Vihreät - De Gröna

Vihreä eduskuntaryhmä kannattaa suhdelukujen yhdenmukaistamista osa-aikaisten ja kokopäiväisten lasten osalta

Jaa

Vihreä eduskuntaryhmä kannattaa ainoana ryhmänä kansalaisaloitteen esitysten osittaista hyväksymistä eli varhaiskasvatusasetuksen 1 §:n 2 momentin mukaisesta osapäiväisiä kolme vuotta täyttäneitä lapsia koskevasta suhdeluvusta 1:13 luopumista ja saman suhdeluvun 1:7 käyttöä kuin kokopäiväisten lasten osalta.

Varhaiskasvatuslain henkilöstön mitoitusta ja suhdelukujen toteutumista koskevassa kansalaisaloitteessa nostettiin esiin huoli varhaiskasvatuksen tavoitteiden toteutumisesta henkilöstömitoitusten ja suhdelukujen toteutumista koskevien haasteiden vuoksi. Erilaiset suhdeluvut ja vaihtelevat laskentatavat aiheuttavat tarpeettomia suhdelukujen tilapäisiä ylityksiä. Lapsen varhaiskasvatukseen osallistumisajalla ei pitäisi olla vaikutusta siihen, millä suhdeluvulla lapsi lasketaan ryhmän jäseneksi ja mikä on henkilöstön mitoitus päivän aikana. 

– Lapsi on kokonainen lapsi, vaikka hän osallistuisi vain osa-aikaisesti varhaiskasvatukseen, ja sellaisena hänet tulisi laskea. Lapsi tarvitsee yhtä lailla aikuisten huomiota oli hän paikalla koko päivän tai vain osan ajasta, korkeampi suhdeluku osa-aikaisille lapsille ei ole pedagogisesti mitenkään perusteltavissa. Kannatamme siis tältä osin muutosta kansalaisaloitteen esityksen mukaisesti, toteaa vihreiden kansanedustaja, sivistysvaliokunnan jäsen ja vihreän eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Inka Hopsu.

Aloitteen esityksen mukaisesti ryhmien suunnittelun helpottamiseksi, ryhmäkokojen pienentämiseksi ja vaihtuvuuden vähentämiseksi kaikilla kolme vuotta täyttäneillä tulisi olla sama suhdeluku riippumatta siitä, kuinka monta tuntia päivässä lapsi osallistuu varhaiskasvatukseen. Tämä tarkoittaisi sitä, että suhdeluku 1:7 koskisi myös alle viisi tuntia päivässä varhaiskasvatukseen osallistuvia lapsia. Nyt suhdeluku on heidän osaltaan 1:13.

– Laadukkaasta varhaiskasvatuksesta puhuttaessa puhumme siitä, että jokaisen lapsen oikeudet varhaiskasvatuksessa toteutuvat ja samalla puhumme yhdestä parhaimmista sijoituksista tulevaisuuteen. Varhaiskasvatukseeen panostamalla voimme kaventaa oppimiseroja jo varhaisessa vaiheessa sekä ehkäistä syrjäytymistä. Lasten oikeus tähän laadukkaaseen varhaiskasvatukseen ei kuitenkaan voi toteutua ilman pätevää, hyvinvoivaa henkilöstöä ja riittäviä henkilöstöresursseja, painottaa vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta

Varhaiskasvatusalan vetovoimaisuus on laskenut, sekä työntekijöiden poissaolot, vaihtuvuus ja pula kelpoisesta henkilöstöstä ovat johtaneet työntekijöiden väsymiseen heikentäen työhyvinvointia. Kevan tuore tutkimus osoittaa varhaiskasvatuksen henkilöstöllä olevan kohonnut riski työkyvyttömyyteen. Henkilöstön työhyvinvoinnilla on yhteys myös varhaiskasvatuksen laatuun. 

– Varhaiskasvatuksen henkilöstön veto- ja pitovoimaa on parannettava, mikä tarkoittaa, että kuormitusta työarjessa on vähennettävä. Aloitteen tekijät nostavat ansiokkaasti esiin, kuinka ryhmän vaihtuminen useita kertoja päivässä kuormittaa sekä lapsia että aikuisia. Tähän tulee löytää ratkaisu, Virta jatkaa.

– Isompi henkilöstömäärä lapsiryhmissä olisi mahdollinen nykyisenkin lainsäädännön puitteissa, jos nykyistä lainsäädäntöä tulkittaisiin lainsäätäjän tahtotilan sekä aluehallintoviraston ohjeistuksen mukaisesti. Kuntien tiukka taloustilanne ajaa etenkin kasvukaupungeissa laskemaan päivän aikana vaihtuvia mitoituksia ja lisäämään ryhmien vaihdoksia työpäivässä. Kasvuvauhdissa kaikille ryhmille ei ole pystytty tarjoamaan myöskään omaa pysyvää tilaa. Tämän pitäisi olla perusedellytys, Hopsu muistuttaa.

– Haluamme kiittää kaikkia kansalaisaloitteen tekijöitä ja allekirjoittajia. Alan huoli on aito ja siihen on vastattava, päättävät Virta ja Hopsu.

Vihreät äänestää täysistunnossa valiokuntakäsittelyssäkin esitetyn vastalauseen puolesta tämän muutoksen hyväksymiseksi.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Fatim Diarra ja Anna Kontula jättivät eriävän mielipiteen perustuslakivaliokunnan käännytyslakilausuntoon5.7.2024 17:34:28 EEST | Tiedote

Diarran ja Kontulan mukaan hallintovaliokunnan lakiesitykseen tekemät muutokset eivät ole riittäviä. Kansanedustajien mukaan perustuslakivaliokunnan lausunto perustuu kestämättömään tulkintaan ihmisoikeussopimusten, EU-oikeuden ja kansallisen lainsäädännön keskinäisestä suhteesta. Lakiesitys on ilmeisessä ristiriidassa ainakin ehdottoman palautuskiellon, oikeuden elämään, kidutuksen ja muun epäinhimillisen kohtelun kiellon, joukkokarkoitusten kiellon sekä muiden perus- ja ihmisoikeuksien kanssa.

Vihreiden kansanedustajat Inka Hopsu ja Tiina Elo esittävät muutoksia tuloverolakiin — Hallituksen kansalaisjärjestöille aiheuttamaa ahdinkoa on helpotettava yhteisöjen verovähennysoikeutta laajentamalla3.7.2024 15:45:00 EEST | Tiedote

Hopsu ja Elo ovat jättäneet lakialoitteet, joissa esittävät yhteisöjen verovähennysoikeuden laajentamista koskemaan ilmastokriisin torjumisen, ympäristön-, luonnon- ja eläinsuojelun sekä sosiaali- ja terveysalan, kehitysyhteistyön, humanitaarisen avun, rauhantyön, kansainvälisen yhteistyön ja globaalikasvatuksen hyväksi toimiville kansalaisjärjestöille tehtyjä lahjoituksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye