Jakten på sjöfågel startar
Sjöfågeljakten startar den 20 augusti kl. 12:00. Jakten ska inriktas på talrika arter, som gräsand, kricka och knipa. Skymningsjakt på sjöfåglar är förbjuden.
Från och med den 20 augusti är det tillåtet att jaga gräsand, kricka, knipa samt årta, bläsand, stjärtand, skedand och vigg. Jakten på alfågel, storskrake och småskrake startar den 1 september. Dessutom har åkerjakt på grågås och kanadagås pågått från och med den 10 augusti. Från och med den 20 augusti klockan 12.00 är jakten tillåten också i vattenområden. Jakt på grågås är tillåten endast på ett bestämt kustområde och en dygnskvot på två fåglar gäller.
Skymningsjakt är förbjuden
Förbudet att jaga sjöfåglar börjar en timme efter solnedgången och slutar en timme före soluppgången. Tidpunkten för solnedgång och soluppgång varierar i olika delar av landet. Tiderna för solnedgång och soluppgång kan enkelt kontrolleras i Oma riista-terrängappen.
En sjöfågel ska alltid identifieras före skottet. Vid mulet väder kan ljuset vara otillräckligt för identifiering redan innan den lagenliga jakten upphör. Då rekommenderas att jakten avslutas. Det är tillåtet att söka, avliva och omhänderta en skadad sjöfågel även efter solnedgången.
Jakten ska inriktas på rikliga arter
Många stammar av sjöfågelarter som trivs vid frodiga fågelvatten har minskat. Enligt inventeringar som har koncentrerats till södra Finland har häckningsstammarna i Finland minskat i synnerhet för stjärtand, bläsand, årta, brunand, vigg och sothöna.
Jakten ska inriktas på talrika arter, såsom gräsand, kricka och knipa. Dessa är de tre vanligaste bytesarterna bland sjöfåglar, säger Marko Svensberg, specialplanerare vid Finlands viltcentral.
Enligt undersökningar är huvudorsaken till minskningen att livsmiljöernas tillstånd har försvagats. Trots att jakten inte verkar vara orsaken till att många andfågelarter minskar, bör jägarna ta sitt ansvar för stamskötseln av arterna. Jakten ska dimensioneras enligt viltstammens tillstånd och det stamförvaltningsmässiga målet.
– Det är viktigt att vi satsar på restaurering av livsmiljöerna, eftersom Finland är det viktigaste häckningsområdet för många sjöfågelarter i Europeiska unionen. Sjöfågeljägarnas viltvård bör syfta till att restaurera häckningsmiljöer och fånga små rovdjur, tillägger Svensberg.
Finlands viltcentral rekommenderar måttlighet vid användning av spannmål och beträffande bytesmängden, om man utfodrar fåglar i jaktsyfte.
Jakt på sothöna och brunand förbjuden i hela landet
Jakt på brunand och sothöna är förbjuden i hela landet. Det är också förbjudet att jaga ejder på hösten och att jaga alfågel i inlandet.
För jakt på alfågel i havsområden gäller en byteskvot, som är fem alfåglar per dygn. Jakt på sädgås är tillåten i norra Finland inom ett separat fastställt område den 20–27 augusti, enligt strikta begränsningar, samt i Östra Finland i oktober–november inom ett separat fastställt område.
Skyldigheten att göra fångstanmälan gäller för följande sjöfågelarter: sädgås, grågås, bläsand, stjärtand, årta, skedand, vigg, ejder, alfågel, storskrake och småskrake. Skyldigheten gäller dessutom brunand och sothöna, för vilka ett tidsbegränsat jaktförbud gäller.
Jägare uppmanas registrera alla sjöfågelbyten i tjänsten Oma riista.
Nyckelord
Kontakter
Marko SvensbergSpecialplanerare
Tel:029 431 2108marko.svensberg@riista.fiLänkar
Finlands viltcentral är en självständig offentligrättslig inrättning som främjar en hållbar vilthushållning, stöder jaktvårdsföreningarnas verksamhet, ser till att viltpolitiken verkställs och svarar för de offentliga förvaltningsuppgifter som föreskrivs.
Följ Suomen riistakeskus
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Suomen riistakeskus
Hjortdjursjakterna tar fart när hösten framskrider2.10.2024 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Älgjakten kommer igång på allvar i oktober. Jakten minskar antalet viltkrockar och ger upplevelser och viltkött. Hjortdjuren hör till Finlands viktigaste viltarter, och upp till 125 000 jägare deltar i hjortdjursjakten.
Hirvieläinjahdit vauhdittuvat syksyn edetessä2.10.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Hirvenmetsästys pääsee täyteen vauhtiin lokakuussa. Metsästys vähentää riistakolareita sekä tuottaa elämyksiä ja riistalihaa. Hirvieläimet ovat Suomen tärkeimpiä riistaeläimiä ja niiden metsästykseen osallistuu jopa 125 000 metsästäjää.
Fler kommuner ingår i jaktområden för sädgäss i Sydöstra Finland26.9.2024 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Jakten på sädgås startar i separat angivna kommuner i sydöstra Finland. Jakttiden är den 1 oktober – 30 november. Med tids- och områdesbegränsningen strävar man efter att inrikta jakten på sädgåsens talrika underart tundrasädgåsen. Jaktområdet utvidgades till Ilomants, Joensuu och Kontiolax.
Metsähanhen metsästysalueeseen lisää kuntia Kaakkois-Suomessa26.9.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Metsähanhen metsästys alkaa Suomen kaakkoisosan erikseen nimetyissä kunnissa. Metsästysaika on 1. lokakuuta – 30. marraskuuta. Aika- ja aluerajoituksella metsästys pyritään kohdentamaan metsähanhen runsaslukuiseen alalajiin, tundrametsähanheen. Metsästysalue laajeni Ilomantsiin, Joensuuhun ja Kontiolahteen.
Jägaren, spetsen och skogshönsfåglarna – en av de mest traditionsrika jaktformerna startar9.9.2024 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Jakten på skogshönsfåglarna tjäder, orre, järpe och dalripa startar den 10 september. Storleken på fågelstammarna och jakttiderna varierar i olika delar av landet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum