Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston tutkijat kartoittivat maailman sienilajiston ilmanäytteistä

Jaa

Jyväskylän yliopiston tutkijat huomasivat, että avain luonnon monimuotoisuuden nopeaan ja kustannustehokkaaseen kartoittamiseen on ollut kaiken aikaa aivan silmiemme edessä, mutta samalla näkymättömissä, eli meitä ympäröivässä ilmassa.

Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusaseman laboratoriomestarit testaavat ilmasta sienten itiöitä kerääviä sykloninäytteenottimia.
Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusaseman laboratoriomestarit testaavat ilmasta sienten itiöitä kerääviä sykloninäytteenottimia. Tommi Sassi Jyväskylän yliopisto

Luonnon monimuotoisuudesta tunnetaan edelleenkin vain murto-osa, erityisesti hyönteisistä ja sienistä. Tieteelle tuntemattomia lajeja on edelleen miljoonia. Samaan aikaan luontokato etenee, ja tutkijat käyvät ajan kanssa kilpajuoksua selvittäessään tuntematonta monimuotoisuutta miettiessään samalla keinoja sen pelastamiseksi.  

- Ilma on todellinen aarreaitta luonnontutkimukseen. Se on täynnä kasvien, sienten, bakteerien, hyönteisten, nisäkkäiden ja muiden eliöiden DNA:ta, kertoo akatemiatutkija Nerea Abrego Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitokselta.  

Ilmanäytteistä maailmanlaajuista sienitietoa   

Abrego johti Nature tiedelehdessä juuri julkaistua tutkimusta, jossa ympäri maailmaa kerätyistä ilmanäytteistä tunnistettiin sienilajisto DNA-sekvensoinnin avulla. Tutkimus toi uraauurtavaa tietoa sekä ennestään tunnettujen että tuntemattomien sienten esiintymiseen ja vuodenaikaisuusvaihteluun vaikuttavista ilmastollisista ja evolutiivisista tekijöistä.  

- Uusi tieto auttaa paitsi ymmärtämään missä ja milloin sienet tällä hetkellä esiintyvät, myös ennustamaan ympäristönmuutoksen vaikutusta niiden tulevaisuuteen, selventää Abrego. 

Luonnon monimuotoisuuden ennustamista 

Tutkimushankkeessa mukana ollut Jyväskylän yliopiston akatemiaprofessori Otso Ovaskainen on vakuuttunut uusien näytteenottomenetelmien mullistavan biologisen monimuotoisuuden seurannan ja ennustamisen jo lähivuosien aikana. Ovaskainen johtaa jatkohanketta, jossa tutkitaan paitsi DNA:n, myös kuvan ja äänen avulla sieniä, hyönteisiä, nisäkkäitä, lintuja, lepakoita, ja sammakoita sadoissa kohteissa ympäri maailmaa.  

- Jo kerätyissä näytteissä on ainakin miljoonaa hyönteislajia eli selvästi tähän mennessä tieteelle kuvattua lajistoa enemmän. Aineiston analyysi on haastavaa jo sen valtavan koon takia. Meillä on yli sata vuotta ääntä, miljoonia riistakamerakuvia, ja miljardeja DNA sekvenssejä, kertoo Ovaskainen.  

Ovaskaisen ja Abregon monitieteisen tutkimusryhmän ydintoimintaa on tilastomallinnuksen, bioinformatiikan ja tekoälyn kehittäminen valtavien aineistojen tutkimiseen ja entistä tarkempien ennusteiden tekemiseen. 

Uutta tietoa myös sienisairauksista 

Koska lähes kaikki sienet leviävät ainakin osittain ilman välityksellä, oli nyt julkaistussa tutkimuksessa mukana paitsi tatit ja haperot, myös esimerkiksi jäkälät, käävät, homeet ja hiivat. 

- Yksi erityisen kiinnostava jatkotutkimuksen aihe on sekvenssien tarkempi läpikäynti ihmisen itsensä kannalta tärkeiden sienten osalta. Tällaisia ovat esimerkiksi ihmisen, viljelykasvien ja tuotantoeläinten sienisairaudet, sekä sienet, jotka indikoivat luontokadon ja luonnon ekosysteemiprosessien heikentymisen etenemistä, pohdiskelee Abrego.  

Abregon johtamassa Suomen ympäristöministeriön rahoittamassa Jyväskylän yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen yhteishankkeessa sienten seurantaa ilmanäytteistä ja muita uusia tutkimusmenetelmiä pilotoidaan osana Suomen valtakunnan metsien inventointia. Tavoitteena tuottaa erityisen kattavaa ja päätöksenteon kannalta olennaista tietoa luonnon monimuotoisuudesta, erityisesti aiemmin puutteellisesti tunnetuista sienistä ja hyönteisistä. 

Artikkelin tiedot: 

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusaseman laboratoriomestarit testaavat ilmasta sienten itiöitä kerääviä sykloninäytteenottimia.
Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusaseman laboratoriomestarit testaavat ilmasta sienten itiöitä kerääviä sykloninäytteenottimia.
Lataa

Linkit

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoululle tunnustusta laadukkaasta opetuksesta ja tutkimuksesta - AACSB-akkreditointi myönnettiin kuudeksi vuodeksi eteenpäin3.7.2024 10:30:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu on saanut arvostetun tunnustuksen korkealaatuisesta opetuksestaan ja tutkimuksestaan, kun sille myönnettiin AACSB-akkreditointi kuudeksi vuodeksi eteenpäin. Kauppakorkeakoulun vahvuuksina pidettiin erityisesti sitoutumista vastuullisuuteen ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Susanna Lähde on ensimmäinen Jyväskylästä valmistunut diplomi-insinööri – heti perään valmistuu myös oma puoliso2.7.2024 11:00:00 EEST | Tiedote

Susanna Lähde on ensimmäinen Jyväskylän yliopistosta diplomi-insinööriksi valmistunut opiskelija. Susanna opiskeli Jyväskylässä tieto- ja ohjelmistotekniikan diplomi-insinööriohjelmassa ja työskentelee tällä hetkellä Valmetilla. Myös Susannan puoliso Aatu Laitinen valmistuu tänä keväänä diplomi-insinööriksi ensimmäisten joukossa. Tekniikan alan koulutus alkoi Jyväskylän yliopistossa vuonna 2021.

Jyväskylän Kesässä tarjolla puheenvuoroja empatiasta, filosofisia kävelyretkiä ja niittytalkoita1.7.2024 07:40:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän Kesän empatia-teemaisessa puheohjelmassa käsitellään asiantuntijoiden siivittämänä monilajisen empatian mahdollisuuksia, hoivan teknologisoitumisen vaaranpaikkoja sekä kurin merkitystä suomalaisessa koulutusjärjestelmässä. Festivaaliviikolla 3.–9.7. voi osallistua myös tiede- ja taidemaailmoja yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tulla aktiivisen kuuntelun ammattilaiseksi sekä oppia, kuinka omalle takapihalle voi muodostaa niityn.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye