Hoivakodeissa tai palvelukeskuksissa ruokailevien ruoka koostuu mausta, ravitsemuksesta, koostumuksesta ja suutuntumasta – tärkeintä on, että ruoka ei jää lautaselle

Jaa

Ikääntyneiden ja erityisryhmien ruuan halutaan tuovan ruokailijoille vireyttä ja hyvinvointia ja aterioiden on oltava kokonaisuuksia, jotka täyttävät ravitsemukselliset kriteerit. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue ja ateriatuottaja Vireko kehittävät alueen ateriapalvelua yhdessä.

Yhteistyö käynnistyy elo-syyskuun vaihteessa, ja Vireko tuo Länsi-Uudenmaan keittiöihin oman reseptiikkansa ja tilausjärjestelmänsä.

—  Aloitamme Virekon kanssa kumppanuuden, jonka avulla ravintosuositusten mukaista maukasta ruokaa valmistetaan tehokkaasti toimintoja yhdessä kehittäen, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen tukipalvelujohtaja Pasi Ojaniemi sanoo.

—  Teemme ruokaa ihmisille, joilla on usein raaka-aineisiin tai niiden rakenteeseen liittyviä tarpeita. Esimerkiksi suuri osa ikääntyneistä tarvitsee räätälöidyn ateriakokonaisuuden eli erityisruokavalion, jota ilman ruoka jäisi syömättä. Siksi testaamme jatkuvasti erilaisia vaihtoehtoja, jotta ruoka myös näyttäisi houkuttelevalta ja tuntuisi suussa miellyttävältä, Virekon kehityspäällikkö Minna Haapamäki sanoo.

Vireko Oy valmistaa laitos- ja henkilöstöateriat Espoon, Kauniaisten, Kirkkonummen, Karkkilan, Vihdin ja Lohjan alueen hoivakotien, palvelukeskusten ja terveysasemien- ja hyvinvointikeskusten ruokailijoille. Hyvinvointialue valitsee Raaseporin, Hangon, Inkoon ja Siuntion alueen toimipisteiden ateriatoimittajan kilpailutuksella myöhemmin.

Millainen ruoka tukee sairauksien hoitoa ja hyvinvointia?

Vähäsuolainen ja runsaskuituinen ruoka, jossa rasva on kasviperäistä, tukee sairauksien hoitoa ja vahvistaa hyvinvointia. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen ravitsemusterapeutti Salla Mustonen muistuttaa, että viljatuotteiden, joita lautaselleen valitsee, kannattaa olla mahdollisimman kuitupitoisia.

—  Esimerkiksi leivässä kuitua olisi tärkeää olla vähintään 6 grammaa sataa grammaa kohden. Kasviksia, hedelmiä ja marjoja olisi hyvä syödä viisi annosta päivässä. Runsassuolaisia ruokia tulisi syödä maltillisesti, kertoo Mustonen.

Mustosen mukaan säännöllinen ruokailu auttaa säilyttämään hyvän vireystilan, tukee verensokerin hallinnassa ja vähentää tarvetta erilaisiin epäterveellisiin mielitekoihin. Kun syö säännöllisesti ja riittävän tiheästi, voi annoskoon pitää maltillisena, eikä nälän silti pitäisi päästä vaivaamaan,

—  Päivittäisen tarpeen täyttävä määrä pehmeää rasvaa on esimerkiksi 1 ruokalusikallinen ruokaöljyä ja 6-9 teelusikallista kasvimargariinia, joka sisältää vähintään 60 prosenttia rasvaa, Mustonen sanoo.

Iän myötä proteiinin tarve kasvaa. Riittävä proteiinin saanti onkin tärkeää ottaa ruokailussaan huomioon.

– Säännöllisen liikunnan ohessa tulee huolehtia siitä, että saa ravinnostaan riittävästi proteiinia. Kala, siipikarja, liha, kananmuna, maitotuotteet, palkokasvit, siemenet ja pähkinät sisältävät runsaasti proteiinia, Mustonen kertoo.

Miten proteiinin tarve turvataan hoivakodissa tai sairaalassa?

Vain syöty ruoka ravitsee, joten kun aterian valmistaa joku toinen kuin itse, on ruuan oltava sellaista, että se tulee syödyksi ja sitä on oltava tarpeeksi.

—  Tässä teemme yhteistyötä hoivan henkilöstön kanssa, jonka tärkeä tehtävä on välittää meidän keittiöille ajantasainen tieto ruokavalio- tai määrämuutoksista, Haapamäki sanoo.

Virekon kehitystiimin tuotekehittäjät testaavat reseptiikkaa ja erilaisten raaka-aineiden toimivuutta ja kokeilevat, miten valmistajien uutuustuotteet toimivat tutuissa ruokalajeissa. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue edellyttää esimerkiksi, että kansallisten suositusten mukaisesti ateriapalveluissa lisätään kasvispainotteisen ruuan ja kalan osuutta.

 —  Erilaisten kasviproteiinivalmisteiden valikoima on lisääntynyt huimasti viime vuosien aikana. Tuotekehittäjämme kokeilevat markkinoille tulevia uusia raaka-aineita, ja testaavat, mitkä sopivat mihinkin ruokaan niin rakenteeltaan kuin maultaan. Etsimme tuttuihinkin ruokiin uusia vaihtoehtoisia raaka-aineita. Esimerkiksi nakkikastiketta voi valmistaa myös kasvisversiona. Kasvisruoka ei aina tarkoita voimakkaita tai itämaisia mausteita, Haapamäki sanoo.

Vireko Oy

Vireko on vuonna 2021 perustettu ateriapalveluyhtiö, jonka omistajalla Attendolla on pitkä kokemus aterioiden tuottamisesta eri asiakasryhmille. Virekolaiset kokit valmistavat tällä hetkellä ruokaa paikallisissa keittiöissä Kainuun, Päijät-Hämeen sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueilla yhteensä 4 000 hoiva- ja palvelukotien, sairaaloiden ja kuntoutusyksiköiden ruokailijalle sekä 1 200 ruokailijalle kouluissa ja päiväkodeissa. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelujen myötä henkilökunnan määrä nousee nykyisestä 170 noin 250:een.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen palvelut Espoon, Hangon, Inkoon, Karkkilan, Kauniaisten, Kirkkonummen, Lohjan, Raaseporin, Siuntion ja Vihdin asukkaille.

Twitter: @LUhyvinvointi@LUpelastus

Facebook: @LansiUudenmaanHyvinvointialue@LansiUudenmaanPelastuslaitos

LinkedIn: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

YouTube: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

Verkkosivut: www.luvn.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue – Västra Nylands välfärdsområde

Välfärdsområdets förvaltningsstadga uppdateras3.9.2024 12:00:00 EEST | Tiedote

Välfärdsområdesfullmäktiges förhandlingskommitté kom majoriteten av fullmäktigegrupperna till ett förhandlingsresultat i den kartläggningsuppgift som välfärdsområdesstyrelsen gett om ändringsbehov i förvaltningsstadgan. Förvaltningsstadgan är ett centralt verktyg i det praktiska genomförandet av målen för välfärdsområdesreformen samt ledningen. Den gällande förvaltningsstadgan, som godkändes av Västra Nylands välfärdsområdesfullmäktige, utarbetades 2022.

Hyvinvointialueen hallintosääntöä päivitetään3.9.2024 12:00:00 EEST | Tiedote

Aluevaltuuston neuvottelutoimikunta pääsi valtuustoryhmien enemmistön kanssa neuvottelutulokseen aluehallituksen sille antamassa hallintosäännön muutostarpeiden kartoittamistehtävässä. Hallintosääntö on keskeinen työväline hyvinvointialueen tavoitteiden käytännön toteutuksessa ja johtamisessa. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuuston hyväksymä, nykyinen voimassa oleva hallintosääntö on laadittu vuonna 2022.

Organisationsunderstöden för Västra Nylands välfärdsområde för 2025 kan sökas i september30.8.2024 10:16:28 EEST | Tiedote

Framtids- och utvecklingsnämnden för Västra Nylands välfärdsområde fastställde vid sitt möte 26 augusti 2024 de allmänna principerna för beviljande av organisationsunderstöd inom välfärdsområdet. I principerna för beviljande fastställs under vilka förutsättningar välfärdsområdet kan bevilja organisationer understöd av offentliga medel. Ansökan om organisationsunderstöd för Västra Nylands välfärdsområde är öppen 9.9.–30.9.2024 via det elektroniska systemet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye