“Laihduttamista ei kannata aloittaa laihduttamalla” – Suositun ravitsemustieteilijän uutuuskirja heittää pölyyntyneet käsitykset romukoppaan
Ravitsemustieteilijä Patrik Borg on auttanut tuhansia suomalaisia rennon ja pysyvän painonhallinnan polulle. Uutuuskirjassaan Elämänmakua – Aikuisen ateriaviisaus hän tuulettaa ummehtuneita käsityksiä painonhallinnasta ja kannustaa ottamaan rennosti.
Mutkattoman painonhallinnan puolestapuhuja Patrik Borg kannustaa Elämänmakua-uutuuskirjassaan ihmisiä saavuttamaan tavoitteensa elämästä nauttien.
“Jatkossakin saa syödä sen verran kuin tuntuu tarvitsevan, laskemista tai ruokakieltoja ei ole ja aktiivinen voi olla ilman väkinäistä kuntoliikuntaakin”, hän summaa ohjeensa painon kanssa kamppaileville.
Muutos on aina mahdollista, eikä esimerkiksi ikääntyminen tarkoita alamäen alkua.
“En ole koko työurani aikana tavannut henkilöä, joka ei pystyisi muuttamaan elintapojaan”, Borg toteaa. Usein epäonnistumisen taustalla on puutteellinen tai väärä tieto ja se, että itseltä vaaditaan liikoja.
Pysyvä elämäntapamuutos voi kuitenkin onnistua jopa yllättävän helposti. Kirjassaan Borg jakaa tutkimustietoon pohjautuvaa ymmärrystä, konkreettisia arjessa sovellettavia ohjeita sekä onnistuneen elintapamuutoksen reseptin, jota noudattamalla onnistuminen on lähes vääjäämätöntä. Oleellista on tehdä kerrallaan riittävän pieniä muutoksia, panostaa kasvisten runsaaseen syöntiin, olla pitkäjänteinen – ja nauttia matkasta!
Patrik Borgin elämäntaparesepti:
RESEPTIN AINESOSA 1:
Älä suostu tekemään mitään vaikeasti tai ikävästi
Voit kysyä itseltäsi, teetkö muutoksia tavalla, jota tekisit mielelläsi seuraavat viisi vuotta – jos vastaus on ei, niin voit oikeastaan lopettaa asian tekemisen saman tien ja alkaa pohtia paremman laatuista tekemistä.
RESEPTIN AINESOSA 2:
Tunnista keskeisimmät pullonkaulasi
Pullonkaulalla tarkoitan jotain sellaista tekijää, joka torpedoi elintapamuutosten mahdollisuuden. Yleisimmät pullonkaulat ovat ehdottomasti oman ajan puute ja jaksamisen puute. Näihin kannattaa pureutua erikseen.
RESEPTIN AINESOSA 3:
Keskity yhdestä kolmeen asiaan kerrallaan
Esimerkiksi liikunnan lisääminen, paremman ateriarytmin opettelu ja aikaisempi nukkumaanmeno ovat kaikki isoja ja vaativia muutoksia ja ovat samanaikaisina liikaa melkein kenelle tahansa. Niistä kannattaa valita aluksi vain yksi, maksimissaan kaksi.
RESEPTIN AINESOSA 4:
Älä yritä yksin, jos et todistetusti pärjää yksin
Ei ole mitään syytä, miksi sinun pitäisi osata itse kaikki. Aina voi pyytää asiantuntijalta apua, varsinkin jos on ensin kokeillut itse mutta ei ole onnistunut tavoitteissaan. Netti on pullollaan sälätietoa ja harhaluuloja, jotka eivät auta.
RESEPTIN AINESOSA 5:
Hyväksy pitkäjänteisyys äläkä lopeta kesken
Elämäntapamuutoksen opetteluun menee helposti vuosi tai yli. Kun aloittaa saman tien, niin aika menee äkkiä. ”Et voi epäonnistua – voit vain onnistua tai oppia” on ehdottomasti totta elintapamuutoksessa. Ainoa tapa todella sössiä muutos on lopettaa se. Eli älä lopeta niin onnistut.
Ravitsemustieteilijä Patrik Borg on painonhallinnan ja hyvinvoinnin monipuolinen asiantuntija, joka nykyisin työskentelee Aisti Health Oy:ssä hyvinvointianalytiikan parissa. Hän on julkaissut urallaan useita tietokirjoja ja auttanut tuhansia suomalaisia rennon ja pysyvän painonhallinnan polulle.
Elämänmakua – Aikuisen ateriaviisaus ilmestyy painettuna ja e-kirjana. Teos on arvostelu- ja käsittelyvapaa 8.8.
Haastattelupyynnöt, arvostelukappaleet ja pdf-vedokset: adele.couavoux@otava.fi
Yhteyshenkilöt
Adèle CouavouxMarkkinointi- ja viestintäpäällikkö
Tietokirjat
Kuvat
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Otava
Ihastuttavassa Omppu osaa -sarjassa tutustutaan taaperoiden ihmeelliseen arkeen16.9.2024 08:10:00 EEST | Tiedote
Sarjan uusimmassa osassa touhukas Omppu keksii tekemistä sadepäivälle ja opettelee samalla värejä. Riemastuttava kuvakirjasarja on pullollaan tuttuja tilanteita taaperoikäisen arjesta.
Mila Teräksen Iso hyppy on nuortenromaani lapsiperheköyhyydestä ja siitä, mitä voi tapahtua, kun nuori tulee nähdyksi13.9.2024 11:30:00 EEST | Tiedote
Kun Routa hyppää, kaikki paino jää maahan. Hän on pelkkää rohkeutta, vauhtia ja vapautta. Iso hyppy on vahvasti ajassa kiinni oleva nuortenromaani rohkeudesta hypätä tuntemattomaan.
Guinness World Records juhlii 70-vuotisjuhlavuottaan uudella ennätyskirjalla – mukana suomalaisiakin huippusuorituksia12.9.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Uudessa Guinness World Records 2025 -kirjassa on mukana 2 115 hämmästyttävää ennätystä ympäri maailmaa, ja niistä yli 80 prosenttia on täysin uusia tai uutuusteokseen päivitettyjä. Ennätyshakemuksia saatiin kuluneena vuonna jopa 57 000 hakijalta. Mukana on myös uusia kiinnostavia suomalaisennätyksiä esimerkiksi pelien ja keppihevosten maailmasta.
Suomen eturivin kirjailijat kertovat uudessa podcastissa työstään – "Podcast on suunnattu kaikille lukemisen ystäville"11.9.2024 07:00:00 EEST | Tiedote
Miina Supisen kirjoittajakoulu -podcastsarjassa kirjailija ja kirjoittamisen opettaja Miina Supinen puhuu luovasta elämästä, kirjoittamisen haasteista, onnistumisista ja häpeästä Suomen eturivin kirjailijoiden kanssa. Podcast alkaa keskiviikkona 11.9., ja syksyn aikana Miinan ”apuopettajina” toimivat mm. Jari Tervo, Laura Malmivaara, Miika Nousiainen, Pajtim Statovci, Riikka Pulkkinen ja Elina Backman.
Jonas Hassen Khemirin Siskokset on ylistetty teos valinnoista, jotka määräävät elämän suunnan10.9.2024 10:45:00 EEST | Tiedote
Pohjoismaiden tunnustetuimman nykykirjailijan suurromaani on teos ihmisten välisistä säikeistä, jotka jatkuvat kuin kirous, kuin lupaus. Omaelämäkerrallisia aineksia sisältävä Siskokset oli yksi Ruotsin viime vuoden myydyimpiä romaaneja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme