Jyväskylä Summer School – tiedettä, teknologiaa ja osaamista Jyväskylän kesässä
Jyväskylä Summer School tuo tieteestä ja teknologiasta kiinnostuneet kansainväliset opiskelijat ja alojen arvostetut tutkijat Jyväskylään. Opiskelun lisäksi kesäkoulu antaa niin opiskelijoille kuin luennoitsijoille mahdollisuuden akateemiseen verkostoitumiseen ja mukavaan ajanviettoon. Kesäkoulun ohjelmaan kuuluu myös kaikille avoin yleisöluento PISA-tutkimuksesta.
Tänä vuonna 33. kertaa järjestettävä kansainvälinen Jyväskylä Summer School tuo tieteestä ja informaatioteknologiasta kiinnostuneita opiskelijoita ja arvostettuja tutkijoita kaikkialta maailmasta Jyväskylään. Kesäkoulu tarjoaa korkeatasoisia kursseja maisterivaiheen opiskelijoille, jatko-opiskelijoille ja nuorille tutkijoille. Kesäkoulun ohjelmaan kuuluu intensiivistä opiskelua mutta myös mahdollisuuksia verkostoitua, pitää hauskaa erilaisten aktiviteettien parissa ja luoda unohtumattomia muistoja Jyväskylän kesässä.
Kesäkoulu järjestetään 5.–16. elokuuta Jyväskylän yliopiston Ylistönrinteen ja Mattilanniemen kampuksilla. Tänä vuonna suurin osa opinnoista järjestetään lähiopetuksena, mutta mukaan mahtuu myös muutama hybriditoteutuksena järjestettävä kurssi.
Tiedettä ja teknologiaa kuunnellen ja kokeillen
Jyväskylä Summer School tarjoaa 19 erilaista kurssia useilta luonnontieteiden, matematiikan ja informaatioteknologian aloilta, kuten nanotieteestä, kognitiotieteestä ja kyberturvallisuudesta. Tänä vuonna kurssiohjelman läpileikkaavina teemoina ovat itsestään järjestyvät biologiset ja molekulaariset materiaalit, kiertotalous ja kestävä kehitys sekä datan optimointi.
– Teemat heijastavat akateemisen tutkimuksen ja yhteiskunnan ajankohtaisia trendejä sekä Jyväskylän yliopiston omia painoaloja, toteaa kesäkoulun puheenjohtaja Jani Moilanen Jyväskylän yliopistosta.
DNA-teknologiaan perustuvat toiminnalliset materiaalit -kurssilla tutustutaan itsejärjestäytyvien DNA-rakenteiden soveltamiseen nano- ja materiaalitieteiden tutkimuksessa. Kurssin aikana alan johtavat tutkijat esittävät konkreettisia esimerkkejä, kuinka menetelmää hyödynnetään mm. fotoniikan ja lääketieteen sovellutuksissa.
Kriittiset raaka-aineet kiertotaloudessa -kurssilla tarkastellaan kiertotaloutta kemian näkökulmasta ja tutustutaan haasteisiin ja mahdollisuuksiin, joita kohtaamme raaka-aineiden saatavuudessa ja tarvittavassa siirtymisessä kiertotalouteen. Johdanto kestävän kehityksen siirtymään -kurssilla syvennytään taas toimiin, joita tarvitaan siirtymiseksi kohti kestävämpää ihmisen ja ympäristön vuorovaikutusta.
Perinteistä optimointia pidemmälle -kurssilla opiskelijat pääsevät puolestaan kuulemaan kuinka monimutkaisia optimointihaasteita voidaan ratkaista viimeisimmillä datapohjaisilla ja tekoälyyn pohjautuvilla menetelmillä. Kurssilla hyödynnetään esimerkkejä tosielämän tilanteista, joiden kautta näiden menetelmien käyttö tulee tutummaksi myös käytännön tasolla.
– Kursseihin sisältyy luentojen lisäksi työpajoja, laboratoriotyöskentelyä, keskustelua ja harjoituksia. Kurssien luennoitsijoina toimii tänä vuonna yhteensä 41 alansa kansainvälisesti arvostettua asiantuntijaa, joista 30 tulee Jyväskylän yliopiston ulkopuolelta, kommentoi kesäkoulun varapuheenjohtaja Tatu Kumpulainen Jyväskylän yliopistosta.
– Kesäkoulun osallistujista valtaosa on kansainvälisiä opiskelijoita. Tästä johtuen kesäkoulu järjestetään luonnollisesti englannin kielellä. Tänä vuonna odotamme arviolta 150 ulkomaalaista opiskelijaa noin 37 maasta, kesäkoulun koordinaattori Sanna Liimatainen kertoo.
Yleisöluennolla luodaan katsaus PISA-tuloksiin
Kesäkoulun ohjelmaan sisältyy myös kaikille avoin yleisöluento, jonka aiheena on PISA-tutkimus ja sen tuloksissa tapahtuneet muutokset. Luennoitsijana toimii PISAn kansallinen tutkimusjohtaja KT Arto K. Ahonen.
Mitä PISA-tutkimus kertoo osaamisen muutoksesta Suomessa? -luennolla Ahonen esittelee vuoden 2022 PISA-tutkimuksen tuloksia ja selventää, millä tavoin PISA-tutkimuksessa osaamista arvioidaan. Suomalaisten 15-vuotiaiden nuorten osaaminen on ollut kansainvälisessä vertailussa huippuluokkaa 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä, mutta on sen jälkeen heikentynyt. Luennolla luodaan katsaus näihin muutoksiin ja selvitetään, mitkä tekijät ovat yhteydessä osaamiseen PISA-tutkimuksen näkökulmasta.
Kaikille avoin yleisöluento järjestetään keskiviikkona 14.8.2024 klo 18.00 Jyväskylän yliopiston Agora-rakennuksen Martti Ahtisaari -salissa. Luento on hybridimuotoinen eli sitä on mahdollista seurata sekä paikan päällä että etänä.
Yleisöluentoa pääset seuraamaan täältä: https://jyufi.zoom.us/j/63544726988
Kesäkoulun järjestäjinä toimivat Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellinen sekä informaatioteknologian tiedekunta.
Yhteyshenkilöt
Kesäkoulun puheenjohtaja Jani Moilanen, jani.o.moilanen@jyu.fi, +358408054849
Kesäkoulun koordinaattori Sanna Liimatainen, jss@jyu.fi, +358408055184
Vesa HolmViestinnän asiantuntija
Puh:+358503374849vesa.j.holm@jyu.fiLinkit
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitös: Piipohjainen kvanttibitti voisi helpottaa kvanttitietokoneen rakentamista (Shakespeare)17.9.2024 10:00:00 EEST | Tiedote
Kaikki ovat kuulleet kvanttitietokoneista, jotka koostuvat kvanttimekaanisia ominaisuuksia hyödyntävistä kvanttibiteistä. Kvanttitietokoneiden avulla voidaan ratkoa kryptografisia ongelmia tai suorittaa atomitason simulaatioita, mitkä eivät ole mahdollisia tavallisille tietokoneille. Diplomi-insinööri Cliona Shakespeare kehitti Jyväskylän yliopiston väitöstyössään uudenlaista piipohjaista kvanttibittiä, mikä voisi mahdollistaa suuremman kvanttitietokoneen rakentamisen.
Sukupuolten väliset erot liikunnassa ja urheilussa yhtenä pääteemana liikuntafysiologian kansainvälisessä tutkijatapaamisessa Jyväskylässä 25.-27.9.202417.9.2024 09:42:45 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta isännöi 25.-27.9.2024 kansainvälistä liikuntafysiologian symposiumia Hot Topics in Exercise Physiology. Tapahtumassa esiteltävä uusin tutkimus käsittelee ajankohtaisia aiheita, kuten riittämättömän energiansaannin vaikutuksia urheilussa sekä sukupuolten välisiä fysiologisia eroja ja naisfysiologian erityispiirteitä. Tapahtuma tuo Jyväskylään maailman johtavat liikuntafysiologian asiantuntijat ja tutkijat, yhteensä yli 200 osallistujaa ympäri maailmaa.
Raakun ihmeellinen elämä, syöpätutkimuksen uusimmat saavutukset ja Drive In Lab muuttavat maailmaa – Tutkijoiden yön 27.9.2024 ohjelmatarjonta on nyt julkaistu17.9.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Tieteentekijät löytävät uusia ratkaisuja yhteiskunnan haasteisiin. Tutkijoiden yössä pääset testaamaan Drive In -laboratorissa, miten kännykän käyttö autossa vaikuttaa ajosuoritukseen. Tarjolla on tilaisuus kurkistaa äärimmäisen uhanalaisen raakun poikasta silmästä silmään. Syöpätutkijat esittelevät, mitä juuri nyt tapahtuu syöpätutkimuksen iCAN-lippulaivahankkeessa. Tervetuloa tutustumaan tieteeseen ja jututtamaan tutkijoita Jyväskylässä, Helsingissä, Oulussa, Hämeenlinnassa ja Sodankylässä.
Turo Uskali nimitetty Jyväskylän yliopiston journalistiikan professoriksi16.9.2024 16:06:00 EEST | Tiedote
Turo Uskali nimetty Jyväskylän yliopiston journalistiikan professoriksi 1.8.2024 alkaen. Uskali on ollut keskeinen vaikuttaja yliopiston journalistiikan koulutusohjelmissa sekä innovaatiojournalismin tutkimuksessa. Hän johtaa useita tutkimushankkeita ja on työskennellyt vierailevana tutkijana Stanfordin ja Oxfordin yliopistoissa sekä Bergenin yliopistossa.
Nanohiukkasista valheenpaljastuskokeeseen – Tutkijoiden yön ohjelmatarjonta on nyt julkaistu16.9.2024 11:45:07 EEST | Tiedote
Euroopan laajuinen Tutkijoiden yö valtaa Jyväskylän yliopiston kampuksen jälleen syyskuun viimeisenä perjantaina 27.9.2024. Ohjelmatarjonta on laajempi kuin koskaan ja ohjelmaa on yliopiston jokaisella kampuksella.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme