Ilmarinen

Oletko uusi työelämässä? Lue tärkeät tärpit

Jaa

Kesätyöntekijät ovat parhaillaan työn touhussa työpaikoilla. Tärkeintä on tietenkin perehdyttää uusi tekijä työhön, mutta on muutakin, mistä työelämän tulokkaan on hyvä tietää.

Kaksi nuorta aikuista istuu kesävaatteissa ja nauraa iloisesti.

Ensimmäinen oma palkkakuitti tuli juuri. Mitä sen eri rivit tarkoittavat?

Tilille maksettava summa on pienempi kuin mistä työnantajan kanssa on aiemmin sovittu. Näin on siksi, että palkasta vähennetään ensin verot, työeläkevakuutusmaksu ja työttömyysvakuutusmaksu.

Mitä TyEL tarkoittaa palkkakuitissa?

– Kun kesätyöntekijä työskentelee työntekijänä, hän kuuluu työntekijän eläkelain, TyEL:n piiriin. Työeläkettä ei rahoiteta veroilla, vaan palkasta pidätettävillä vakuutusmaksuilla. Suuremman osan TyEL-maksusta maksaa työnantaja, ja pienempi, työntekijän osa peritään suoraan palkasta, eläkejohtaja Outi Pekkarinen Ilmarisesta kertoo.

Eläkettä kertyy sinulle työntekijänä ansaitsemistasi euroista 17-vuotiaasta alkaen ja yrittäjänä YEL-työtulostasi 18-vuotiaasta alkaen. Mitä enemmän saat palkkaa tai mitä suurempi työtulosi on, sitä suurempi eläkkeesi on. Sinulle voi kertyä eläkettä myös palkattomilta ajoilta, kuten opinnoista, työttömyyspäivärahasta ja muista sosiaalietuuksista.

Omaa eläkekertymää voi seurata helposti työeläkeotteelta oman eläkeyhtiön verkkopalvelussa.

– Eläkekertymä näkyy työeläkeotteella yleensä muutaman viikon sisällä ensimmäisestä palkanmaksusta. Ilmarisessa vakuutettu työntekijä näkee eläkekertymänsä OmaEläkkeessä, Pekkarinen jatkaa.

Jos työnantajasi on vakuuttanut sinut jossakin toisessa työeläkeyhtiössä kuin Ilmarisessa, löydät eläkeyhtiösi osoitteesta tyoelake.fi/tyoelakeote (tyoelake.fi).

Miten eläkevakuutus poikkeaa muista vakuutuksista?

Työeläke on muutakin kuin pelkkä rahasumma, joka maksetaan eläkeläiselle. Työeläke on osa lakisääteistä sosiaaliturvaa. Se on luonteeltaan vakuutus, joka tuo turvaa koko elämänkaaresi ajan. Se on vakuutus niin vanhuuden kuin työkyvyttömyyden varalta, mutta myös turvaa perheen toimeentulon, jos perheenhuoltaja menehtyy.

Entä työeläkeote, mikä se on ja mihin sitä tarvitaan?

Työeläkeotteellasi on rahanarvoista tietoa. Saat sen siitä työeläkeyhtiöstä, jossa olet vakuutet­tuna tällä hetkellä. Ote lähetetään postitse joka kolmas vuosi, jollet ole tarkastanut otettasi verkossa. Suosittelemme meillä vakuutettuja katsomaan työeläkeotteensa OmaEläkkeestä, jossa se on aina ajan tasalla.

OmaEläkkeestä löydät myös eläkelaskurin. Näet tähän mennessä kertyneen eläkkeesi määrän työeläkeotteeltasi. Yhtä tärkeä on tuleva kertymäsi, johon puolestaan voit tutustua verkon laskuria hyödyntämällä.

On omalla vastuullasi tarkastaa säännöllisesti, että työeläkeotteesi sisältää kaikki työ­suhteesi, joista eläkettä voi kertyä. Työeläkeote on hyödyllinen dokumentti myös vaikkapa CV:n pohjaksi, sillä sieltä pää­set pidemmänkin ajan päästä tarkastamaan työhistoriasi kannalta tärkeät ajankohdat.

Kesätyöntekijä, tiesitkö, että työeläkkeesi kertyy kausityöstäkin?

Jos jatkat vielä opintoja, myös tutkintojen suorittaminen kartuttaa eläkettäsi.

Lue lisää eläkkeen kertymisestä (ilmarinen.fi).

Muista pyytää työtodistus!

Kun kesätyörupeamasi päättyy, olet oikeutettu saamaan työstäsi todistuksen. Siitä voi olla hyötyä seuraavaa työpaikka hakiessasi. Jos olette olleet työnantajasi kanssa puolin ja toisin tyytyväisiä kesätyökokemukseen, voit myös kysyä, toimisiko hän jatkossa suosittelijanasi työnhaussa.

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Me olemme työeläkeyhtiö ihmistä varten. Pidämme huolta yli 1,1 miljoonan ihmisen eläketurvasta ja turvaamme tulevien sukupolvien eläkkeet sijoittamalla eläkevarat tuottavasti, turvaavasti ja vastuullisesti. Huolehdimme eläketurvasta ja eläkevaroista sekä pidennämme työuria, jotta sinä voit suhtautua huomiseen luottavaisena ja toiveikkaana. Lisätietoa: Ilmarinen.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ilmarinen

Ilmastonmuutoksen vaikutuksia tulisi ymmärtää paremmin työelämässä19.7.2024 11:39:20 EEST | Tiedote

Ensi viikoksi on taas ennustettu hellettä Suomeen. "Kun hellejaksot yleistyvät ja pidentyvät, kuumarasituksen tuomat terveyshaitat todennäköisesti lisääntyvät ja heikentävät työkykyä ja tuottavuutta. Erityisesti vaikutukset näkyvät fyysisesti raskaissa ulkotöissä, mutta lämpötilan nousu tulee kasvattamaan kuormitusta myös sisätiloissa tehtävissä töissä", työeläkeyhtiö Ilmarisen työkykyjohtaja Kristiina Halonen kirjoittaa blogissaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye