Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kesähelteillä moni kärsii kuumuudesta työpaikalla

Jaa

Kuumassa työskentely voi heikentää työviihtyvyyttä ja lisätä tapaturmien riskiä. Keholla kestää yleensä noin viikon sopeutua lämpöön, joten ensimmäiset hellepäivät ovat elimistölle haastavimmat.

Työnantajan on rajoitettava työntekijöiden altistumista kuumuudelle, vaikka töissä ei ole määriteltyä hellerajaa. Työnantajan on varmistettava, että työympäristön lämpötila, kosteus, ilmavirtaus ja säteilevät pinnat eivät aiheuta vaaraa työntekijöiden terveydelle sekä turvallisuudelle. Työturvallisuuslain mukaan työnantajan tulee minimoida lämpöolosuhteista aiheutuvat haitat. Kun lämpötila ylittää 28 astetta, kuumatyön katsotaan alkavan. Työnantajan on pyrittävä pitämään lämpötila alle 28 asteessa teknisin keinoin, kuten eristämällä lämpölähteet tai tehostamalla ilmanvaihtoa.

Jos lämpötila ylittää 28 °C, työskentelyjaksojen pituutta tulee rajoittaa. Kevyissä ja keskiraskaissa töissä voi työskennellä 50 minuuttia tunnissa 28–33 °C lämpötilassa ja yli 33 °C lämpötilassa 45 minuuttia tunnissa. Työntekijöiden tulee saada pitää taukoja viileämmässä tilassa.

Raskaissa töissä tai erittäin korkeissa lämpötiloissa on ryhdyttävä erityisiin suojelutoimiin, kuten käyttämään suojavarustusta ja tauottamaan työtä usein. Ensisijaisia keinoja lämpökuormituksen vähentämisessä ovat tekniset ratkaisut, kuten lämpölähteiden eristäminen ja ilmanvaihdon parantaminen.

Ohjeita kuumuudelta suojautumiseen:

  • Jos työpaikkasi lämpöolot poikkeavat suosituksista, ilmoita asiasta työnantajalle ja työsuojeluvaltuutetulle. Mikäli työnantaja ei pysty teknisin keinoin vähentämään lämpökuormitusta, on työtä tauotettava säännöllisesti.
  • Voit itse vähentää lämpörasitusta pukeutumalla kevyeen ja väljään vaatetuksen, joka sopii työhön, sekä juomalla riittävästi nestettä useita kertoja tunnissa. Fyysisessä työssä suositellaan juomaan vettä tai laimeaa mehua 1–2 dl kerrallaan 3–4 kertaa tunnissa. Riittämätön nesteytys voi johtaa elimistön kuivumiseen tai pahimmassa tapauksessa lämpöhalvaukseen. Tauot kannattaa pitää viileässä tai varjoisessa tilassa, jos on mahdollista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Työsuojeluviranomaisten valtakunnallinen puhelinneuvonta 0295 016 620.

Linkit

Työsuojeluhallinto

Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi

Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

159. Etelä-Suomen alueellinen maanpuolustuskurssi käynnistyy Haminassa13.9.2024 15:05:56 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto järjestää yhdessä Karjalan prikaatin, Kaartin jääkärirykmentin ja Panssariprikaatin kanssa syksyn 2024 aikana neljä alueellista maanpuolustuskurssia kuntien, hyvinvointialueiden, muiden viranomaisten, elinkeinoelämän ja järjestöjen avainhenkilöille. Kurssien järjestäminen on osa aluehallintoviraston lakisääteistä alueellisen varautumisen yhteensovittamisen tehtäväkokonaisuutta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye