Sinilevää havaittu hieman viidellä valtakunnallisella havaintopaikalla Etelä-Savossa
Kuluneella viikolla Etelä-Savossa on havaittu hieman sinilevää Pieksämäellä, Juvalla ja Rantasalmella. Pieksämäellä sinilevää havaittiin hieman Pieksänjärvellä, Ahvenlammen Jäppilän uimarannalla sekä Vangasjärvellä Seunalassa. Lisäksi hieman sinilevää havaittiin Juvan Murtosella sekä Rantasalmella Pienellä Raudanvedellä. Muilla Etelä-Savon vakituisilla havaintopaikoilla sinilevää ei havaittu tällä viikolla. Kyyveden Mökäresaarten eteläpuolen havaintopaikalta puuttui levätilannekirjaus.
Kahtena edeltävänä viikkona sinilevää ei havaittu vakituisilla seurantapaikoilla toteutuneiden kirjausten osalta. Heinäkuun puolivälin tienoilla levähavaintoja oli tämän viikkoista vähemmän, mutta levää havaittiin Pieksämäen Heiniön ja Mäntyharjun Pyhäveden Haapaselän seurantapaikoilla runsaasti. Kuluneen viikon levähavaintoja on pitkänajan keskiarvoon verrattuna hieman tavanomaista enemmän, kun taas pari viime viikkoa sinilevää havaittiin pitkänajan keskiarvoon nähden vähemmän kuin tavallisesti. Kansalaisten tekemiä sinilevähavaintokirjauksia on kuluneella viikolla tullut Järviwikiin Etelä-Savon alueelta kolme kappaletta, joista kahdessa ei havaittu levää ja yhdessä levää havaittiin hieman. Ei leväähavainnot ovat myös tärkeitä havaintoja sinilevätilanteen kartoittamiseksi.
Pintaveden lämpötila laskenut hieman heinäkuusta
Torstaina 8.8.2024 pintaveden lämpötila oli Haukivedellä Oravissa 20,3 °C ja Kyyvedellä Haukivuorella 19,4 °C. Haukivedellä pintaveden lämpötila on 1,2 °C pitkänajan keskiarvoa lämpimämpi. Kyyvedellä tämänhetkinen pintavedenlämpötila vastaa pitkän ajan keskiarvoa. Lämpimimmillään vesi on tänä kesänä ollut Haukivedellä 24,1 °C ja Kyyvedellä 24,2 °C. Molemmat lämpötilat mitattiin heinäkuun lopussa. Lisätietoa pintavesien lämpötilasta ja muista vesiasioita löytyy vesi.fi -palvelusta.
Tarkkaile levätilannetta ja vältä selvästi leväpitoisen veden käyttöä
Jos veteen ilmaantuu silminnähden runsaasti levää, uimista ja veden käyttöä sauna- ja talousvedeksi on syytä välttää. Leväpitoiseen veteen ei myöskään pidä päästää pieniä lapsia eikä kotieläimiä. Sinilevät voivat aiheuttaa mm. allergiareaktioita, silmätulehduksia tai nuhaista oloa. Sinileväkukinnat voivat myös olla myrkyllisiä. Jos epäilet sinilevistä aiheutuneita oireita, ota yhteyttä Myrkytystietokeskukseen 0800 147 111.
Levähavainnoista ilmoittaminen
Etelä-Savon ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja Etelä-Savon maakunnan alueella. Ilmoituksia havainnoista voi tehdä sähköpostiosoitteeseen elyesa.levaryhma@ely-keskus.fi. Poikkeuksellisen runsaista levähavainnoista voi toimittaa näytteen analysoitavaksi Etelä-Savon ELY-keskukseen.
Kansalaiset voivat lisätä Järviwikiin myös omia levähavaintojaan haluamastaan paikasta sekä tietoa esimerkiksi pintaveden lämpötilasta ja vedenkorkeudesta. Myös havainnot siitä, että sinilevää ei ole, ovat tärkeitä. Havainnot voi toimittaa myös Havaintolähetti-sovelluksella. Havaintolähetti on älypuhelimissa toimiva verkkosivu, jonka avulla voi lisätä omia levähavaintoja Järvi-meriwikiin. Havaintolähetillä voi kirjata havaintoja myös muista veden ominaisuuksista, kuten lämpötilasta ja näkösyvyydestä. Havaintolähetin käyttö ei vaadi erillisen sovelluksen asentamista eikä edellytä pakollista kirjautumista.
- Havaintojen tallentaminen Havaintolähetin avulla (jarviwiki.fi)
- Ohje levähavainnon tekemiseen (jarviwiki.fi)
Valtakunnallinen ja maakunnallinen leväseuranta jatkuu syyskuun loppuun. Seurantakautena havainnoidaan ja tiedotetaan sinilevien esiintymistä sekä valtakunnallisesti että paikallisesti. Leväseurannasta vastaavat pääosin kuntien ympäristönsuojeluviranomaiset, mutta mukana on myös paikallisia asukkaita. Havainnoitsijat tallentavat levähavainnot suoraan Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämälle Järvi-meriwiki-sivustolle tai ilmoittavat havainnot Etelä-Savon ELY-keskukseen, joka hoitaa tallennuksen. Sivustolta voi seurata ajankohtaista levätilannetta, ennusteita ja tilastotietoa. Vuonna 2024 Etelä-Savon alueella on 16 sinilevien havaintopaikkaa, joita seurataan viikoittain.
Etelä-Savon ELY-keskus tiedottaa oman alueensa levätilanteesta kuukausittain ja useamminkin, jos levätilanteessa tapahtuu olennaisia muutoksia. Valtakunnallinen leväkatsaus laaditaan ja julkaistaan viikoittain torstaisin elokuun loppuun saakka. Valtakunnallisen katsauksen tiedot saadaan noin 240 jatkuvassa levätilanneseurannassa olevasta kohteesta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pekka Sojakka, vesistöasiantuntija, p. 0295 024 233
Petra Kivistö, harjoittelija, p. 0295 024 345
Sähköpostiosoite: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli
puh. 0295 024 000
https://www.ely-keskus.fi/ely-etela-savo
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus
Mikkelin Pursialan pohjavesialueen liuotinainepitoisuuksissa kasvua30.9.2024 12:25:10 EEST | Tiedote
Etelä-Savon ELY-keskus, Mikkelin vesilaitos ja Mikkelin kaupunki ovat selvittäneet liuotinaineiden esiintymistä Urpolan alueen pohjavedessä. Liuotinaineita esiintyy alueen pohjavedessä viitearvot ylittävinä pitoisuuksina ja pitoisuuksissa on viimeisten vuosien aikana todettu kasvua. Merkkejä liuotinaineista todetaan myös Urpolan lammen vedessä, mutta pitoisuudet lammessa ovat hyvin pieniä. Urpolan alue sijaitsee Pursialan tärkeällä pohjavesialueella. Etäisyys Pursialan vedenottamolle, joka toimii Mikkelin päävedenottamona, on noin 1,4 kilometriä. Tutkimuksin selvitetään mistä liuotinaineet ovat pohjaveteen päässeet ja arvioidaan pohjaveden käytölle aiheutuvaa riskiä.
Eteläsavolaiset yritykset ovat löytäneet uusia vientimarkkinoita27.9.2024 10:19:04 EEST | Tiedote
Etelä-Savon ELY-keskus teki kyselytutkimuksen Etelä-Savossa yritysten vientiin liittyen kesällä 2024. Kysely oli jatkoa vuonna 2017 tehdylle vastaavalle työlle. Kysely toteutettiin yhteistyössä Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n, Etelä-Savon Yrittäjien ja Etelä-Savon kauppakamarin kanssa. Vastauksia kyselyyn saatiin 60 kpl. Kysely sisälsi kysymykset yrityksen taustatietoihin, vientiin, kansainvälistymiseen, kansainvälisiin osaajiin, palvelutarpeisiin ja osaamiseen liittyen.
Etelä-Savossa haetaan ideoita uudeksi käytöksi vajaalle käytölle jääneisiin rakennuksiin26.9.2024 12:45:43 EEST | Tiedote
Etelä-Savon ELY-keskus on käynnistänyt hankkeen "Julkisen rakennuskannan uudet sisällöt", jolla ideoidaan uutta käyttöä vähälle käytölle jääneisiin, julkisiin rakennuksiin. Lempinimen Jurakausi saanut hanke toteutetaan yhteistyössä alueen kuntien kanssa, joilla on paras tieto paikallisen rakennuskannan potentiaalista uudessa käyttötarkoituksessa.
Koulujen alkaminen vähensi työttömien naisten määrää24.9.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Etelä-Savossa oli elokuun lopussa 5 641 työtöntä, 453 henkilöä ja 9 % enemmän kuin vuosi sitten. Elokuun aikana kokonaan työttömien määrä laski 383:lla (6 %) ja lomautettujen määrä 46:lla (11 %). Työttömien naisten määrä laski 286:lla, isona syynä koulujen alkaminen. Työttömien miesten määrä laski vähemmän, 97:llä. Elokuun lopussa työttömänä oli 10,1 % työvoimasta.
1260 ukrainalaista siirtynyt kuntalaisiksi Etelä-Savossa11.9.2024 08:10:00 EEST | Tiedote
Tilapäistä suojelua saavia ukrainalaisia on siirtynyt kuntalaisiksi jokaisessa Etelä-Savon kunnassa. Eniten ukrainalaisia maakunnassa on sijoittunut Mikkeliin ja toiseksi eniten Pieksämäelle. Yhteensä tilapäistä suojelua saavia ukrainalaisia on siirtynyt kuntiin 1260.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme