Mehiläinen

Myös silmät voivat palaa auringossa – lääkärin vinkeillä valitset silmiä suojaavat aurinkolasit

Jaa

Silmien suojaaminen auringolta on tärkeää, sillä kuten ihokin, myös silmät voivat palaa auringossa. Mehiläisen silmätautien erikoislääkäri Pekko Hujanen kertoo miten liiallinen auringon UV-säteily vaikuttaa silmän rakenteisiin ja miten suojata silmiä kesäauringossa.

Mehiläinen Oy

Harva tulee ajatelleeksi, että myös silmät voivat palaa auringossa. Tästä syystä silmien suojaaminen tietyissä tilanteissa on erityisen tärkeää. Auringon UV-säteilyllä voi olla pitkäaikaisia vaikutuksia silmien terveyteen.

– Liiallinen auringon UV-säteily vaikuttaa silmän rakenteisiin haitallisesti, sillä se lisää harmaakaihin ja silmänpohjan rappeuman riskiä. Vaikutus Suomen leveyksillä on kuitenkin pienempi kuin päiväntasaajalla, kertoo Mehiläisen silmätautien erikoislääkäri Pekko Hujanen.

Helpoiten silmiä voi suojata auringolta käyttämällä laadukkaita aurinkolaseja ja lippa- tai lierihattua. Jos aurinko paistaa todella kirkkaasti, kannattaa aurinkolaseja käyttää, vaikka pysyttelisi varjossa. Silmien lisäksi aurinko vaikuttaa myös kasvojen ja silmäluomien ihoon vanhentavasti. Runsas ja toistuva UV-altistus lisää erilaisten ihosyöpien riskiä, ja siksi myös ihon suojaaminen on tärkeää.

Voivatko silmät palaa auringossa?

Jos UV-altistus on hyvin voimakas, esimerkiksi aurinkoisella säällä vesillä liikkuessa tai keväthangilla hiihtäessä, voi ympäriltä heijastuva kirkas valo aiheuttaa silmän pinnan sarveiskalvon vaurioitumisen, eli lumisokeuden. Kun käytät aurinkolaseja, jotka suodattavat UV-säteilyä, suojaat silmiäsi palamiselta.

Jos aurinkoisen päivän jälkeen huomaat silmissäsi kipua, punoitusta ja valonarkuutta, voi oireilun taustalla olla voimakkaan UV-säteilyn aiheuttama sarveiskalvon pinnan vaurioituminen. Oireita voi helpottaa apteekista saatavilla kostutusgeeleillä ja pitämällä silmiä kiinni.

– Jos oireet kestävät vielä seuraavaan päivään saakka, on syytä hakeutua silmä- tai yleislääkärin arvioon, Hujanen muistuttaa.

Millaiset ovat hyvät aurinkolasit?

Jos oleskelet kirkkaassa auringonvalossa, esimerkiksi rannalla tai veneillessä, kannattaa valita aurinkolasit, jotka suojaavat silmiä UV-säteilyltä sekä edestä että silmien sivuilta. Polarisoidut linssit auttavat näkemään veden alle ja vähentävät myös heijastuksia, esimerkiksi märästä tienpinnasta.

– Hyvissä aurinkolaseissa on laadukkaat linssit ja ne tuntuvat mukavilta päässä. Optikkoliikkeiden aurinkolaseihin on mahdollista saada linssit myös omilla vahvuuksilla, Hujanen päättää.

Lääkärin vinkit hyvien aurinkolasien valintaan – pohdi ainakin näitä:

  • Ovatko aurinkolasit mukavat ja pysyvät päässä?
  • Suojaavatko aurinkolasit riittävästi silmiä?
  • Onko niissä UV 100 % - tai UV 400 -merkintä?
  • Sopivatko aurinkolasit käyttötarkoitukseen, esimerkiksi urheiluun tai veneilyyn?
  • Ovatko linssit optisesti laadukkaat?

Artikkelia varten on haastateltu Mehiläisen silmätautien erikoislääkäreitä Petri Usmia sekä Pekko Hujasta.


Lisätietoja:

  • Mehiläinen, Pekko Hujanen, silmätautien erikoislääkäri
  • Yhteydenotot Mehiläisen viestinnän Salla Tähtisen kautta: salla.tahtinen@mehilainen.fi, p. 050 554 3832

Avainsanat

Mehiläinen

Mehiläinen-konserni on tunnettu ja arvostettu yksityinen sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottaja, joka tarjoaa laadukkaat, kokonaisvaltaiset palvelut Suomessa ja kansainvälisesti. 114-vuotias Mehiläinen on nopeasti kehittyvä ja kasvava suunnannäyttäjä alallaan. Yhtiö panostaa digitalisaation mahdollisuuksiin sekä hoidon vaikuttavuuteen ja laatuun kaikilla liiketoiminta-alueillaan.

Mehiläinen palvelee vuosittain 2,1 miljoonaa asiakasta ja sen 840 toimipisteessä palveluita tuottaa yhteensä yli 37 000 työntekijää ja ammatinharjoittajaa. Kansainvälisesti Mehiläinen tarjoaa terveyspalveluja Ruotsissa, Saksassa ja Virossa sekä digitaalisia terveydenhuollon ohjelmistoratkaisuja tytäryhtiönsä BeeHealthyn kautta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Mehiläinen

Mehiläisen ravitsemusterapeutti huolissaan: ”Ahmintahäiriötä sairastava jää usein ilman hoitoa tai hoito on vääränlaista”19.9.2024 09:44:01 EEST | Tiedote

Mehiläisen asiointidatassa* on nähtävissä nousua syömishäiriön vuoksi hoitoon hakeutumisessa. Syömishäiriöistä esimerkiksi ahmimis- ja ahmintahäiriö jäävät kuitenkin usein tunnistamatta – esimerkiksi henkilön ulkomuodon takia. Varhainen tunnistaminen ja pääsy hoitoon on tärkeää, ja sitä korostetaan myös tuoreessa Käypä hoito -suosituksessa**.

Mehiläisen toiminta laajenee Tampereella – tekonivel-, leuka- ja kasvomurtuma- sekä karsastusleikkaukset palveluvalikoimaan, asiantuntijoiden ja vastaanottohuoneiden määrä kasvaa12.9.2024 13:06:14 EEST | Tiedote

Mehiläisen palveluvalikoima laajenee Hämeenkadun ja Finlaysonin toimipisteissä. Tekonivel- ja karsastusleikkaukset on aloitettu, ja leuka- ja kasvomurtumaleikkaukset käynnistyvät syksyn aikana. Hämeenkadun ja Finlaysonin tilat laajenevat kasvavan tarjonnan sekä uusien asiantuntijoiden ja vastaanottohuoneiden myötä.

Mehiläisen Työelämätutkimus: 28 % työssäkäyvistä elää ruuhkavuosissa – joka viides esihenkilö kokee itsensä uupuneeksi5.9.2024 10:30:00 EEST | Tiedote

Mehiläisen tuoreen Työelämätutkimuksen* mukaan yli neljäsosa työssäkäyvistä elää työelämäänsä niin sanotuissa ruuhkavuosissa. Taloudelliset huolet ja lapsista johtuvat elämänmuutokset kuormittavat, ja omasta hyvinvoinnista huolehtiminen jää taka-alalle. Työntekijöiden lisäksi nyt uupuvat myös esihenkilöt: työuupumusta koki jopa viidesosa tutkimukseen vastanneista esihenkilöistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye