Suomi työntää kansainväliset osaajat pois maasta
89 % kansainvälisistä tekniikan osaajista pitää maahanmuuttokeskustelua huolestuttavana.
Maahanmuuttoa koskeva yhteiskunnallinen keskustelu huolestuttaa tekniikan alan kansainvälisiä osaajia. Peräti 89 prosenttia heistä pitää maahanmuuttokeskustelua huolestuttavana. Vain 52 prosenttia kansainvälisistä tekniikan asiantuntijoista suosittelisi Suomea asuin- ja työskentelypaikaksi ulkomaalaiselle.
Tulevaisuuden uskoa kansainvälisillä osaajilla ei juuri ole. Peräti 81 prosenttia vastaajista oli eri mieltä väitteen Suomi on parempi paikka maahanmuuttajille viiden vuoden päästä kanssa.
Tulokset käyvät ilmi TEK Tekniikan akateemisten ja Insinööriliiton tekemästä tutkimuksesta. Kysely keräsi yli 1 000 vastausta. Survey for international experts in Finland 2024 -selvityksessä kysyttiin muualta tulleilta tekniikan osaajilta näiden näkemyksiä esimerkiksi Suomen maahanmuuttopolitiikasta, omista uramahdollisuuksista Suomessa sekä syrjinnästä. Valtaosa vastanneista toimii Suomessa vähintään asiantuntijatehtävissä vakituisessa työsuhteessa ja on asunut täällä useamman vuoden. Valtaosalla vastaajista on parisuhde tai perhe Suomessa. 85 prosenttia haluaisi jäädä Suomeen pysyvästi tai pidemmäksi aikaa.
”Tilanne on kestämätön. Suomi on ajamassa ulos maasta juuri ne henkilöt, jotka ovat tekemässä täällä tulevaa talouskasvua. Päättäjien on turha puhua kauniita juhlapuheissa, jos suomalainen todellisuus näyttäytyy ulkomaalaisille näin luotaantyöntävänä”, sanoo TEKin yhteiskuntasuhdejohtaja Juhani Nokela.
”Osaajista kilpaillaan työmarkkinoilla tosissaan. Kansainväliseen kilpailuun ei voi osallistua savupirtistä vieraita kyräillen. Kyky houkutella ja rekrytoida kansainvälisiä osaajia on Suomelle keskeistä”, toteaa Insinööriliiton juristi Maria Jauhiainen.
Yli 40 prosenttia kokenut rekrysyrjintää
Vastaajilta kysyttiin, ovatko he kokeneet syrjintää rekrytointitilanteissa. Miehistä 41 prosenttia ja naisista 43 prosenttia ilmoitti kokeneensa syrjintää. Syiksi ilmoitettiin esimerkiksi puutteellinen suomen kieli sekä se, että täkäläisillä työmarkkinoilla ei arvosteta Suomen ulkopuolella tehtyjä tutkintoja ja työkokemusta. Eniten syrjintäkokemuksia oli Afrikasta ja Aasiasta tulleilla asiantuntijoilla.
Ulkomaalaisten osaajien tiedot työntekijän oikeuksista ovat melko hataralla pohjalla. Erittäin hyvänä tai hyvänä omaa tietotasoaan piti vain parikymmentä prosenttia vastaajista. 23 prosenttia oli ollut työttömänä viimeisen 1,5 vuoden aikana.
”Tietämättömyys altistaa hyväksikäytölle ja lisää riskiä huonoille työelämäkokemuksille Suomessa. Ymmärrys suomalaisen työelämän pelisäännöistä on tärkeää työmarkkinoiden toimivuuden kannalta", muistuttaa TEKin Nokela.
Työpaikan saamisen jälkeen moni ulkomaalainen kokee tilanteensa helpottuvan. 64 prosenttia sanoi saavansa työpaikalla aina tai usein tasavertaista kohtelua kantasuomalaisten kanssa. Yli puolet kertoi tilanteensa työpaikalla olevan vakaa. Vastaajista 67 prosenttia oli mielestään erittäin hyvin tai hyvin integroitunut suomalaiseen yhteiskuntaan. Suurimman osan mielestä nykyinen työ vastasi hyvin omaa osaamista ja oli sopiva omaa urakehitystä ajatellen.
TEKin Nokelan ja IL:n Jauhiaisen mielestä nyt tarvitaan nopeita ratkaisuja ulkomaalaisten tilanteen helpottamiseksi.
”Hyvällä englannin kielen taidolla pitää päästä työn syrjään kiinni. Työnantajien on tarjottava suomen kielen opetusta, minkä avulla integroituminen Suomeen onnistuu parhaiten. Myös anonyymin rekrytoinnin hyödyntäminen varmasti vähentäisi tiedostamatonta syrjintää", sanoo TEKin Nokela.
”Asenteiden täytyy muuttua. Jokaisen yrityksen ja valtiovallan täytyy käydä tekemisensä läpi ja katsoa, mitkä ovat esteinä kansainvälisten osaajien rekrytoinnille. Kielivaatimusten höllentäminen ja monimuotoisuuden parempi hyväksyminen ovat keskeisiä keinoja”, IL:n Jauhiainen toteaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Insinööriliiton edunvalvontajohtaja Petteri Oksa 040 577 0644
TEKin yhteiskuntasuhdejohtaja Juhani Nokela 040 7547 459
Linkit
Insinööriliitto on akavalainen ammattijärjestö, johon kuuluu jäsenjärjestöjen kautta 75 000 jäsentä. Jäsenet ovat insinöörejä ja muita tekniikan asiantuntijoita sekä insinööriopiskelijoita. Insinööriliitto tekee työtä parempien työpäivien puolesta.
TEK on diplomi-insinöörien, arkkitehtien ja vastaavan tekniikan tai luonnontieteen yliopistokoulutuksen saaneiden etu- ja palvelujärjestö. Noin 80 000 jäsenellään TEK on yksi Akavan ja Suomen suurimmista ammattijärjestöistä. Jäsenistä runsaat 20 000 on teekkareita ja matemaattis-luonnontieteellisten alojen opiskelijoita.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Insinööriliitto IL ry
Etätyön tekemisestä syytä säätää lailla4.10.2024 10:50:14 EEST | Tiedote
Tutkimusten mukaan työuupumus tuntuu olevan suomalaisen työelämän uusi vakio. Insinööriliiton edunvalvontajohtaja Petteri Oksan mielestä etätyöt ovat sekä osa ongelmaa että sen ratkaisua.
Työhyvinvoinnin parantaminen on tahdon asia26.9.2024 08:34:09 EEST | Tiedote
Insinööriliiton edunvalvontajohtaja Petteri Oksa patistaa työnantajia ottamaan työhyvinvoinnin parantamisen tosissaan. Hän painottaa hyvinvoivan ja jaksavan henkilöstön olevan avainasemassa, kun yrityksissä ja työpaikoilla pyritään parantamaan tuottavuutta.
Insinööri-gaalassa myönnettiin useita palkintoja – Esa Santakalliolle ensimmäinen Elämäntyöpalkinto16.9.2024 08:56:52 EEST | Tiedote
Toista kertaa Insinööriliiton järjestämässä Insinööri-gaalassa palkittiin henkilöitä, organisaatioita ja tekoja.
Veli-Pekka Kivimäki on Vuoden Insinööri – Poikkeuksellista uraa on ohjannut uteliaisuus13.9.2024 16:00:00 EEST | Tiedote
Insinööriliitto on valinnut Vuoden Insinööriksi Veli-Pekka Kivimäen. Kivimäki on tehnyt ansiokkaan uran työskennellen muun muassa Nokialla, Microsoftilla, Puolustusvoimissa ja Suojelupoliisissa, ja on erikoistunut avointen lähteiden tiedusteluun.
Kutsu medialle: Insinööripäivät 13.–14.9. Tampere-talossa10.9.2024 12:36:41 EEST | Tiedote
Insinööriliiton vuoden päätapahtuma Insinööripäivät järjestetään lauantaina 14.9. kello 10–16 Tampere-talossa. Insinööripäivillä on kattava puhujajoukko eri tekniikan aloilta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme