Kainuun ELY-keskus

Suomussalmen Kivikankaan kaivospiirin talkkivarantojen hyödyntämisestä arviointiselostus nähtäville

Jaa

Nordic Talc Oy suunnittelee talkkituotannon aloittamista Suomusalmen Haaposen esiintymässä. Kainuun ELY-keskus on vastaanottanut ympäristövaikutusten arviointiselostuksen hankevastaavalta ja se on nähtävillä mielipiteiden ja lausuntojen esittämistä varten.

Ilmakuvassa vuolukivikaivos ja tehdasrakennuksia metsän keskellä.
Kivikankaan vuolukivikaivos, Suomussalmi. Kuva: Tulikivi Oyj.

Tulikivi Oyj:n tytäryhtiö Nordic Talc Oy suunnittelee talkkituotannon aloittamista Kivikankaan kaivospiirin alueella Haaposen esiintymässä, Suomussalmella. Hankealue sijaitsee Suomussalmen pohjoisosassa noin 1,5 km Saarikylän lounaispuolella. Nykyisin Tulikivi Oyj louhii ja jalostaa alueella vuolukiveä Kivikankaan esiintymästä tulisijojen verhouskiviksi ja tulisijoiksi. Vuolukivituotannon on suunniteltu jatkuvan enimmillään vuoteen 2032. 

Nykyinen kaivostoimintojen alueen pinta-ala on noin 60 hehtaaria. Kaivosaluetta laajennetaan uuden toiminnan myötä noin 110 hehtaarilla. Laajennuksen jälkeen kaivosalueen pinta-ala tulisi olemaan noin 170 ha. Hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnissa (YVA) tarkastellaan kahta toteutusvaihtoehtoa (VE1) ja (VE2). Lisäksi tarkastellaan ns. nollavaihtoehtoa (VE0) eli tilannetta, jossa hanketta ei toteuteta.  

Kuulutuksen ja YVA-selostuksen nähtävillä olo 

Hankkeen arviointiselostus on nähtävillä 4.7.–30.8.2024 mielipiteiden ja lausuntojen esittämistä varten hankkeen verkkosivulla ymparisto.fi -verkkopalvelussa: 

www.ymparisto.fi/nordictalcSuomussalmiYVA 

Ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain (252/2017) mukaisesti kuulutus on julkaistu Suomussalmen kunnan ja Kainuun ELY-keskuksen verkkosivuilla. Kainuun ELY-keskus on lähettänyt lausuntopyyntöjä vaikutusalueen viranomaisille ja alueella toimiville yhdistyksille. 

Arviointiohjelmasta voi esittää mielipiteitä ja antaa lausuntoja kirjallisesti toimittamalla ne Kainuun ELY-keskukseen 30.8.2024 mennessä sähköpostilla: kirjaamo.kainuu@ely-keskus.fi tai postitse: Kainuun ELY-keskus, PL 115, 87101 Kajaani (käyntiosoite Kalliokatu 4). Viitteeksi KAIELY/64/2021. 

Yleisötilaisuus 

Arviointiselostusta ja hanketta käsittelevä yleisötilaisuus järjestetään 14.8.2024 klo 17–19 Tulikiven Suomussalmen tehtaalla, osoitteessa Saarikyläntie 26, 89920 Suomussalmi. Etäyhteydellä osallistujille linkki löytyy hankkeen verkkosivulta ennen yleisötilaisuutta. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus

Yksikön päällikkö Jari Pesonen
p. 0295 023 861, jari.k.pesonen@ely-keskus.fi, (4.7.–26.7.2024)

Ympäristöasiantuntija Mari Helin
p. 0295 023 895, mari.helin@ely-keskus.fi, (1.8.–30.8.2024)

Ympäristöasiantuntija Elli Moilanen
p. 0295 023 823, elli.moilanen@ely-keskus.fi, (29.7.–30.8.2024)

Kuvat

Ilmakuvassa vuolukivikaivos ja tehdasrakennuksia metsän keskellä.
Kivikankaan vuolukivikaivos, Suomussalmi.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye