Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Rakennusalalla viriämisen merkkejä: “Ala kiipeää hiljalleen pois kuopasta”

Jaa

RS-rahoituksen kysynnän pohjakosketus nähtiin viime vuoden lokakuussa. Nyt alkuvuoden aikana rahoitusta uudisrakentamiseen on haettu jo neljä kertaa enemmän kuin koko viime vuoden aikana, ilmenee Danske Bankin asiakasdatasta.

Iso osa yrityskentän huonoista uutisista on tullut rakennusalalta, erityisesti asuntorakentamisesta, ja siihen liitoksissa olevilta toimialoilta. Viime kuukausina rakennusalan varovainen viriäminen on kuitenkin näkynyt kasvaneissa rahoitushakemusmäärissä uudisrakentamiskohteille.

”Rakentamisen rahoituksen kysynnän osalta pohjakosketus nähtiin viime vuoden toisella vuosipuoliskolla. Tänä vuonna rahoitushakemuksia uudisrakentamiskohteille on tullut jo nyt neljä kertaa enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä, vaikka taso on edelleen huippuvuosiin verrattuna matala. Näemme nyt merkkejä siitä, että ala tulee kiipeämään pois kuopasta. Rahoituskysynnän lisäksi tämä näkyy myös muun muassa sahatavaran kysynnän kasvuna Euroopassa”, sanoo Danske Bank Suomen keskisuurista yritysasiakkaista vastaava johtaja Elina Fogelholm.

Rahoitushakemusten voidaan arvioida, että ensimmäisiä uudisrakentamisen hankkeita on nyt suunnitteilla eri puolilla Suomea.

”Rahoituspäätöksestä työmaan käynnistymiseen kestää yleensä noin puoli vuotta, eli nyt rahoitetut hankkeet käynnistyvät aikaisintaan ensi vuoden alussa”, Fogelholm arvioi.

Rakentamisen pysähtyminen on koskenut ennen kaikkea asuntorakentamista - teollisuuskiinteistöjä, infrarakentamista ja julkisia hankkeita on ollut käynnissä koko ajan.

”Asuntorakentamisen haasteet ovat liittyneet ennen kaikkea pienten asuntojen markkinaan, kun taas perheasuntojen hinnat ovat paikoin jopa nousseet. Pienten asuntojen kasvanut tarjonta vuokramarkkinoilla yhdistettynä kohonneisiin korkokustannuksiin on vähentänyt asuntosijoittamisen suosiota verrattuna muihin sijoitusvaihtoehtoihin. Rakennusliikkeiden myymättömien pienten asuntojen varasto ei kuitenkaan ole kovin suuri suhteessa asuntojen pitkän aikavälin kysyntään, ja etenkin koska uusia asuntoja ei viime aikoina ole juurikaan rakennettu, se hupenee koko ajan”, Fogelholm sanoo.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Yrityspankin johtaja Elina Fogelholm
Yrityspankin johtaja Elina Fogelholm
Lataa

Danske Bankista

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. 

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa, ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. danskebank.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye