029 525 1072syke_ajankohtaiset@syke.fi

Kuvat

Droonilla yläviistosta otettu kuva Arandasta merellä.
Tutkimusalus Aranda seurantamatkalla Saaristomerellä keväällä 2024.
Lataa
Tutkijat valmistelevat CTD-sondin laskua talviseen mereen Arandan mittapihalla.
Tutkijat valmistelevat CTD-sondin laskua talviseen mereen Arandan mittapihalla.
Lataa
Alhaalta kumiveneeestä kuvattua näkymää ylös Arandan sivulta.
Lataa

Linkit

Suomen ympäristökeskus – Teemme tiedolla toivoa.

Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 Helsinki

0295 251 000
https://www.syke.fi/fi-FI

On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus

Observationerna av cyanobakterier har ökat något i insjöarna11.7.2024 14:50:43 EEST | Tiedote

Observationerna av cyanobakterier har ökat något i insjöarna i hela landet och observationer har gjorts ända till Lappland. På öppet hav finns det nu cyanobakterier i Finska viken och Skärgårdshavet, i södra Bottenhavet håller cyanobakterier på att utvecklas. I kustområdet har cyanobakterier fortfarande observerats huvudsakligen vid Nylands och Egentliga Finlands kuster och antalet observationer har knappt förändrats alls.

Slight increase in blue-green algae observations in inland waters11.7.2024 14:40:48 EEST | Press release

Blue-green algae observations have increased slightly throughout the country, and observations have been made even in Lapland. Blue-green algae now occur in the Gulf of Finland and the Archipelago Sea. In the southern part of the Bothnian Sea blue-green algae are just developing. Blue-green algae have still been observed in the coastal area, mainly on the coasts of Uusimaa and Southwest Finland, and the number of observations has not changed much.

Sinilevähavainnot sisävesillä lisääntyneet hieman11.7.2024 13:00:00 EEST | Tiedote

Sinilevähavainnot ovat hieman lisääntyneet sisävesillä koko maassa, ja havaintoja on tehty aina Lappia myöten. Avomerellä sinilevää on nyt Suomenlahdella ja Saaristomerellä, Selkämeren eteläosassa sinilevä on vasta kehittymässä. Rannikkoalueella sinilevää on havaittu edelleen pääasiassa Uudenmaan ja Varsinais-Suomen rannikolla, eikä havaintojen määrä ole juurikaan muuttunut. Huom! Korjattu tiedotteen lopussa: Kuluvalla viikolla Järvi-meriwikin ja Vesi.fi:n kautta saatiin enemmän kansalaishavaintoja kuin viime viikolla.

The blue-green algae situation has remained stable since last week, unstable and windy weather slows down the growth of blue-green algae4.7.2024 13:06:23 EEST | Press release

The blue-green algae situation has remained stable since last week. In inland waters, blue-green algae observations have slightly decreased, and the algae situation in coastal areas has remained unchanged. In sea areas, windy weather has largely mixed blue-green algae with water mass. In recent days, blue-green algae have been observed especially in the west of Hanko and the Upinniemi open sea area.

Algläget har hållits stabilt sedan förra veckan, det instabila och blåsiga vädret dämpar ökningen av cyanobakterier4.7.2024 13:03:26 EEST | Tiedote

Algläget har varit stabilt sedan förra veckan. Observationerna av cyanobakterier har minskat något i insjöarna och algläget i kustområdena har förblivit oförändrat. I havsområdena har det blåsiga vädret till stor del blandat ihop cyanobakterierna med vattenmassan. Under de senaste dagarna har cyanobakterier observerats särskilt väster om Hangö och i Obbnäsfjärden.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye