Kainuun ELY-keskusKainuun ELY-keskus

Sotkamoon perustetaan Lintulan Matin suojelualue HELMI-ohjelmalla

Jaa

Kainuun ELY-keskus on sopinut maanomistajan kanssa yksityisen luonnonsuojelualueen perustamisesta Sotkamon Jormaskylälle. Suojelualueen pinta-ala on noin 24 ha.

Paksun sammaleen keskellä lähde.
Lintulan Matin luonnonsuojelualueella on lukuisia lähteitä kauniissa sammalpohjaisessa ympäristössä. Kuva: Risto Määttä

Rauhoitettava kohde sijaitsee Sotkamon eteläpuolella ja se on osa Joutensuo-Jotenjoki-Mustinsuo soidensuojelun täydennysehdotusrajausta. Lintulan Matin suojelualue toteuttaa HELMI-ohjelman suojelutavoitteita. 

Kohteen muodostavat kaksi toisistaan erillään olevaa aluetta. Toinen alue on Aituussuon keskiosassa. Laajempaa Aituussuon aluetta hallitsee rimpimäinen avosuoalue, jonka vesitalous muodostuu pinta- ja pohjavesistä. Pohjaveden vaikutus näkyy pinnalle purkautuvina lähteinä ja tihkupintoina.   

Suoalueen ojitukset ovat parantaneet alueen reunoilla kuusipuuvoittoisen sekametsän kasvua, mutta heikentäneet samalla rimpimäisen suoalueen tilannetta ja luonnonmukaista vesitaloutta. 

Toinen alue on kokonaisuudessaan korpea, jossa lähteet ilmentävät pohjaveden vaikutusta. Muun muassa Orniginlampea kohti virtaava puro saa alkunsa sieltä. Korven puusto on havupuuvoittoista, nuorta kasvatusiässä olevaa sekametsää. 

Lintulan Matin suojelualue rajautuu olemassa olevaan Metsänimen luonnonsuojelualueeseen ja täydentää alueen suojelualueverkostoa. 

“Halusimme perustaa yksityisen luonnonsuojelualueen Lintulan Matin, Matti Määtän, muistolle. Suoalueella olevat lukuisat lähteet ovat kauniissa sammalpohjaisessa ympäristössä. Ne tekevät alueesta suojelun arvoisen”, kertoo maanomistajien edustaja Risto Määttä

HELMI-ohjelma vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta

HELMI-ohjelma on ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön yhteinen ohjelma, jonka tarkoituksena on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja parantaa elinympäristöjen tilaa suojelemalla ja ennallistamalla soita, kunnostamalla ja hoitamalla lintuvesiä, perinnebiotooppeja ja metsäisiä elinympäristöjä sekä pienvesiä ja rantaluontoa. 

Kainuun ELY-keskus toteuttaa soidensuojelun täydennysesityskohteiden suojelua HELMI-ohjelman tavoitteiden mukaisesti. Suojelu on vapaaehtoista ja maanomistajat saavat siitä korvauksen. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus
Luonnonsuojeluasiantuntija
Suvi Schroderus
p. 0295 023 029, suvi.schroderus@ely-keskus.fi

Kuvat

Paksun sammaleen keskellä lähde.
Lintulan Matin luonnonsuojelualueella on lukuisia lähteitä kauniissa sammalpohjaisessa ympäristössä.
Lataa
Näkymä rimpimäiselle, lähes puuttomalle suolle. Taustalla sininen taivas pilvineen.
Lintulan Matin luonnonsuojelualueen toinen osa sijaitsee rimpimäisellä Aituussuolla.
Lataa
Rahkasammalen keskellä lähde, taivas heijastuu vedenpinnasta.
Aituussuon vesitalous muodostuu pinta- ja pohjavesistä. Pohjaveden vaikutus näkyy muun muassa pinnalle purkautuvina lähteinä.
Lataa
Saniaistupas suokasvillisuuden keskellä, taustalla kuusia.
Korpisuon hämäryydessä viihtyvät muun muassa saniaiset.
Lataa

Liitteet

Linkit

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye