Jyväskylän yliopisto

Yli 750 000 euron rahoitus Jyväskylän yliopistolle tutkimukseen, jolla selvitetään maaperän eliöstön roolia hiilen kierrossa

Jaa

Suomen Akatemia on myöntänyt rahoituksen Jyväskylän yliopiston uudelle tutkimushankkeelle, joka tarkastelee maaperän eliöstön roolia hiilen kierrossa. Tavoitteena on tuottaa uutta tietoa maaperän eliöstön osuudesta planeettamme terveyteen. Tutkimushankkeen rahoitus on suuruudeltaan 752 852 euroa.

Hyppyhäntäinen (Entomobrya nivalis) sienen lakin päällä (Mycena sp.).
Hyppyhäntäinen (Entomobrya nivalis) sienen lakin päällä (Mycena sp.).

Maaperä kuhisee elämää turvaten valtaosin maaluonnon monimuotoisuutta, minkä vuoksi sitä on kutsuttu myös “köyhän miehen trooppiseksi sademetsäksi”. Nämä “sademetsät” ovat suurimpia maapallon hiilivarastoja, ja niillä on siten ratkaisevan tärkeä rooli globaaleissa hiilen kierron prosesseissa.

Vaikka maaperän mikrobien vaikutus hiilen kiertoon on laajalti tunnustettu, maaperän muun eliöstön kuten punkkien, hyppyhäntäisten ja muiden pienten eliöiden roolia ei vielä ymmärretä yhtä hyvin. Maaperän eliöstöllä on kuitenkin ratkaiseva merkitys mikrobitoiminnan säätelyssä ja entsyymien erityksessä, jotka ovat hiilen kierrossa olennaisia prosesseja.

- Sen vuoksi tutkimuksemme keskittyy myös maaperän eri organismien välisiin monimutkaisiin vuorovaikutussuhteisiin ja siihen, miten ne vaikuttavat hiilen hyödyntämiseen ja kohdentumiseen, sanoo akatemiatutkija Sten Anslan matemaattis-luonnontieteellisestä tiedekunnasta.

Maaperän eliöyhteisöjen roolin määrittäminen hiilen kiertokulun dynamiikan suhteen, missä selvitetään niiden vuorovaikutuksia muiden maaperää asuttavien organismien kanssa, tuottaa realistisempia ennusteita maaperän hiilen kierrosta muuttuvassa maailmassa.

Tutkimushanke käynnistyy vuoden 2024 aikana ja jatkuu vuoteen 2028 saakka Suomen Akatemian rahoittamana.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Akatemiatutkija Sten Anslan, sten.s.anslan@jyu.fi,+358504612239

Kuvat

Hyppyhäntäinen (Entomobrya nivalis) sienen lakin päällä (Mycena sp.).
Hyppyhäntäinen (Entomobrya nivalis) sienen lakin päällä (Mycena sp.).
Lataa
Akatemiatutkija Sten Anslan
Akatemiatutkija Sten Anslan
Lataa

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös: Piipohjainen kvanttibitti voisi helpottaa kvanttitietokoneen rakentamista (Shakespeare)17.9.2024 10:00:00 EEST | Tiedote

Kaikki ovat kuulleet kvanttitietokoneista, jotka koostuvat kvanttimekaanisia ominaisuuksia hyödyntävistä kvanttibiteistä. Kvanttitietokoneiden avulla voidaan ratkoa kryptografisia ongelmia tai suorittaa atomitason simulaatioita, mitkä eivät ole mahdollisia tavallisille tietokoneille. Diplomi-insinööri Cliona Shakespeare kehitti Jyväskylän yliopiston väitöstyössään uudenlaista piipohjaista kvanttibittiä, mikä voisi mahdollistaa suuremman kvanttitietokoneen rakentamisen.

Sukupuolten väliset erot liikunnassa ja urheilussa yhtenä pääteemana liikuntafysiologian kansainvälisessä tutkijatapaamisessa Jyväskylässä 25.-27.9.202417.9.2024 09:42:45 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta isännöi 25.-27.9.2024 kansainvälistä liikuntafysiologian symposiumia Hot Topics in Exercise Physiology. Tapahtumassa esiteltävä uusin tutkimus käsittelee ajankohtaisia aiheita, kuten riittämättömän energiansaannin vaikutuksia urheilussa sekä sukupuolten välisiä fysiologisia eroja ja naisfysiologian erityispiirteitä. Tapahtuma tuo Jyväskylään maailman johtavat liikuntafysiologian asiantuntijat ja tutkijat, yhteensä yli 200 osallistujaa ympäri maailmaa.

Raakun ihmeellinen elämä, syöpätutkimuksen uusimmat saavutukset ja Drive In Lab muuttavat maailmaa – Tutkijoiden yön 27.9.2024 ohjelmatarjonta on nyt julkaistu17.9.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Tieteentekijät löytävät uusia ratkaisuja yhteiskunnan haasteisiin. Tutkijoiden yössä pääset testaamaan Drive In -laboratorissa, miten kännykän käyttö autossa vaikuttaa ajosuoritukseen. Tarjolla on tilaisuus kurkistaa äärimmäisen uhanalaisen raakun poikasta silmästä silmään. Syöpätutkijat esittelevät, mitä juuri nyt tapahtuu syöpätutkimuksen iCAN-lippulaivahankkeessa. Tervetuloa tutustumaan tieteeseen ja jututtamaan tutkijoita Jyväskylässä, Helsingissä, Oulussa, Hämeenlinnassa ja Sodankylässä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye