Suomen Punaisen Ristin kyselytutkimus: valtaosa Suomen väestöstä pitää sodan sääntöjä edelleen tarpeellisena
Peräti 88 prosenttia Suomen väestöstä pitää edelleen tarpeellisena, että sodille ja aseellisille selkkauksille asetetaan rajoituksia.
Suomen Punainen Risti selvitti Suomen väestön käsityksiä sotaan ja sodan oikeussääntöihin liittyen.
– Ihmiset haluavat, että sodassa on säännöt, jotka varmistavat, että kaikkia kohdellaan inhimillisesti, sanoo Suomen Punaisen Ristin oikeudellinen neuvonantaja Jani Leino.
Tutkimusyhtiö Verianin toteuttamaan kyselytutkimukseen vastanneista 76 prosenttia oli sitä mieltä, että sodan tai aseellisen selkkauksen aikana taistelijoiden tulisi välttää siviiliuhreja niin paljon kuin mahdollista, vaikka se vaikeuttaisi sotilaallisten tavoitteiden saavuttamista.
Geneven sopimukset 75 vuotta
Vuonna 1949 laaditut Geneven sopimukset täyttävät 12. elokuuta 75 vuotta. Sodan oikeussäännöillä eli kansainvälisellä humanitaarisella oikeudella rajoitetaan sodan käyntiä, jotta inhimillistä kärsimystä voitaisiin lievittää ja ehkäistä.
– 75 vuotta sitten sovittiin siviilien suojelusta sodissa toisen maailmansodan kauhujen jälkeen. Henkilöitä, jotka eivät osallistu sotilaalliseen selkkaukseen, tulee kunnioittaa, suojella ja kohdella inhimillisesti. Aihe on edelleen valitettavan ajankohtainen. On oleellista, että meillä on olemassa kansainvälinen oikeus sotien varalle, Leino painottaa.
Sodan säännöt asettavat vähimmäisvaatimukset, joita sodissa on noudatettava inhimillisyyden ja ihmisarvon suojelemiseksi.
– Kansainvälinen humanitaarinen oikeus suojelee kaikkia sotien uhreja, niin taistelijoita kuin siviilejä, riippumatta siitä, millä puolella he ovat. Ihmishenki on aina yhtä arvokas, Leino muistuttaa.
Tiedon levittäminen sodan säännöistä kuuluu Punaisen Ristin perustehtäviin.
Suomen Punainen Risti kartoitti Verianin toteuttamalla kyselytutkimuksella Suomen väestön tietämystä ja asenteita liittyen sotiin ja kansainvälisiin sodan oikeussääntöihin eli humanitaariseen oikeuteen. Kyselyyn vastasi kesä-heinäkuussa 1750 henkeä eri puolilta Suomea pois lukien Ahvenanmaan maakunnissa asuvat.
Liite: pdf kyselytutkimusraportista
Lisätiedot ja haastattelut:
Oikeudellinen neuvonantaja Jani Leino, Suomen Punainen Risti, puh. 040 737 4039
Viestinnän asiantuntija Laura Luoto, Suomen Punainen Risti, puh. 040 581 1063
Avainsanat
Kuvat
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.
Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR
Hjälp till Jemen ur Finlands Röda Kors katastroffond – familjer som drabbats av översvämningar och konflikter har förlorat sina hem flera gånger18.9.2024 06:03:00 EEST | Tiedote
Översvämningar orsakade av störtregn har försvårat livet för miljontals människor i Jemen. Ur katastroffonden stöds Röda Korsets biståndsoperation på ett område, där den lokala hälso- och sjukvården anstränger sig för att hålla styr på sjukdomar som översvämningsvattnet för med sig.
Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastosta apua Jemeniin – tulvien ja konfliktin keskellä perheet ovat menettäneet kotinsa monta kertaa18.9.2024 06:03:00 EEST | Tiedote
Rankkasateiden aiheuttamat tulvat ovat vaikeuttaneet Jemenissä miljoonien ihmisten elämää. Katastrofirahastosta tuetaan Punaisen Ristin avustusoperaatiota alueella, jossa paikallinen terveydenhuolto ponnistelee tulvaveden tuomien tautien hillitsemiseksi.
Nedsatt muskelstyrka utsätter finländare också i arbetsför ålder för olyckor – testa din funktionsförmåga med några rörelser12.9.2024 06:20:00 EEST | Tiedote
Hos en betydande del av befolkningen har exempelvis rörligheten och muskelstyrkan försämrats så mycket att risken för olyckor ökar. Kampanjen Olycksfallsdagen påminner att man kan testa sin egen fysiska funktionsförmåga med enkla rörelser. Man kan minska sin risk för olyckor genom att motionera.
Työikäisilläkin suomalaisilla lihasvoiman puute altistaa tapaturmille – omaa toimintakykyä voi testata muutamalla liikkeellä12.9.2024 06:20:00 EEST | Tiedote
Merkittävällä osalla väestöstä esimerkiksi liikkuvuus ja lihasvoima ovat heikentyneet niin, että tapaturmien riski kasvaa. Tapaturmapäivän kampanja muistuttaa, että omaa fyysistä toimintakykyä voi testata yksinkertaisilla liikkeillä. Tapaturmariskiä voi pienentää liikkumalla.
Vad ska man göra om man går vilse i skogen? Frivilliga räddningstjänstens tips hjälper dig att förbereda dig för bär- eller svamputflykten22.7.2024 06:00:00 EEST | Tiedote
Då bär- och svampsäsongen börjar beger sig många åter ut i skogen. Frivilliga räddningstjänstens tips minskar risken att gå vilse och hjälper när man gått vilse i skogen. När man gått vilse är det särskilt viktigt med rätt utrustning och att man agerar lugnt.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme