Kela

Kela ehdottaa: Kela-korvaukset voisivat tulevaisuudessa perustua omalääkäri–omahoitaja-malliin

Jaa

Kela katsoo, että juuri lausuntokierroksella ollut sosiaali- ja terveysministeriön esitys uudesta Kela-korvausmallista on oikeansuuntainen. Mallia pitäisi kuitenkin kehittää edelleen kohti omalääkäri–omahoitaja-mallia, joka turvaisi hoidon jatkuvuuden ilman suuria lisäkustannuksia.

Esitys uudesta Kela-korvausmallista on juuri ollut lausuntokierroksella. Kelan mielestä ehdotettu malli on oikeansuuntainen, koska se tukee perusterveydenhuoltoa ja yleislääkärin vastaanotolle pääsyä. Malli tukee myös hoidon jatkuvuutta, koska yleislääkärikäyntien määrää ei ole rajoitettu.

Uuden Kela-korvausmallin kehitystyötä jatketaan vielä tämän hallituskauden aikana.

– Kelan sairaanhoitokorvaukset voisivat tulevaisuudessa perustua malliin, jossa keskeistä on potilaan ja lääkärin välisen hoitosuhteen jatkuvuus. Potilaan hoidon tukena olisi omahoitaja ja tarvittaessa moniammatillisen tiimin muita jäseniä, sanoo Kelan pääjohtaja Outi Antila.

Jatkuvuuden hyödyistä potilas-lääkärisuhteessa on vahvaa tutkimusnäyttöä

Potilas-lääkärisuhteen jatkuvuuden hyödyistä on vahvaa tutkimusnäyttöä. Kun sama yleislääkäri hoitaa potilasta, hoidon laatu paranee, sairastavuus ja kuolleisuus vähenevät merkittävästi, terveydenhuollon palveluiden kokonaistarve ja -kustannukset pienenevät ja potilastyytyväisyys paranee.

Tulevaisuuden Kela-korvausjärjestelmässä omalääkäri–omahoitaja-malli turvaisi hoidon jatkuvuuden yhteistyössä hyvinvointialueiden kanssa ilman suuria lisäkustannuksia. Hyvinvointialueen asukas voisi halutessaan valita omalääkäriksi ja -hoitajaksi myös yksityissektorilta yleislääketieteen erikoislääkärin ja hänen työparinaan toimivan hoitajan.

Kelan asiantuntijoiden mukaan omalääkäri–omahoitaja-malli lisäisi yhdenvertaisuutta terveyspalveluissa ja olisi myös kustannustehokas tapa lyhentää hoitojonoja. Malli vapauttaisi resursseja julkisessa terveydenhuollossa niille ihmisille, joiden palvelutarve on suuri ja edellyttää moniammatillista palvelua.

– Toivon, että uusi malli rakennetaan tiiviissä yhteistyössä hyvinvointialueiden ja alan toimijoiden kanssa, Antila sanoo.

Lue lisää
Kelan lausunto lausuntopalvelussa
Tutkimusblogi: Hoidon jatkuvuus uuden Kela-korvausmallin tavoitteena – voisi perustua omalääkäri–omahoitaja-malliin

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kelan viestintäKelan viestinnän mediapuhelin palvelee arkisin klo 9–16. Numerossa ohjaamme haastattelupyyntöjä asiantuntijoillemme. Voit jättää haastattelupyynnön myös sähköpostitse.

Puh:020 634 7745viestinta@kela.fi

Kansaneläkelaitos (Kela) hoitaa Suomen sosiaaliturvaan kuuluvien perusturvaa eri elämäntilanteissa.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kela

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye