Varsinais-Suomen ELY-keskus

Turun Yliopistonmäen rakennuksista on tehty rakennussuojelupäätös

Jaa

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on tehnyt 10.7.2024 päätöksen Yliopistonmäen rakennussuojeluasiassa, joka otettiin vireille ELY-keskuksen omasta aloitteesta rakennusperinnön suojelusta annetun lain (rakennusperintölaki, 498/2010) mukaisena asiana 11.12.2014.

Turun yliopiston keskusaukio päärakennuksen suuntaan.
Turun yliopiston keskusaukio päärakennuksen suuntaan. © Karolina Jalarvo

Suojelu koskee arkkitehti Aarne Ervin suunnittelemia yliopiston päärakennusta, Feeniks- kirjastoa, yhdyskäytävää sekä rakennuksia Natura, Agora ja Quantum sekä lisäksi yliopiston kampuksen keskusaukiota, siitä alkavaa ns. promootioväylää sekä kokonaisuuteen kuuluvia piha-alueita sekä Koskenniemenaukiota ja -katua portaikkoineen.

Villa Hortuksen ja Vesilinnan osalta suojelupäätös on kielteinen, sillä rakennusten suojelu on käsitelty riittävästi asemakaavassa. Nyt tehty suojelupäätös on osa laajempaa Yliopistonmäen suojeluasiaa.

Prosessin aikana on kuultu Museovirastoa, Turun kaupunkia, kiinteistön ja rakennusten omistajia ja haltijoita sekä naapureita.

Kohteelle suojelumääräyksiä rakennusten ulkoasun, rakennusrungon ja kiinteän sisustuksen sekä ympäristön säilyttämisestä

Suojelumääräykset koskevat rakennusten ulkoasun ja rakennusrungon lisäksi myös keskeisten sisätilojen kiinteää sisustusta. Myös keskusaukion suihkulähde veistoksineen sekä piha-alueen alkuperäiset kalusteet on suojeltu.

P%E4%E4rakennuksen%20aula.
Päärakennuksen aula. © Karolina Jalarvo

Aarne Ervin aluesuunnitelma perustui mäellä sijaitsevaan, päärakennuksen, kirjaston ja luonnontieteidentalo 1:sen eli Naturan reunustamaan keskusaukioon, jonka avoimelta sivulta avautuu näkymä kohti Turun tuomiokirkkoa. Aukio yhdistää rakennukset kokonaisuudeksi, joka toimii koko alueen ytimenä. Sisätiloista, erityisesti auloista on välitön jatkuvuus aukiolle. Rakennukset ovat itsenäisiä, mutta niveltyvät osaksi kokonaisuutta sekä liikenteellisin yhteyksien että arkkitehtuurin keinoin. Rakennuksia yhdistäviä ja luonnehtivia piirteitä ovat yhdenmukaiset, vaaleat ja vahvasti horisontaaliset julkisivut, nauhaikkunat ja perustasosta nousevat arkadikäytävät.

Keskusaukio%20kirjaston%20suuntaan.
Keskusaukio kirjaston suuntaan. © Karolina Jalarvo

Turun yliopisto on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (RKY 2009). Kohteella on huomattava kulttuurihistoriallinen merkitys Suomen sivistyshistorian ja yliopistolaitoksen monumenttina, modernia arkkitehtuuria edustavana yhtenäisenä kokonaisuutena sekä historiallisesti kerrostuneena ja kaupunkirakenteeseen integroituneena ympäristönä. Aarne Ervin suunnittelemat kirjasto- hallinto- ja laitosrakennukset sekä yhteistyössä Jussi Jänneksen kanssa suunniteltu ympäristö taideteoksineen muodostavat arkkitehtonisen kokonaistaideteoksen. Se on Suomessa ainutlaatuinen kaupungin historialliseen keskustaan sijoittuva yhtenäinen kampusalue, jossa toteutuu kansainvälisten esikuvien mukainen moderni arkkitehtuuri.

Lisätietoja:

ylitarkastaja Kirsti Virkki. p. 0295 022 525, kirsti.virkki@ely-keskus.fi

ylitarkastaja Reetta Katila, p. 0295 022 820, reetta.katila@ely-keskus.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus

Uudessakaupungissa Kalannin keskustassa Pankkitie suljetaan rakennustöiden vuoksi – liikenne siirretään kiertotielle 12. heinäkuuta9.7.2024 13:18:17 EEST | Tiedote

Uudenkaupungin kaupunki rakennuttaa yhteistyössä Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kanssa Kalannin keskustassa Pankkitien ja Pruukintien kohdan parannushanketta. Pankkitiellä kulku välillä kantatie 43 ja Mannersuontie katkaistaan rakentamistöiden ajaksi, ja liikenne ohjataan kiertotielle. Kiertotie kantatie 43:lta Pankkitielle kulkee Valintien ja Mannersuontien kautta.

Tiemerkinnät ja nopeusrajoitusten palauttaminen päällystystöiden jälkeen puhuttaa tienkäyttäjiä8.7.2024 12:13:54 EEST | Tiedote

ELY-keskus saa palautetta tienkäyttäjiltä siitä, että nopeusrajoitusten nostamiseen päällystystöiden jälkeen kuluu kauan aikaa. Syynä tähän on se, että nopeusrajoitukset palautetaan ennalleen vasta, kun tiemerkinnät ja muut viimeistelytyöt on tehty. Tienkäyttäjien mielestä tuo viive on turhan pitkä. Aikatauluihin vaikuttaa tänä kesänä se, että koko maassa päällystetään teitä ja siten myös tehdään tiemerkintöjä ennätysmäärä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye