Vaasan kaupunki - Vasa stad

Sommarfåren började igen sköta ängarna

Dela

De bekanta sommarjobbarna har börjat sitt ihärdiga arbete. I år arbetar fåren på fem olika ställen:  På den konstgjorda ön i Sandviken, mittemot Gamla Vasa ruiner, på Kyrkbackens område i Lillkyro och i Äppelparken och på Passkäret i Gerby.

Foto: Ronja Juola / Vasa stad

De flitiga sommarjobbarna gör gott för miljön

Fåren är effektiva och miljövänliga landskapsvårdare.  I år består fårflocken av 25 får.  Deras arbete pågår till september.  Den mer precisa tiden att hålla djuren på bete beror på mängden mat. 

- Fårens välmående följs med noggrant.  Varje dag kontrollers hur fåren mår och utöver det  kontrollerar fårskötaren att fåren mår bra en gång per vecka, berättar projektkoordinator Simo Marttila från teamet för grönbyggande.

Fåren behöver arbetsro

På alla betesområden finns en inspelande övervakningskamera. Man får gå och titta på fåren, men nära inhägnaderna ska man röra sig lugnt och in i inhägnaderna får man inte gå.  För att garantera att fåren mår bra ska man när man rör sig med hund hålla hunden kopplad.  Fåren får inte matas med annat än gräs som växer i omgivningen. 

Områdena i Lillkyro och Gerby är en del av Vasa stads projekt Kommun-Helmi, där Miljöministeriets livsmiljöprogram deltar i finansieringen.   Målet med Helmi-livsmiljöprogrammet är att stärka den biologiska mångfalden i Finland och trygga de ekosystemtjänster som naturen tillhandahåller. 

Nyckelord

Kontakter

Projektkoordinator Simo Marttila, simo.marttila@vaasa.fi, tfn +358 400 668 649

Bilder

Länkar

I Vasa, Nordens energihuvudstad, är det lätt att vara lycklig.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye