Jyväskylän yliopisto

Väitös: Taistelu antibiottiresistenssiä vastaan on vaikeaa mutta ei mahdotonta (Jonsdottir)

Jaa

Ilmur Jonsdottir tutkii tuoreessa väitöskirjassaan mikrobilääkeresistenssiä (AMR) ja plasmidien dynamiikkaa Escherichia coli ja Klebsiella pneumoniae -suolistobakteereissa. Tulokset auttavat ymmärtämään mikrobilääkeresistenssin eli vastustuskyvyn kehittymistä ja näin ollen edistää uusien tehokkaampien lääkkeiden kehitystä. Tutkimus nostaa esiin erityisesti ekologisten ja evolutiivisten tekijöiden roolin resistenssin muodostumisessa, mikä tarjoaa puitteet tehokkaampien strategioiden kehittämiselle AMR-kriisin torjumiseksi.

Väitöskirjatutkija Ilmur Jonsdottir
Väitöskirjatutkija Ilmur Jonsdottir

Antibioottiresistenssi syntyy, kun bakteereille kehittyy vastustuskyky bakteeri-infektioiden hoitoon käyttämiämme lääkkeitä vastaan. Tämä maailmanlaajuinen terveysuhka vaarantaa lääketieteessä tehdyn edistyksen ja johtaa sairauksien pidentymiseen, kuolleisuuden lisääntymiseen sekä terveydenhuoltokustannusten kasvuun. Ilmur Jonsdottir pureutuu tutkimuksessaan AMR:n ja erityisesti plasmidien  dynamiikkaan tutkimalla kliinisiä suolistobakteerikantoja ja potilaiden suolistomikrobistoja. Hän tutkii, miten konjugatiiviset plasmidit, bakteerien DNA-elementit, jotka voivat kuljettaa antibioottiresistenssigeenejä bakteerien välillä, auttavat antibiooteille herkkiä naapuribakteereja selviytymään antibioottien läsnä ollessa. Ilmur tutkii myös, miten ekologiset ja ympäristötekijät vaikuttavat kohdennettujen torjuntamenetelmien, kuten faagiterapian ja CRISPR-pohjaisten työkalujen, tehokkuuteen antibiooteille resistenttejä bakteereita vastaan.

Antibiootit vaikuttavat tilapäisesti suoliston mikrobiomiin

Osana Ilmurin väitöskirjatutkimusta tutkittiin antibioottihoidon vaikutusta ihmisen suolistomikrobistoon ja antibioottiresistenssiin E. coli -suolistobakteereilla potilaalla, jota hoidettiin antibiooteilla komplisoitumattoman akuutin appendisiitin (umpilisäketulehduksen) vuoksi.

”Tutkimus osoitti, että antibioottihoito vaikutti suoliston mikrobiston koostumukseen köyhdyttämällä sen diversiteettiä, muokkasi suoliston plasmididynamiikkaa ja nosti antibioottiresistenssiä hoidon aikana. Kuusi kuukautta hoidon jälkeen mikrobistossa tapahtui kuitenkin osittainen palautuminen, mikä viittaa siihen, että antibiootin vaikutukset olivat väliaikaisia”, sanoo Ilmur Jonsdottir Jyväskylän yliopistosta.

Hyödyllinen liikkuva geneettinen elementti voi merkitä bakteereille selviytymistä

Plasmidit, bakteerien liikkuvat geneettiset elementit, kantavat usein antibioottiresistenssiä tuottavia geenejä. Nämä plasmidit voivat säilyä bakteeriyhteisöissä pitkiä aikoja ja levittää antibioottiresistenssigeenejä bakteerien välillä. Ilmurin tutkimuksessa keskityttiin muokkaamaan plasmideja kokeellisen evoluution avulla erilaisissa bakteeri-isäntäympäristöissä, jotta voitaisiin testata isäntähistorian vaikutuksia plasmidin kykyyn pelastaa antibiooteille alttiita bakteereja luovuttamalla niille resistenssigeenejä (evolutiivinen pelastus). Ilmur havaitsi, että yhteisevoluutio tiettyjen bakteerien kanssa synnytti plasmideja, joilla oli isäntäkohtaiset pelastuspotentiaalit.

Kohdennettujen ratkaisujen onnistuminen antibioottiresistenssiä vastaan edellyttää laajempaa ekologista ja evolutiivista ymmärrystä.

Antibioottiresistenssin torjunnassa tutkijat tutkivat innovatiivisia ratkaisuja, kuten bakteriofagien eli bakteereja infektoivien virusten sekä CRISPR-pohjaisten geneettisten menetelmien käyttöä resistenssigeenien poistamiseksi.

”Tutkimuksessani perehdyttiin ympäristötekijöihin, kuten limakalvoympäristön musiinin ja antibioottien merkitykseen faagiresistenssin kehittymisessä - mikä on suuri haaste faagiterapiahoidon onnistumiselle”, Ilmur Jonsdottir selittää.

Hänen tuloksensa osoittivat, että nämä ympäristötekijät eivät vaikuttaneet merkittävästi faagiresistenssiin E. coli- ja K. pneumoniae -bakteereissa, vaan ne riippuivat pikemminkin käytetystä faagi-isäntä-yhdistelmästä.

Ilmur osallistui myös tutkimukseen, jossa kartoitettiin CRISPR-pohjaisten menetelmien tehokkuutta ja evolutiivisia seurauksia antibioottiresistenssin poistamiseksi. Tutkimus osoitti, että resistenssigeenin geneettinen tausta, erityisesti sijainti tehokkaasti liikkuvassa plasmidissa, vaikutti merkittävästi CRISPR-työkalun tehokkuuteen. Lisäksi havaittiin, että CRISPR-menetelmän tehokkuus laski sellaisia resistenssiplasmideja vastaan, joita oli pitkään altistettu tälle työkalulle, mikä korostaa bakteerien resistenssimekanismien dynaamista ja mukautuvaa luonnetta.

KTM Ilmur Jonsdottirin väitöskirjan ”Evolutionary trajectories of conjugative resistance plasmids and their interplay in the ecology of clinically relevant bacteria” tarkastustilaisuus pidetään perjantaina 09.08.2024 klo 12:00 Agorassa AgB105 Agora Auditorio 2. Vastaväittäjänä on lehtori Dr. Ellie Harrison (University of Sheffield, U.K.) ja Custos Academy Research Fellow Reetta Penttinen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuus pidetään englanniksi.

Väitöskirja ”Evolutionary trajectories of conjugative resistance plasmids and their interplay in the ecology of clinically relevant bacteria” on luettavissa JYXin julkaisuarkistossa: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/95668.

Lisätietoja: Ilmur Jonsdottir, ilmur.i.jonsdottir@jyu.fi, +358505364384.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Väitöskirjatutkija Ilmur Jonsdottir
Väitöskirjatutkija Ilmur Jonsdottir
Lataa

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Senioriopettajapäivät saapuvat Jyväskylään — luvassa asiaa, yhdessäoloa ja funkrockia20.9.2024 12:00:00 EEST | Tiedote

Valtakunnalliset senioriopettajapäivät tuovat yhteen Opetusalan Seniorijärjestön OSJ ry:n jäsenet eri puolilta Suomea ja luovat mahdollisuuden rentoon yhdessäoloon, kulttuuriin ja virkistäytymiseen. Valtakunnalliset senioriopettajapäivät järjestetään 28.–29. syyskuuta Jyväskylän yliopiston Agora-rakennuksessa, Mattilanniemen kampuksella. Senioriopettajapäiviä on järjestetty vuodesta 1970 lähtien.

Väitös: Kiertotalous on kestävän tulevaisuuden malli, mutta se toteutuu vielä hyvin vajavaisesti20.9.2024 09:30:37 EEST | Tiedote

KTM Milla Sarja tutki Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun yritysten ympäristöjohtamisen väitöskirjassaan suomalaisyritysten toimintaa kiertotalouden parissa. Tulosten mukaan kiertotalous ei sen nykyisessä muodossaan saavuta vahvaa kestävyyttä, jonka vuoksi kiertotalouden lupaus ympäristöllisen kestävyyden tuojana jää utopiaksi. Myös kiertotalouden mallia pitäisi päivittää.

Väitös: Piipohjainen kvanttibitti voisi helpottaa kvanttitietokoneen rakentamista (Shakespeare)17.9.2024 10:00:00 EEST | Tiedote

Kaikki ovat kuulleet kvanttitietokoneista, jotka koostuvat kvanttimekaanisia ominaisuuksia hyödyntävistä kvanttibiteistä. Kvanttitietokoneiden avulla voidaan ratkoa kryptografisia ongelmia tai suorittaa atomitason simulaatioita, mitkä eivät ole mahdollisia tavallisille tietokoneille. Diplomi-insinööri Cliona Shakespeare kehitti Jyväskylän yliopiston väitöstyössään uudenlaista piipohjaista kvanttibittiä, mikä voisi mahdollistaa suuremman kvanttitietokoneen rakentamisen.

Sukupuolten väliset erot liikunnassa ja urheilussa yhtenä pääteemana liikuntafysiologian kansainvälisessä tutkijatapaamisessa Jyväskylässä 25.-27.9.202417.9.2024 09:42:45 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta isännöi 25.-27.9.2024 kansainvälistä liikuntafysiologian symposiumia Hot Topics in Exercise Physiology. Tapahtumassa esiteltävä uusin tutkimus käsittelee ajankohtaisia aiheita, kuten riittämättömän energiansaannin vaikutuksia urheilussa sekä sukupuolten välisiä fysiologisia eroja ja naisfysiologian erityispiirteitä. Tapahtuma tuo Jyväskylään maailman johtavat liikuntafysiologian asiantuntijat ja tutkijat, yhteensä yli 200 osallistujaa ympäri maailmaa.

Raakun ihmeellinen elämä, syöpätutkimuksen uusimmat saavutukset ja Drive In Lab muuttavat maailmaa – Tutkijoiden yön 27.9.2024 ohjelmatarjonta on nyt julkaistu17.9.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Tieteentekijät löytävät uusia ratkaisuja yhteiskunnan haasteisiin. Tutkijoiden yössä pääset testaamaan Drive In -laboratorissa, miten kännykän käyttö autossa vaikuttaa ajosuoritukseen. Tarjolla on tilaisuus kurkistaa äärimmäisen uhanalaisen raakun poikasta silmästä silmään. Syöpätutkijat esittelevät, mitä juuri nyt tapahtuu syöpätutkimuksen iCAN-lippulaivahankkeessa. Tervetuloa tutustumaan tieteeseen ja jututtamaan tutkijoita Jyväskylässä, Helsingissä, Oulussa, Hämeenlinnassa ja Sodankylässä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye