HSY

Valmistaudu juhannukseen: lajitteluvinkit grillaukseen ja kesäkokkailuun

Jaa

Pian vietetään keskikesän juhlaa. Monien juhannukseen kuuluu perinteisesti grillaus ja ruoanlaitto, joista syntyy monenlaista roskaa ja pakkausjätettä. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY vinkkaa, miten lajitella yleisimmät kesäkeittiön jätteet.

Lähikuva grillistä, jolla paistuu grillivartaita. Vartaissa on erilaisia kasviksia.
Puiset grillitikut voi lajitella biojätteeseen. Kuva: Pixabay.

Juhannuksena lämpenee monessa pihassa saunan lisäksi grilli. Oman grillin kunto kannattaa tarkastaa hyvissä ajoin ennen juhannusta, jotta ylimääräisiltä yllätyksiltä on mahdollista välttyä. Rikkinäisen kaasu-, sähkö- tai hiiligrillin hävitys onnistuu maksutta Sortti-asemalla. Sähkögrilli on sähkölaiteromua, kun taas muut grillit voi lajitella metallinkeräykseen.

Lajittele hiilet täysin jäähtyneenä ja esimerkiksi muovipussiin pakattuna sekajätteeseen. Muistatathan tyhjentää myös kertakäyttögrillin ennen metallinkeräykseen laittoa.

Moni tuskailee grillauksessa myös grillin likaantumista. Sotkua voi ehkäistä esimerkiksi käyttämällä foliota tai foliovuokia. Niitä kannattaa kuitenkin hyödyntää useampaan kertaan. Huonokuntoiset foliot ja foliovuoat lajitellaan metallinkeräykseen.  

–  Alumiini on kierrätettävissä käytännössä ikuisesti ilman, että sen laatu heikkenee. Alumiinin kierrättäminen säästää jopa 95 prosenttia energiaa verrattuna uuden alumiinin tuotantoon, HSY:n erityisasiantuntija Minna Partti kertoo.

Kesällä saattaa tulla käyttäneeksi grillailun tai retkeilyn lomassa kaasupulloja tai -patruunoita. Hiilihappo- ja nestekaasupullojen kaasun loppuessa pullot saa usein vaihdettua täyteen kaupassa. Jos pullosta kuitenkin haluaa kokonaan eroon, on erityisen tärkeää, että pullot eivät päädy tavalliseen roskikseen, vaan ne viedään vaarallisen jätteen keräykseen. Sekajätteessä tai muun tavallisen jätteen seassa kaasupullot ja patruunat voivat aiheuttaa vaaratilanteita. Lue lisää HSY:n tiedotteesta.

Kesäkeittiön roskien ja pakkausten lajittelu

Kesäkeittiössä kokkaillessa ja syödessä syntyy myös paljon erilaista roskaa ja pakkausjätettä. Puiset ruoan mukana tulevat grilli- tai jäätelötikut ja puiset kertakäyttöaterimet voi lajitella biojäteastiaan. Niistä saadaan biojätteelle hyvää tukiainetta. 

Kananluut, kalanruodot ja muut ruoassa olevat luut käyvät hyvin biojäteastiaan. Kalanruoto ja nahka kannattaa kuitenkin viedä biojäteastiaan mahdollisimman pian, sillä ne alkavat haista nopeasti.

Muovisesta makkarapaketista valutetaan nesteet pois ja paketin annetaan kuivahtaa ennen muovipakkauksiin lajittelua. Keräysastiaan laitetaan siis vain tyhjiä ja kuivia pakkauksia, jolloin ne ovat helposti kierrätettävissä. 

– Pakkauksia ei tarvitse tiskata, riittää että ne ovat tyhjiä ja kuivia. Pintaan kuivuneet ruokajäämät eivät haittaa. Tarvittaessa pakkausta voi pyyhkäistä paperilla tai huuhtaista tilkalla kylmää vettä. Marinadipakkaukset voi olla vaikea saada riittävän tyhjiksi. Ne voi laittaa sekajätteeseen, koska rasvaa ei ole hyvä huuhtoa viemäriin, Partti vinkkaa.

Tyhjä hanaviinin pussi on yleensä muovia tai alumiini-muovi-yhdistelmää, jolloin se lajitellaan muovipakkausten keräykseen. Pahvinen kotelo taas litistetään ja lajitellaan kartonkipakkausten keräykseen. Pakkauksen kahva ja itse hana ovat useimmiten muovia, jolloin ne lajitellaan niin ikään muovipakkausten keräykseen.

Piknikille voi olla perusteltua valita kertakäyttöisiä astioita, vaikka kestoastioita kannattaakin suosia. Muoviset kertakäyttöastiat, kuten mukit ja aterimet, kuuluvat sekajätteeseen. Kartonkiset voi laittaa kartonkipakkausten keräykseen. 

HSY:n Jäteopas auttaa myös kaikissa juhannuksen ja kesän lajittelupulmissa.

Muista ainakin nämä:

  • Grillihiilet sekajätteeseen
  • Tyhjät kaasupullot Sortti-asemalle
  • Puiset tikut ja aterimet biojätteeseen

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye