Tampereen yliopisto

Väitös: 3D-tähystysavusteinen eturauhasen poistoleikkaus on hyvä hoitomuoto

Jaa

Väitöstutkimuksessaan lääketieteen lisensiaatti Henry Haapiainen tutki 3D-tähystysavusteista eturauhasen poistoleikkausta eturauhassyövän hoitomuotona. Menetelmä osoittautui tutkimuksen perusteella helpohkosti opittavaksi ja tuloksiltaan hyväksi hoitomuodoksi.

Henkilö seisoo metsäisessä ympäristössä sinisessä t-paidassa.
Lääketieteen lisensiaatti Henry Haapiainen tarkasteli väitöstutkimuksessaan 3D-tähystysavusteista eturauhasen poistoleikkausta eturauhassyövän hoitomuotona. Kuva: Pirjo Puikkonen-Haapiainen

Eturauhassyövän kirurgisessa hoidossa perinteinen kaksiulotteinen (2D) tähystysavusteinen eturauhasen poistoleikkaus on koettu vaikeaksi toimenpiteeksi, eikä se ole saavuttanut merkittävää asemaa. 2010-luvun alussa Suomessa yleistyi robottiavusteinen eturauhasen poistoleikkaus, jonka olennaisena hyötynä on toimenpiteen tekemistä helpottava kolmiulotteinen (3D) näkymä. Robottiavusteinen eturauhasen poistoleikkaus on kuitenkin kallis menetelmä. Siihen liittyvät kustannukset koostuvat laitteiston hankintamenoista, vuosittaisesta huoltosopimuksesta sekä toimenpidekohtaisista kustannuksista.

Henry Haapiainen tarkasteli väitöstutkimuksessaan 3D-tähystysavusteista eturauhasen poistoleikkausta eturauhassyövän hoitomuotona. Hän selvitti, miten menetelmä vertautuu tuloksiltaan robottiavusteiseen eturauhasen poistoleikkaukseen, joka on tällä hetkellä käytetyin kirurginen menetelmä. Hän tutki myös sitä, kuinka 3D-tähystysavusteinen leikkausmenetelmä on opittavissa ja otettavissa käyttöön sairaaloissa.

– Tutkimus osoitti, että 3D-tähystysavusteinen eturauhasen poistoleikkaus on helpompi oppia kuin perinteinen 2D-tähystysavusteinen eturauhasen poistoleikkaus, ja oppimiskäyrä on vastaavalla tasolla robottiavusteisen poistoleikkauksen kanssa. Lisäksi 3D-tähystysavusteisen eturauhasen poistoleikkauksen tulokset olivat samat kuin robottiavusteisessa eturauhasen poistoleikkauksessa, Haapiainen kertoo.

Haapiainen selvitti myös VAS-janan hyödynnettävyyttä eturauhasen poiston jälkeisten toiminnallisten tulosten arvioinnissa. VAS (Visual Analogue Scale) -janaa käytetään normaalisti kivun voimakkuuden mittaamisessa ja havainnollistamisessa. Tutkimus osoitti, että VAS-jana on hyödyllinen i virtsanpidätyskyvyn ja erektiokyvyn arvioinnissa 3D-tähystysavusteisen eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen. Kliinisessä työssä VAS-janaa on helpompi käyttää kuin yleisesti käytettyä EPIC-26-kaavaketta, jolla mitataan eturauhassyöpää sairastavien elämänlaatua.

Haapiaisen väitöstutkimuksen aiheista ei ole tehty aiemmin tutkimuksia, joten se tarjoaa tervetullutta uutta tietoa eturauhassyövän hoitoon.

– 3D-tähystysavusteinen eturauhasen poistoleikkauksen etuna on myös se, että se on edullinen. Tutkimustulosten mukaan menetelmä on mahdollista ottaa käyttöön eri sairaaloissa, Haapiainen sanoo.

Henry Haapiainen on kotoisin Espoosta ja työskentelee tällä hetkellä urologina Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella Seinäjoen keskussairaalassa.

Väitöstilaisuus perjantaina 23. elokuuta

Lääketieteen lisensiaatti Henry Haapiaisen lääketieteen alaan kuuluva väitöskirja Evaluation of three-dimensional laparoscopic prostatectomy in the treatment of prostate cancer tarkistetaan julkisesti Seinäjoen keskussairaalan (Hanneksenrinne 7, Seinäjoki) C-osan 3. kerroksen isossa auditoriossa perjantaina 23.8.2024 klo 12. Vastaväittäjänä toimii dosentti Mika Matikainen Helsingin yliopistosta. Kustoksena toimii professori Teemu Murtola Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Henry Haapiainen
henry.haapiainen@live.com

Kuvat

Henkilö seisoo metsäisessä ympäristössä sinisessä t-paidassa.
Lääketieteen lisensiaatti Henry Haapiainen tarkasteli väitöstutkimuksessaan 3D-tähystysavusteista eturauhasen poistoleikkausta eturauhassyövän hoitomuotona.
Kuva: Pirjo Puikkonen-Haapiainen
Lataa

Linkit

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Rakentamisalan yhteistä ammatillista tietoa tuotetaan dynaamisessa verkostossa13.9.2024 08:30:00 EEST | Tiedote

FM, VTM Marita Kari tutki väitöskirjassaan rakentamisalan yhteisen ohjeistuksen kehittämistä Rakennustietosäätiö RTS:n toimikunnissa tietojohtamisen käytäntönä. Tutkimuksen mukaan toimikunnat hyödynsivät säätiön ja työskentelyyn osallistuneiden henkilökohtaisia verkostoja aktiivisesti ja monipuolisesti tiedon vaihdossa ja tiedon yhdistämisessä. Keskinäinen luottamus oli toimikunnan työskentelyn kulmakivi, joka auttoi ja tuki jäsenten tiedon jakamista ja osallistumista yhteiseen kehittämiseen.

Väitös: Läheiset ihmissuhteet värittävät päivittäisen tunteiden säätelyn dynamiikkaa6.9.2024 08:43:47 EEST | Tiedote

Kykymme säädellä tunteita on psykologisen hyvinvoinnin ja mielenterveyden keskeinen kulmakivi. Väitöstutkimuksessaan Jaakko Tammilehto hyödynsi pitkittäis- ja kokemusotanta-aineistoja selvittäessään tunteiden säätelyn sosiaalisia ja kognitiivisia perusteita. Tutkimuksen mukaan erityisesti uskomukset ja odotukset toisten turvallisuudesta ja saatavilla olosta sekä omasta kyvykkyydestä ja arvokkuudesta liittyvät tunteiden säätelyn dynamiikkaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye