Jyväskylän yliopisto

Rahoitusta seuraavan sukupolven kvanttimateriaalien tutkimiseksi

Jaa

Jane ja Aatos Erkon säätiö on myöntänyt 484 000 euron rahoituksen Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksen yliopistonlehtori Riku Tuoviselle. Nelivuotisen tutkimushankkeen tarkoituksena on kehittää teoreettisia ja laskennallisia työkaluja epätasapainotilan kvanttimateriaalien tutkimiseksi.

Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksen yliopistonlehtori Riku Tuovinen tutkii uudessa hankkeessa seuraavan sukupolven kvanttimateriaaleja.
Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksen yliopistonlehtori Riku Tuovinen tutkii uudessa hankkeessa seuraavan sukupolven kvanttimateriaaleja.

Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksen yliopistonlehtori Riku Tuovinen tutkii kvanttimateriaaleja, jotka eivät noudata klassisen fysiikan lakeja, ja joihin perustuvilla teknologioilla voi tulevaisuudessa olla suuri vaikutus koko yhteiskuntaan. Hankkeen päätavoitteena on uusia ominaisuuksia ilmentävien, epätasapainossa olevien kvanttimateriaalien tehokas simulointi, etsiminen ja kehittäminen.  

- Tämä on vaativa teoreettisen ja laskennallisen fysiikan ongelma monen vuorovaikuttavan hiukkasen yhteispelistä, joka vaikuttaa muun muassa materiaalien sähköisiin ominaisuuksiin, täsmentää Riku Tuovinen Jyväskylän yliopistosta. 

Kvanttimateriaalien kehittämistä 

Materiaalitutkimuksen kokeelliset menetelmät ovat kehittyneet huomattavasti viimeisen kymmenen vuoden aikana, mikä puolestaan on herättänyt merkittävää kiinnostusta ja vaatimusta näiden asetelmien laskennalliseen tarkasteluun. 

- Kokeellisessa materiaalitutkimuksessa käytettävät spektroskooppiset työkalut mahdollistavat mittausten tekemisen atomimittakaavassa femtosekuntien tarkkuudella, lisää yliopistonlehtori Riku Tuovinen Jyväskylän yliopistosta.  

Tuovisen hankkeessa kehitetään epätasapainon Greenin funktioiden teoriaa pohjautuen moderneihin, lineaarisesti skaalautuviin algoritmeihin. Koska tutkimusta tehdään supertietokoneilla, jotka kuluttavat paljon energiaa, onkin ensiarvoisen tärkeää suunnitella tehokkaita simulointivälineitä tulevaisuuden materiaaleja varten. 

- Hankkeessa kehitetyllä menetelmällä kartoitamme kaksiulotteisten kvanttimateriaalien sähköisiä ominaisuuksia sekä valon ja materian vuorovaikutusta nanoliitoksissa, kertoo Tuovinen.  

Jane ja Aatos Erkon säätiö myönsi vuoden toisella kierroksella avustuksia yhteensä 9,5 miljoonaa euroa. Toisen kierroksen myönnöt painottuivat tekniikan aloille, joille myönnettiin 5,1 miljoonaa euroa kahdeksalle hankkeelle. Aloista korostuivat tietojenkäsittely- ja informaatiotieteet sekä kasvibiologia, mikrobiologia ja virologia. 

Lisätietoa: 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yliopistonlehtori Riku Tuovinen, riku.m.s.tuovinen@jyu.fi, +358505730519

Kuvat

Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksen yliopistonlehtori Riku Tuovinen tutkii uudessa hankkeessa seuraavan sukupolven kvanttimateriaaleja.
Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksen yliopistonlehtori Riku Tuovinen tutkii uudessa hankkeessa seuraavan sukupolven kvanttimateriaaleja.
Lataa

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoululle tunnustusta laadukkaasta opetuksesta ja tutkimuksesta - AACSB-akkreditointi myönnettiin kuudeksi vuodeksi eteenpäin3.7.2024 10:30:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu on saanut arvostetun tunnustuksen korkealaatuisesta opetuksestaan ja tutkimuksestaan, kun sille myönnettiin AACSB-akkreditointi kuudeksi vuodeksi eteenpäin. Kauppakorkeakoulun vahvuuksina pidettiin erityisesti sitoutumista vastuullisuuteen ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Susanna Lähde on ensimmäinen Jyväskylästä valmistunut diplomi-insinööri – heti perään valmistuu myös oma puoliso2.7.2024 11:00:00 EEST | Tiedote

Susanna Lähde on ensimmäinen Jyväskylän yliopistosta diplomi-insinööriksi valmistunut opiskelija. Susanna opiskeli Jyväskylässä tieto- ja ohjelmistotekniikan diplomi-insinööriohjelmassa ja työskentelee tällä hetkellä Valmetilla. Myös Susannan puoliso Aatu Laitinen valmistuu tänä keväänä diplomi-insinööriksi ensimmäisten joukossa. Tekniikan alan koulutus alkoi Jyväskylän yliopistossa vuonna 2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye