Keminmaan kirkkojen perinnemaisemaa hoidetaan Helmi-ohjelman rahoituksella
Keminmaan kirkkojen lammaslaidunnus jatkuu kuluvana kesänä toista vuotta Helmi-rahoituksella. Laidunnuksella ylläpidetään alueen arvokkaan perinnemaiseman säilymistä.

Keminmaan kirkkojen ympäristö on perinnebiotoopeiltaan sekä kulttuurihistoriallisesti ja maisemallisesti arvokas kohde. Alueelle on saapunut kesäkuun alussa lampaita, jotka laiduntavat neljällä eri laitumella. Lapin ELY-keskus pyytää yleisöä antamaan aroille eläimille laidunnusrauhan. Koiria ei tule päästää aitojen lähelle eikä lampaita saa ruokkia.
Lampaiden laidunnuksesta huolehtii ELY-keskuksen kilpailuttama toimija Perämeren Ystävät ry. Yhdistykseen voi ottaa yhteyttä laidunnusta koskevissa mahdollisissa ongelmatilanteissa: puh. 050 525 2655.
Laidunalojen lisäksi Keminmaan kirkkojen perinnemaisemakohteeseen kuuluu useita niittämällä hoidettavia, pääosin kedoista ja niityistä muodostuvia aloja. Keminmaan seurakunta vastaa alojen vuosittaisesta niitosta Helmi-rahoituksella.
Perinnebiotooppien hoidolla taataan elintilaa esimerkiksi harvinaisille kasveille
Keminmaan kirkkojen ympäristössä sijaitsevan valtakunnallisesti arvokkaan perinnemaisemakohteen kunnostus ja hoito aloitettiin vuonna 2022. Alueen perinnebiotooppeihin lukeutuu ketoja, niittyjä, hakamaita ja metsälaitumia. Kunnostustoimet ovat sisältäneet aitojen uusimisen, kunnostusniittoja sekä puuston ja pensaston raivausta.
Suurinta laidunalaa on kunnostettu niittämällä niityt koneellisesti parina edellisenä vuotena. Näin on pyritty heikentämään perinnebiotoopeilla epätoivottujen lajien valta-asemaa ja madaltamaan maaperän ravinnetasoa. Tämä luo elintilaa matalakasvuisille, niukkaravinteisessa maaperässä viihtyville kasveille. Jatkossa kasvillisuuden matalana säilymisestä huolehtivat aluetta laiduntavat lampaat.
Keminmaan kirkkojen ympäristössä esiintyy harvinaisia uhanalaisia sekä useita perinnebiotoopeilla huomionarvoisiksi määriteltyjä lajeja. Näihin lukeutuu muun muassa valtakunnallisesti erittäin uhanalainen ketokatkero. Etenkin kedoilla ja tuoreilla niityillä viihtyvä ketokatkero kuuluu myös valtioneuvoston asetuksella säädettyjen erityisesti suojeltavien lajien joukkoon. Keminmaan kirkkojen esiintymä on maan pohjoisimpia. Laji vaatii säilyäkseen valoisia, matalakasvuisia elinympäristöjä, mikä edellyttää yleensä esiintymisalojen laidunnusta tai niittoa.
Keminmaan kirkkojen perinnebiotooppikohteella ketokatkeron keskeisimmät kasvupaikat niitetään vuosittain. Koska ketokatkero on kaksivuotinen laji, joka lisääntyy siemenistä, lajin yksilömäärät alueella voivat vaihdella suurestikin eri vuosien välillä. Ketokatkeroiden esiintymisalojen niittojen ajoitus vaatiikin erityistä suunnittelua lajin kukkimisen ja siementämisen turvaamiseksi.
Hae rahoitusta Helmi-ohjelmasta
Helmi-ohjelma on ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön yhteinen ohjelma, jonka tavoitteet on asetettu vuoteen 2030 saakka. Helmi-ohjelmaan liittyvää luonnonsuojelulain mukaista tukea voi hakea alueellisesta ELY-keskuksesta. Ympäristöministeriö järjestää myös harkinnan mukaisin väliajoin hankehakuja kunnille ja järjestöille.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Biologi Marianne Tolonen, puh. 0295 037 087
Koordinaattori Joose Saijets, puh. 0295 037 423
Sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus
Myöhäisen jälleenrakennuskauden kämppärakentamista edustava esimerkki on suojeltu1.7.2025 15:30:25 EEST | Tiedote
Lapin ELY-keskus on suojellut Posiolla Kuorikkilammen rannalla sijaitsevan Kuorikin uittokämpän piha-alueineen. Simon Maksniemen kylän vanhaa koulurakennusta koskeva suojeluesitys on hylätty.
Peltovalvonnat alkavat Lapissa - valvonnalla varmistetaan tukien oikeudenmukaisuus25.6.2025 12:28:25 EEST | Tiedote
Lapin ELY-keskuksen tarkastajat aloittavat peltovalvonnat 1.7.2025. Kesän aikana Lapin alueella kiertää kuusi valvojaa. Valvonta kohdistuu EU:n peltotukia hakeneille tiloille. Valvonnassa tarkastetaan peltojen viljelytapa ja pinta-ala.
Työttömyyden kehitys jatkui Lapissa koko maata myönteisempänä25.6.2025 08:47:57 EEST | Tiedote
Toukokuussa työttömien määrä laski tyypillisen kausivaihtelun mukaisesti. Työttömiä oli kuitenkin 590 enemmän kuin vuotta aiemmin. Lomautettujen määrä on vähentynyt. Kaupunkipaikkakuntien työttömyys on kehittynyt huolestuttavaan suuntaan. Pitkäaikaistyöttömyys on kasvanut myös Lapissa ja uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin Työmarkkinatorille viime vuotta vähemmän.
Buggeluossabivddus galgá váldit vuhtii Atlántta luosa23.6.2025 12:01:42 EEST | Tiedote
Deanu guollebivddus vurdet álgán bivdobaji leat ealaskeappo go diibmá. Hui heajos dilis lean Atlántta luosa bivdu lea gildojuvvon, muhto buggeluosa vurdet valjit goargŋut Detnui. Dan stággobivdu lea dihto njuolggadusaiguin vejolaš, man olis báikkálaš servošat sáhttet ordnet lobivuollásaš buggeluosa jávkadanbivdofidnuid. Norga figgá eastit buggeluosa goargŋuma rastábuođuin, iige goargŋunmeari sáhte einnostit dálá dilis. Norgga buođđu dahje buggeluosa eará guollebivdu ii oaččo dagahit hehttehusaid Atlántta lussii.
Kyttyrälohen kalastuksessa tulee huomioida Atlantin lohi23.6.2025 11:16:23 EEST | Tiedote
Tenon kalastuksesta odotetaan alkaneella kalastuskaudella viimevuotista vilkkaampaa. Erittäin heikossa tilassa olevan Atlantin lohen kalastus on kiellettyä, mutta kyttyrälohta odotetaan nousevan Tenoon runsaasti. Sen vapakalastus on tietyin säännöin mahdollista, minkä ohella paikalliset yhteisöt voivat järjestää luvanvaraisia kyttyrälohen poistokalastushankkeita. Norja pyrkii estämään kyttyrälohen nousun lohipadon avulla, eikä nousumäärää voida ennakoida tässä vaiheessa. Norjan pato tai kyttyrälohen muu kalastus eivät saa aiheuttaa haittoja Atlantin lohelle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme