Riihimäen-Hyvinkään kauppakamari

Riihimäen-Hyvinkään kauppakamari jätti lausunnon Väyläviraston lausuntopyyntöön nopeusrajoitusohjeen päivityksestä

Jaa

Riihimäen-Hyvinkään kauppakamari jätti lausunnon vastauksena Väyläviraston lausuntopyyntöön maanteiden nopeusrajoitusohjeen päivityksestä. Tässä lausunto luettavaksi. 

Riihimäen-Hyvinkään kauppakamarin toimitusjohtaja Marja Heinimäki
Riihimäen-Hyvinkään kauppakamarin toimitusjohtaja Marja Heinimäki Inka Hakala

Millaisia vaikutuksia arvioitte suunnitelluilla maanteiden nopeusrajoitusten muutoksilla olevan toimintaanne (aikataulut, matka-ajat, koettu turvallisuus ja saavutettavuus, kävelyn ja pyöräliikenteen turvallisuus jne.)?

Nopeusrajoitusten pudottamisella olisi vaikutusta pitkämatkaiseen sekä rahti- että linja-autoliikenteeseen matka-aikojen pidentyessä. Matka-ajan pidentyminen heikentää muun muassa kuljetusalan kilpailukykyä ja vaikuttaa ajoaikoihin ja tauotuksiin. Suosittelemme tarkastelemaan myös matka-ajan pitenemisen vaikutuksia raskaaseen liikenteeseen.

On huomioitava, että tieliikenneturvallisuus on kohentunut Suomessa jo pitkään, eikä tämän vuoksi olisi merkittäviä paineita laajaan nopeusrajoitusten pudottamiseen. Nopeusrajoitusten pudottaminen tulisi oletettavasti lisäämään raskaan liikenteen ohituksia.

Nopeusrajoitusten alentamisella ei saa korvata rakenteellisia ratkaisuja. Liikenneturvallisuutta tulee kehittää parantamalla väylien kuntoa ja kunnossapitoa kokonaisvaltaisesti. Turvallisuus syntyy panostuksista väylien kehittämiseen sekä kunnossapitoon, ei nopeusrajoituksia laskemalla.

Turvallisuutta voidaan parantaa ajoneuvojen kohtaamistilanteiden vähentämisellä, kuten ajosuuntien rakenteellisella erottamisella. Nopeusrajoitusten lisäksi on huomioitava tien liittymien määriä sekä onnettomuusmääriä. Ajosuuntien erottaminen toisistaan tulee olla tavoitteena erityisesti teillä, joilla liikenneturvallisuus ja onnettomuustilastot on luokiteltu huomattaviksi suhteessa liikennemääriin.

Mitä mieltä olette liikenneturvallisuuden parantamisesta nopeusrajoituksia muuttamalla? Millaisia muita keinoja ehdottaisitte ajatellen myös rajallisia rahallisia resursseja väyläverkon kehittämiseen?

Nopeusrajoitusperiaatteiden yhtenäistäminen valtakunnallisesti on kannatettavaa ainoastaan, mikäli siinä pystytään huomioimaan teiden ominaispiirteet sekä lisäksi panostetaan väylien kehittämiseen niiden edellyttämällä tasolla.

Muutoksella ei voida korvata Suomen merkittävimpien poikittaisväylien vt 25 ja kt 54 kehittämistoimenpiteitä. Erityisesti vt 25 on luokiteltu yhdeksi Etelä-Suomen vaarallisimmista teistä, mutta sen edelleen kehittäminen on ohitettu ja varat suunnattu täysin jonnekin muualle. Tästä aletaan nyt maksaa alati nousevina onnettomuustilastoina.   

Nopeuden aiheuttama turvallisuusvaikutus on huomioitava, mutta oletuksena on, ettei nopeuden muuttaminen tule laskemaan juurikaan todellisia ajonopeuksia. 

Riihimäen-Hyvinkään kauppakamari toteaa, että muutos on tehtävä parantamalla teiden kuntoa ja kohtaamisonnettomuusalttiita teitä tulee nopeusrajoitusten alentamisen sijasta ensisijaisesti parantaa liikenneturvallisiksi, eikä heikentämällä palvelutasoa.

Mikäli merkittävien maanteiden nopeuksia lasketaan, niiden toimenpiteiden tulee olla väliaikaisia, ja teiden kunnostamisen prioriteettia on nostettava välittömästi. 

Miten maanteiden nopeusrajoitukset tukevat valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman asettamia tavoitteita ja alueenne liikennejärjestelmän kehittämisen suunnitelmia?

Riihimäen-Hyvinkään kauppakamari toteaa, että maanteiden nopeusrajoitusmuutosten haittavaikutukset tulevat olemaan hyötyjä suurempia talousalueella. Muutoksessa tulee huomioida alueellisia erityisolosuhteita, kuten liikenteen määrä ja teiden rooli osana koko Suomen tieverkoston sujuvuutta.

Ymmärrämme, että nopeusrajoitusmuutoksilla pyritään saavuttamaan onnettomuuksien vähentymistä. Mutta suurien ajoneuvomäärien vuoksi ruuhkautunut liikenne on ongelmainen, ja oletuksena on, että muutos toisi ennemminkin lisää vaarallisia ohituksia.

Vaadimme että ongelmallisilla tiejaksoilla, kuten vt 25 ja kt 54, tulee vaihtoehtoina olla ajosuuntien rakenteellinen erottelu ja ohituskaistat.

Kevyen liikenteen edistäminen on sekä terveyttä edistävää että hyvä keino vähentää liikenteen päästöjä. Toteutuakseen tämä edellyttää hyvät ja turvalliset olosuhteet. Kevyellä liikenteellä tulisi olla aina ensisijaisesti omat väylät. Tarvitaan sekä infrastruktuurin ja maankäytön suunnittelun kehittämistä, että rahoituksen kohdentamista kevyen liikenteen edistämiseen.

Muita huomioitasi, mitä?

Riihimäen-Hyvinkään kauppakamari vastustaa Väyläviraston ehdottamaa nopeusrajoitusmuutosta. Muutos on keinotekoinen, jo nyt epätasa-arvoisesti kohdeltuun talousalueemme tiestöön. Riihimäen-Hyvinkään kauppakamari sijaitsee logistisesti merkittävällä liikenteen solmukohta alueella, josta liikennemäärät ovat suuria koko Suomen suuntaan. Lisäksi nopeusrajoitusmuutos hankaloittaisi alueellamme asuvien ja työskentelevien liikkumista sekä yritysten toimintaa. Muutos lisäisi matka-aikoja ja heikentäisi sekä alueiden välistä että kansainvälistä saavutettavuutta. Matka-ajan kasvu heikentäisi koko Suomen kuljetusten ja matkojen palvelutasoa sekä saavutettavuutta.

Nopeusrajoitusten alentaminen voisi johtaa ohitustilanteiden ja onnettomuusriskin määrälliseen kasvuun. Nopeusrajoitusmuutoksen sijaan liikenneturvallisuutta on lisättävä panostamalla riittävään teiden rakenteeseen ja kunnossapitoon.

Poikittaisliikenteen tiet ovat pääosin kaksikaistaisia sekaliikenneteitä, jotka eivät täytä päätieverkolle asetettuja tavoitteita. Puutteita on tien laatutasossa sekä liikenteen sujuvuudessa ja turvallisuudessa. Merkittävimmät palvelutasopuutteet ovat raskaan liikenteen nopeuden vaihtelu, tiheät liittymävälit sekä korkea onnettomuusriski. 

Pyydämme erityisesti kiinnittämään huomiota Etelä-Suomen merkittävimpiin poikittaisteihin vt 25 ja kt 54, joiden liikennemäärät ovat merkittävässä nousussa.  Erityisesti vt 25 on huolestuttavalla tavalla jäänyt ilman huomiota. Puhumme kuitenkin Etelä-Suomen vaarallisimmaksi luokitellusta tiestä. Lisäksi kt 54:llä on huomattavia turvallisuuspuutteita, mm. risteysten liittymät ja hirviaidat.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Riihimäen-Hyvinkään kauppakamarin toimitusjohtaja Marja Heinimäki
Riihimäen-Hyvinkään kauppakamarin toimitusjohtaja Marja Heinimäki
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Riihimäen-Hyvinkään kauppakamari

Hallituksen työmarkkinauudistuksilla positiivinen sykäys yritysten investointihalukkuudelle – talousalueellamme lähes 50 prosenttia aikoo lisätä investointeja16.5.2024 12:45:30 EEST | Tiedote

Kyselyyn vastanneista Riihimäen-Hyvinkään kauppakamarin jäsenyrityksistä lähes 50 prosenttia kertoo, että hallituksen työmarkkinauudistukset lisäävät niiden investointihalukkuutta joko merkittävästi tai jonkin verran. Noin 40 prosenttia vastanneista yrityksistä arvelee, ettei uudistuksilla ole vaikutusta ja 9,1 prosenttia arvelee uudistusten vaikutusten vähentävän investointihalukkuutta. Vastaavasti valtakunnallisen kauppakamarien valtakunnalliseen kyselyyn vastanneista yrityksistä lähes 40 prosenttia kertoo työmarkkinauudistusten lisäävän investointihalukkuutta, noin puolet arvelee, ettei uudistuksilla ole vaikutusta ja vain 5,7 prosenttia arvelee uudistusten vaikutusten vähentävän investointihalukkuutta. Työmarkkinauudistuksilla tarkoitetaan paikallisen sopimisen edistämistä, poliittisten lakkojen rajoittamista, ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastusta ja sosiaaliturvan kannustinloukkujen purkamista. ”Kun 40 prosenttia valtakunnallisista kyselyyn vastanneista yrityksistä kokee u

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye