Kainuun ELY-keskus

Kainuun ELY-keskuksen lausunto Elementis Minerals Sotkamon tehtaan ja kaivoksen YVA-ohjelmasta

Jaa

Kainuun ELY-keskus on antanut lausunnon Elementis Minerals B.V. Branch Finland Sotkamon tehdas- ja kaivosalueen kaivannaisjätteiden ja vesienhallinta -hankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta.

Ilmakuva Elementis Mineralsin Sotkamon tehdas- ja kaivosalueesta, etualalla näkyy laajoja vihreitä metsäalueita ja vaaleampi rikastushiekka-allas, taustalla järvi ja sininen taivas.
Elementis Mineralsin Sotkamon tehdas- ja kaivosalue. Kuvan keskellä näkyy Papinlammen rikastushiekka-allas. Kuva: Elementis Minerals B.V. Branch Finland

Tehdasalueen rikastushiekan ja sivukiven läjityskapasiteetin täyttyessä on syntynyt tarve uusien läjitysalueiden suunnittelulle. Maanpäällisten läjitysalueiden lisäksi hankkeessa tarkastellaan mahdollisuutta läjittää rikastushiekkaa käytöstä poistuneeseen Lahnaslammen avolouhokseen. Ympäristövaikutusten arviointiohjelmassa tarkastellaan lisäksi vesienkäsittelyn tehostamista, mahdollisen uuden vesienkäsittelyn rakentamista sekä vesienkäsittelylietteiden sijoituspaikkaa.  

Yhteysviranomainen tiedotti arviointiohjelmasta ja sen nähtävillä olosta sekä mielipiteiden ja lausuntojen esittämisen mahdollisuudesta julkisella kuulutuksella 17.5.-17.6.2024. Hankkeessa järjestettiin kaikille avoin yleisötilaisuus 28.5.2024 Break Sokos Hotel Vuokatin auditoriossa.  

Arviointiohjelmasta saatiin 13 lausuntoa ja 10 mielipidettä. Lausunnoissa, mielipiteissä sekä yleisötilaisuuden keskustelussa nousivat esiin muun muassa purkuputken sijoittamisen eri vaihtoehdot, yhteisvaikutukset Nuasjärveen, erityisesti Terrafame Oy:n purkuvesien kanssa, sulfaattikuormituksen määrä ja vesienkäsittelyn vaikutus siihen sekä purkuputken kaivamisen vaikutukset sedimentin sisältämiin haitta-aineisiin. Myös meluhaitat tuotiin keskustelussa esille. 

Yhteysviranomainen toteaa, että arviointiohjelmassa on esitetty tarpeellisissa määrin ehdotus tunnistetuista ja arvioitavista ympäristövaikutuksista sekä muut YVA-asetuksen (277/2017, 3 §) edellyttämät asiat. 

Arviointiohjelma, siitä annetut lausunnot ja mielipiteet kokonaisuudessaan sekä ELY-keskuksen antama lausunto arviointiohjelmasta löytyvät ympäristöhallinnon verkkosivuilta: https://www.ymparisto.fi/elementis-kaivannaisjate-YVA

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus
ympäristönsuojeluviranomainen, ympäristöasiantuntija
Helena Vikstedt
p. 0295 038 443, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Ilmakuva Elementis Mineralsin Sotkamon tehdas- ja kaivosalueesta, etualalla näkyy laajoja vihreitä metsäalueita ja vaaleampi rikastushiekka-allas, taustalla järvi ja sininen taivas.
Elementis Mineralsin Sotkamon tehdas- ja kaivosalue. Kuvan keskellä näkyy Papinlammen rikastushiekka-allas.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye