Akava ja Juristiliitto: Oikeusvaltiota pitää vahvistaa
Oikeusvaltioperiaatteen vahvistamiseen pitää kiinnittää erityistä huomiota sekä kotimaassa että eurooppalaisella tasolla, korostavat Akava ja Juristiliitto. Järjestöt korostavat myös oikeudenhoidon resursseja ja riippumatonta tuomioistuinlaitosta keskeisenä osana oikeusvaltion toteutumista. Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren ja Juristiliiton puheenjohtaja Tuula Linna nostivat teemat esille tavatessaan tänään pääministeri Petteri Orpon.
– Oikeusvaltion vaaliminen ylläpitää kansalaisten luottamusta yhteiskunnallisten muutosten keskellä. Lainsäädännön rajoissa toimiva julkinen valta, demokratian ja ihmisoikeuksien kunnioitus sekä tuomioistuinten riippumattomuus eivät ole itsestäänselvyys Suomessakaan. Pidämme myönteisenä, että hallitus on vahvistanut oikeudenhoidon resursseja, toteaa Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren.
– EU:ssa olemme nähneet oikeusvaltioperiaatteen rapautumista. Tämä kehityskulku pitää pysäyttää. Sen ohella Akavan tavoitteena tällä Euroopan parlamentin kaudella on oikeusvaltioperiaatteen laajentaminen ja vahvistaminen. Korostamme, että tutkimuksen, opetuksen, tieteen ja taiteen vapaus pitää lisätä oikeusvaltiokriteereihin Euroopan unionissa. Edistämällä aktiivisesti oikeusvaltioperiaatteen toteutumista Suomi voi lisätä kiinnostavuuttaan ulkomaisten yritysten, työntekijöiden ja opiskelijoiden näkökulmasta. Vakaa yhteiskunta luo pohjaa myös kestävälle talouskasvulle, Löfgren sanoo.
– Juristiliitossa arvostamme pääministerin kanssa käytyä keskustelua oikeudenhoidon nykytilasta. Merkittävin ongelma ovat oikeusprosessien kestot ja kalleus. Vaikka taloustilanne on tiukka, myös prosessien lisäsujuvoittaminen on keskeistä. Kiitämme että Orpon hallitus teki merkittävän lisäpanostuksen oikeudenhoidon resursseihin. Se antaa mahdollisuuden korjata ongelmia, ja jatkamme Juristiliitossa konkreettisten esitysten tekemistä oikeuden saatavuuden parantamiseksi, sanoo Juristiliiton puheenjohtaja Tuula Linna.
– Oikeusvaltiokeskustelu on juuri nyt ajankohtaista kaikkialla Euroopassa. Suomalaisessa yhteiskunnassa ymmärretään hyvin oikeusvaltion merkitys ja uskon, että yhteistuumin esimerkiksi tuomioistuinlaitoksen riippumattomuutta vahvistetaan lähivuosina, Linna toteaa.
Lisätietoja
Maria Löfgren, Akavan puheenjohtaja, puh. 040 568 2798
Tuula Linna, Juristiliiton puheenjohtaja, puh. 050 311 9350
Avainsanat
Akava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Akava ry
Akava vastustaa vientivetoista palkkamallia ja siihen liittyvää lakiesitystä3.10.2024 14:39:34 EEST | Tiedote
Akava vastustaa jyrkästi vientivetoista palkkamallia koskevaa lakiesitystä, joka kytkee yleisen palkkakehityksen vientiteollisuuden palkkaratkaisuihin. Malli asettaa erityisesti julkisen sektorin ja palvelualojen työntekijät epäoikeudenmukaiseen asemaan. Se heikentäisi merkittävästi heidän mahdollisuuksiaan saada oikeudenmukaista palkkaa, joka vastaa työn vaativuutta.
Akava ja Arene: Ammattikorkeakouluilla paljon annettavaa Suomen ja Euroopan kilpailukyvylle27.9.2024 06:59:58 EEST | Tiedote
Eurooppalaista tutkimusrahoitusta pitää suunnata seuraavalla rahoituskaudella vahvistamaan korkeakoulujen ja työelämän välisiä kumppanuuksia, korostavat Akava ja Arene. Suomen on muun Euroopan tavoin löydettävä uusia ratkaisuja kilpailukyvyn parantamiseksi. Kestävä talouskasvu on rakennettava monipuolisen tutkimuksen ja korkean osaamisen varaan. Tämä edellyttää työelämäläheisen korkeakoulutuksen, soveltavan tutkimuksen ja kehittämistyön rakenteiden ja rahoituksen uudistamista kaikkialla Euroopassa.
Tuore Akava Works -tutkimus: miehet yhä enemmistönä korkeakoulujen ylimmässä johdossa26.9.2024 14:39:18 EEST | Tiedote
Suomalaisten korkeakoulujen hallinnossa on edelleen merkittävä tasa-arvo-ongelma, osoittaa tuore tutkimus ”Sukupuolijakauma korkeakoulujen hallinnossa”. Korkeakoulujen ylin johto on miesenemmistöistä, vaikka enemmistö niiden opiskelijoista ja henkilöstöstä on naisia. Miesten osuus nousee mitä korkeammalle korkeakoulujen hallintohierarkiassa mennään. Rehtorin asema on edelleen miesvaltaisin toimi sekä yliopistoissa että ammattikorkeakouluissa. Samalla opetustehtävät ovat kasaantumassa aiempaa enemmän naisille, mikä syventää sukupuolten välistä segregaatiota.
Kutsu: Katsaus korkeakoulujen hallintojen sukupuolijakaumaan, torstaina 26.9.19.9.2024 11:53:56 EEST | Kutsu
Miten sukupuolten tasa-arvo toteutuu korkeakoulujen hallinnoissa? Verkkolähetys torstaina 26.9. kello 13.30–14.30
Akava: Eduskunta ei tee teknisiä virheitä5.9.2024 15:09:31 EEST | Tiedote
Akava kummeksuu työ- ja elinkeinoministeriön toimintaa työrauhalainsäädännön uudistamisessa. Paikallisen sopimisen lakikokonaisuuden lisäosaksi on liitetty eduskunnan jo aiemmin hyväksymää työrauhalainsäädäntöä koskeva muutosesitys. Akavan mielestä tämä sisällöllinen muutos merkitsee tuoreeseen lainsäädäntöön puuttumista ilman yhteistä valmistelua ja keskustelua.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme