Helsingin yliopiston sijoitustoiminnan tuotto oli 10,8 % vuoden 2024 ensimmäisellä puoliskolla
Helsingin yliopiston sijoitustoiminta rakentuu tieteen pohjalle ja sen kulmakivet ovat hajauttaminen, alhaiset kustannukset, riskitason ylläpito sekä ilmastonmuutoksen torjunta.
Helsingin yliopiston sijoitustoiminnan tuotto oli 10,8 prosenttia tammi-kesäkuussa 2024. Sijoitustoiminnan keskimääräinen vuosituotto on ollut 12,6 prosenttia vuoden 2019 alusta, jolloin yliopisto siirtyi nykyiseen strategiaan.
Yhdysvaltalaisten yliopistosijoittajien tuottojen kanssa vertailukelpoinen 2024 kesäkuun lopusta laskettu viiden vuoden keskituotto on ollut 11,4 prosenttia.
− Viime vuonna NACUBO-Commonfund Study of Endowments -tutkimukseen osallistui 688 yhdysvaltalaista yliopistoa, korkeakoulua sekä niihin liittyvää säätiötä. Keskimääräinen viiden vuoden keskituotto oli tällöin 7,0 prosenttia. Parhaiten tuottaneeseen kymmenykseen pääsi 9,2 prosentin keskituotolla. Joudumme vielä odottamaan vuoden 2024 tutkimuksen valmistumista, mutta olemme luottavaisia, että Helsingin yliopiston sijoitustoiminta on kilpailukykyinen yhdysvaltalaisessa ja siten myös kansainvälisessä vertailussa, toteaa sijoitusjohtaja Anders Ekholm.
Helsingin yliopiston sijoitustoiminta rakentuu tieteen pohjalle ja sen kulmakivet ovat hajauttaminen, alhaiset kustannukset, riskitason ylläpito, sekä ilmastonmuutoksen torjunta. Sijoitusvaroista vähintään 90 prosenttia hajautetaan maailmanlaajuisesti listattuihin osakkeisiin ja velkakirjoihin. Lisäksi enintään 10 prosenttia sijoitusvaroista keskitetään ensisijaisesti yliopiston yhteydessä perustettaviin yrityksiin.
− Vastuullisena ja vakavaraisena sijoittajana meillä on mahdollisuus rahoittaa tiedepohjaisten innovaatioiden kaupallistamista kestävästi ja pitkäjänteisesti. Salkussamme on jo kymmeniä yliopistolähtöisiä yrityksiä, jotka hyödyttävät niin tutkijoitamme, opiskelijoitamme, yliopistoamme ja yhteiskuntaamme laajemmin. Aiomme jatkaa panostamista yrittäjyystoimintaamme, jotta Helsingin yliopisto on kansainvälisesti kilpailukykyinen myös tällä saralla, lisää sijoituspäällikkö Marko Berg.
Yhteyshenkilöt
Sijoitusjohtaja Anders Ekholm, anders.g.ekholm@helsinki.fi, +358 50 526 4253
Sijoituspäällikkö Marko Berg, marko.berg@helsinki.fi, +358 41 534 9893
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Uutta tietoa tehokkaimman skitsofrenialääkkeen vakavista haittavaikutuksista18.9.2024 11:26:06 EEST | Tiedote
Suomalaistutkimus selvitti tehokkaimman skitsofrenialääkkeen haittavaikutuksia ja osoitti keuhkokuumeen ja vakavien suolisto-ongelmien olevan oletettua yleisempiä lääkkeen käyttäjillä. Molemmat sivuvaikutukset lisäävät kuolleisuutta ja vaativat parempaa seurantaa. Tulokset puoltavat riskipotilaiden tunnistamista geenitestien avulla.
Raamatun tekstejä paranneltiin varhaiskristillisessä kirkossa13.9.2024 08:28:27 EEST | Tiedote
Paavo Huotarin väitöskirja osoittaa, että pyhänä pidettyjä tekstejä muokattiin, jotta lukijat ja kuuntelijat ymmärtäisivät ne paremmin.
Näkyminen on yhä keskeisempi vallankäytön muoto politiikan areenoilla11.9.2024 09:55:48 EEST | Tiedote
Lisääntyvä visuaalisuus ja sen myötä syntyvät poliittisen toiminnan käytännöt muuttavat julkista keskustelua ja demokratiaa monin tavoin.
Uusi luontohaaste lapsille, nuorille ja opettajille: havaitse sata lajia lukuvuoden aikana9.9.2024 07:10:00 EEST | Tiedote
Syyskuussa käynnistyvä lasten ja nuorten 100 lajia -haaste kutsuu mukaan/innostaa havainnoimaan luontoa. Haasteeseen voi osallistua kuka vain, ja sitä voidaan hyödyntää myös opetuksessa ja harrastustoiminnassa.
1,5 miljoonan euron ERC-rahoitus kahdeksalle tutkijalle Helsingin yliopistossa5.9.2024 13:03:04 EEST | Tiedote
Arvostetun ERC Starting Grant -rahoituksen saaneet tutkivat muun muassa avaruussäätä ja vankien terveystilastojen manipulointia. Helsingin yliopiston tutkijat ovat menestyneet kilpaillun ERC-rahoituksen saamisessa hyvin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme