Pirkanmaan ELY-keskus

Leväseuranta: Pirkanmaalla on havaittu sinilevää viidessä järvessä

Jaa

Sinilevää on havaittu Hämeenkyrössä, Kangasalla, Tampereella ja Sastamalassa. Lisäksi kansalaiset ovat tehneet omia havaintojaan myös Kuhmoisista ja Pälkäneeltä.

järvi, jonka pinta kimaltelee auringonvalosta
Kuluneen viikon aikana sinilevää on havaittu viidessä järvessä Pirkanmaalla. Kuva: Roine Piirainen, kuviasuomesta.fi

Pirkanmaalla havaittiin juhannusviikolla sinilevää viidellä valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalla. Runsaasti sinilevää havaittiin Kangasalan Kirkkojärvessä. Hieman sinilevää havaittiin Hämeenkyrössä Järvenkylänjärvessä, Kangasalla Roineessa, Sastamalan Houhajärvessä ja Tampereella Pyhäjärvessä Pyynikin uimarannalla.

Sinilevää on nyt Järviwikin leväbarometrin mukaan ajankohtaan nähden hieman normaalia enemmän. 

Kansalaishavaintoja sinilevistä on tehty Kuhmoisissa Lummenne-järvessä ja Pälkäneellä Mallasvedellä.

Onko levä haitallista eläimille?

Leväkukinnat ovat suuri riski kotieläimille, lehmille, hevosille, lampaille sekä luonnoneläimille, jotka eivät osaa varoa leväistä vettä. Ne saattavat juoda runsaasti levää sisältävää vettä ja altistua myrkyille.

Kun levää on näkyvästi vedessä, ei eläimiä pitäisi päästää rantaan juomaan rantavettä, vaan vedensaannista olisi huolehdittava muilla keinoin. 

Leväpitoinen vesi ei sovi syötävien kasvien kasteluun 

Syötäviä kasveja ei pidä kastella leväpitoisella vedellä. Kasteluvedestä voi jäädä levämyrkkyjä salaatin ja muiden vihannesten lehdille sekä marjojen pinnalle. Sinilevämyrkyt voivat myös estää kasvien kasvua. 

Vilja- ja perunapeltojen sekä juurikkaiden kasteluun leväpitoista vettä sen sijaan voi tarvittaessa käyttää, sillä sato korjataan yleensä vasta pitkän ajan kuluttua kastelusta. 

Lisätietoa: 

Tiedotamme Pirkanmaan sinilevätilanteesta joka toinen viikko. Ajantasainen leväseuranta löytyy Pirkanmaan ELY-keskuksen Levätilanne-sivuilta.

Lue myös Tunnista sinilevä itse -artikkeli sivuiltamme. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pirkanmaan ELY-keskus:
ylitarkastaja Anu Peltonen, puh. 0295 036 367 anu.peltonen(at)ely-keskus.fi

Linkit

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Pirkanmaan ELY-keskus pitää Lielahti-Lakiala-kaksoisraidehankkeen molempia vaihtoehtoja mahdollisina12.7.2024 07:55:58 EEST | Tiedote

Väyläviraston suunnittelema kaksoisraidehanke Tampereen ja Ylöjärven välille on nyt arvioitu ympäristövaikutusten osalta, ja Pirkanmaan ELY-keskus on yhteysviranomaisena antanut siitä perustellun päätelmän. Sen mukaan molemmat suunnitellut kaksoisraiteen vaihtoehdot ovat toteuttamiskelpoisia. Jatkosuunnittelussa tulee kuitenkin varmistaa, että haitallisia ympäristövaikutuksia vähennetään hyväksyttävälle tasolle.

Teiskontien eteläpuolen jalankulku- ja pyöräväylää parannetaan – liikenne kiertotielle8.7.2024 14:04:50 EEST | Tiedote

Teiskontien varressa sijaitsevan jalankulun ja pyöräilyn väylän parantaminen alkaa kuluvalla viikolla 28. Kyseessä on valtatien 12 eteläpuolinen, seudullisen pääväylän Jaakonmäenkadun ja Alasjärvenrannan välillä. Hankkeen tavoitteena on parantaa pyöräilyn seudullista pääreittiä. Reittiä on jo parannettu kaupungin suunnasta nyt uusittavaan alueeseen saakka.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye