SDP EDUSKUNTA

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, SDP:n Kimmo Kiljusen kirjallinen kysymys: Hallituksen arvioitava asekauppaa Israelin kanssa

Jaa

Israelin sotatoimet Gazassa herättävät kansainvälisesti painavaa kritiikkiä. Kimmo Kiljunen jätti kirjallisen kysymyksen siitä, miten hallitus arvioi ja valvoo Suomen asekauppaa Israelin kanssa.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

-  Lukuisat kansainvälisen oikeuden asiantuntijat, YK:n erikoisraportoijat, tutkijat sekä ihmisoikeusjärjestöt ovat varoittaneet kansanmurhan riskistä Gazassa. Kansainvälinen tuomioistuin (ICJ) on todennut, että Gazassa on olemassa todellinen ja välitön kansanmurhan riski. Tammikuuhun mennessä joukko YK:n erikoisraportoijia totesi, että kyseessä ei enää ole vain riski, vaan meneillään oleva kansanmurha, Kiljunen toteaa.

- Suomi hyväksyi huhtikuussa YK:n ihmisoikeusneuvoston päätöslauselman, jossa vaaditaan lopettamaan kaikki asevienti Israeliin. Suomesta tapahtuvan Patrian aseviennin lisäksi Suomi osallistuu asevientiin kansainvälisen yrityksen Nammon kautta, jonka osakkeista Patria omistaa puolet. Ylen raportoinnin mukaan Nammon aseita on käytetty Gazassa, Kiljunen kertoo.

Ulkoministeriön mukaan se ei valvo Nammon asevientiä, koska aseita ei viedä Suomesta. Myöskään puolustusministeriö ei kertomansa mukaan asiaa valvo.

- Suomi on ratifioinut YK:n yleissopimuksen kansanmurhan ehkäisemisestä ja rankaisemisesta, ja sopimus on otettu osaksi Suomen lakia. Kysyn, miten hallitus valvoo Suomen asekauppaa Israelin kanssa, ja erityisesti miten varmistetaan, että Patrian ja Nammon asevienti noudattaa kansainvälistä oikeutta, YK:n ihmisoikeusneuvoston päätöslauselmaa ja lukuisia sopimuksia aseviennistä?

Yhteyshenkilöt

Kimmo KiljunenKansanedustaja, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja

Puh:050 511 3088

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Hallintovaliokunnan demarit: Rajaturvallisuuslakia korjattiin SDP:n tavoitteiden mukaisesti8.7.2024 19:33:41 EEST | Tiedote

Hallintovaliokunnan demarijäsenet Eemeli Peltonen, Eveliina Heinäluoma, Saku Nikkanen ja Paula Werning ovat tyytyväisiä hallintovaliokunnassa saavutettuihin parannuksiin koskien hallituksen esittämää lakia väliaikaisista toimenpiteistä välineellistetyn maahantulon torjumiseksi. Niin sanotussa rajaturvallisuuslaissa on kyse poikkeuslaista, jolla vastataan Venäjän välineellistetyn maahantulon muodossa harjoittamaan painostukseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye