SDP EDUSKUNTA

Keskustelualoite yhdenvertaisuudesta, tasa-arvosta ja syrjimättömyydestä jätettiin eduskunnalle

Jaa

Viimeaikaiset rasistiset väkivallanteot ovat järkyttäneet suomalaisia syvästi. Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän johdolla valmisteltu keskustelualoite aiheesta jätettiin eduskunnalle keskiviikkona 19.6.2024. Sen allekirjoittivat lähes kaikkien eduskuntaryhmien puheenjohtajat.

Kuvaaja Hanne Salonen / Eduskunta
Kuvaaja Hanne Salonen / Eduskunta

Suomen perustuslain mukaan jokaisella on oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen. Suomeen on syntynyt ilmapiiri, joka lietsoo ääriryhmien liikehdintää. Ääriliikkeet eivät ole erillään muusta yhteiskunnasta. Suomessa on huolestuttavan paljon ihmisiä, jotka antavat tukensa tai hiljaisen hyväksyntänsä äärioikeistolaiselle ideologialle ja jopa terrorismille.

Suojelupoliisin mukaan äärioikeistolainen terrorismi muodostaa radikaali-islamistisen terrorismin ohella vakavimman terrorismin uhkan Suomessa. Tästä saimme laajasti suomalaisia järkyttäneen muistutuksen, kun äärioikeistolaiseen ryhmään kuuluvan miehen epäillään puukottaneen 12-vuotiasta lasta Oulussa.

Väkivaltaiset puheet voivat johtaa väkivaltaisiin tekoihin, mutta tätä ei ole huomioitu Suomessa riittävän vakavasti. Puhe ei ole pelkkää puhetta; se luo ilmapiirin, jossa väkivaltaiset teot voivat tulla mahdollisiksi.

Tämä kehityskulku on käännettävä. Yhdenvertaisuuden toteutuminen ja yhteisöllisyyden vahvistaminen tarvitsevat meiltä kaikilta jatkuvia toimia. Kansanedustajilla on vastuu rakentaa yhdenvertaista Suomea sekä puheillaan että teoillaan. Suomea, joka tuomitsee kaiken väkivaltaisen liikehdinnän. Suomea, jossa jokainen voi elää turvassa ihonväristä, uskonnosta ja syntymäpaikasta riippumatta.

Edellä olevan perusteella ehdotamme, että eduskunta käy ajankohtaiskeskustelun yhdenvertaisuudesta, tasa-arvosta ja syrjimättömyydestä.

Keskustelualoitteen allekirjoittajat:

Tytti Tuppurainen, Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä
Matias Marttinen, Kokoomuksen eduskuntaryhmä
Antti Kurvinen, Keskustan eduskuntaryhmä
Atte Harjanne, Vihreä eduskuntaryhmä
Aino-Kaisa Pekonen, Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä
Otto Andersson, Ruotsalainen eduskuntaryhmä
Peter Östman, Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä
Harry Harkimo, Liike Nyt -eduskuntaryhmä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tytti TuppurainenEduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja

Puh:09 432 3186

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Hallintovaliokunnan demarit: Rajaturvallisuuslakia korjattiin SDP:n tavoitteiden mukaisesti8.7.2024 19:33:41 EEST | Tiedote

Hallintovaliokunnan demarijäsenet Eemeli Peltonen, Eveliina Heinäluoma, Saku Nikkanen ja Paula Werning ovat tyytyväisiä hallintovaliokunnassa saavutettuihin parannuksiin koskien hallituksen esittämää lakia väliaikaisista toimenpiteistä välineellistetyn maahantulon torjumiseksi. Niin sanotussa rajaturvallisuuslaissa on kyse poikkeuslaista, jolla vastataan Venäjän välineellistetyn maahantulon muodossa harjoittamaan painostukseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye