Heinäkuu oli tavanomaista lämpimämpi, Lapissa oli paljon hellepäiviä ja aurinkoa
Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan heinäkuu oli koko maassa tavanomaista lämpimämpi, Pohjois- ja Keski-Lapissa oli havaintoasemasta riippuen harvinaisen tai jopa poikkeuksellisen lämmintä.
Kuukauden keskilämpötila oli maan pohjoisosassa suunnilleen välillä 15,5–18 astetta, muualla maassa vaihteluväli oli noin 17–19,5 astetta. Keskilämpötilan poikkeama oli laajalti 0,8…1,5 astetta, maan pohjoisosassa taas 2…3,4 astetta.
Hellepäiviä, eli päiviä kun päivän lämpötila nousee yli 25 asteen, oli jossain päin Suomea yhteensä 20 päivänä, mikä on neljä päivää yli heinäkuun keskiarvon. Havaintoasemista eniten hellepäiviä oli Utsjoen Kevolla, yhteensä 14 kappaletta. Maan pohjoisosassa ja kaakkoiskulmassa hellepäiviä on ollut suunnilleen 5–12 kappaletta, muualla 1-7. Päälaen Lapissa hellepäiviä on ollut harvinaisen tai poikkeuksellisen paljon.
Kuukauden ylin lämpötila, 30,4 astetta, mitattiin Lappeenrannan Hiekkapakassa 26. päivänä. Heinäkuun alin lämpötila, 2,4 astetta, mitattiin Inarin Saariselän matkailukeskuksella kuukauden 4. päivänä ja Sallan Naruskassa 14. päivänä. Kyseessä on vuodesta 1959 eteenpäin olevissa digitoiduissa vuorokausitilastoissa korkein kuukauden alin lämpötila.
Heinäkuun alussa maan pohjoisosassa satoi runsaasti
Heinäkuun sademäärä oli maan keski- ja pohjoisosissa tavanomaista suurempi, kuukauden alkupuoli oli maan pohjoisosassa jopa harvinaisen tai poikkeuksellisen sateinen. Maan eteläosassa ei ollut keskimäärin merkittävää poikkeamaa kuukauden sademäärän keskiarvoista. Sademäärissä on ollut paljon paikallisia eroja kuurosateiden vuoksi.
Eniten kuukauden aikana satoi Vaasan Klemettilän havaintoasemalla, 157,4 millimetriä. Vähiten satoi Paraisten Fagerholmissa, 37,1 millimetriä. Suurin havaittu vuorokausisademäärä oli Ranuan lentokentällä, 28. päivänä mitattu 44,2 millimetriä.
Aurinko paistoi etelässä ja pohjoisessa lähes yhtä paljon, mutta pohjoisessa tavanomaista enemmän
Heinäkuu oli maan etelärannikolla ja Lounaissaaristossa auringonpaisteen osalta tavanomaista vähäisempi. Koko maassa on jääty auringonpaistetunneissa havaintoasemien keskiarvojen alle Utsjoen Kevoa ja Sodankylän Tähtelää lukuun ottamatta. Koko maassa auringonpaistetunteja on ollut havaintoasemittain suunnilleen 220–280, mutta vain maan pohjoisosassa tällaiset lukemat ovat tilastollisesti keskiarvoa suurempia.
Maasalamoita havaittiin heinäkuussa vajaat 38 000 kappaletta. Tämä on vähemmän kuin jakson 1991–2020 keskiarvo, joka on 54 300 maasalamaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ilmatieteen laitoksen Ilmastopalvelu, puh. 029 539 1000 (vaihde).
Voit ottaa yhteyttä myös Ilmatieteen laitoksen viestintään: ilmatieteenlaitos.fi/medialle
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos
Suomen rannikolla on käynnissä merilämpöaalto13.9.2024 15:45:53 EEST | Tiedote
Itämeren lämpötilat ovat rannikkomittausten perusteella poikkeuksellisen korkeat syyskuulle. Ilmatieteen laitoksen uusi työkalu paljastaa käynnissä olevan merellisen lämpöaallon.
Metaanin satelliittimittaukset kattavat Arktisen alueen ennätyslaajasti ja luotettavasti11.9.2024 10:13:50 EEST | Tiedote
Ilmatieteen laitoksen johtamassa tutkimuksessa metaanin satelliittihavaintojen luotettavuus ja kattavuus Arktisella ja boreaalisella alueella on määritetty ensimmäistä kertaa. Eurooppalainen satelliittimittalaite TROPOMI tekee pohjoisilla alueilla jopa noin seitsemän miljoonaa havaintoa kuukaudessa, ja sen suhteellinen virhe on alle yksi prosenttia. Tutkimuksen tulokset auttavat esimerkiksi ikiroudan metaanipäästöjen tunnistamisessa avaruudesta käsin.
Ilmakehän metaanipitoisuus kasvaa ennätysvauhtia10.9.2024 10:05:19 EEST | Tiedote
Kehitys noudattaa IPCC:n pessimistisimpiä kehitysskenaarioita, joiden mukaan maapallon keskilämpötila nousee yli kolme astetta vuosisadan loppuun mennessä.
Elokuu 2024 sivusi maailmanlaajuista kuukauden lämpöennätystä6.9.2024 05:00:00 EEST | Tiedote
Viimeiset 12 kuukautta ovat olleet mittaushistorian lämpimin 12 kuukauden ajanjakso.
Hellepäivien määrän ennätystä sivuttu tänään4.9.2024 11:56:33 EEST | Tiedote
Tänään on sivuttu vuoden hellepäivien lukumäärän ennätystä. Hellepäivien määrä nousi 65 kappaleeseen lämpötilan saavutettua Virolahden havaintoasemalla jo aamupäivällä hellerajan eli 25,1 astetta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme