Koronarokotukset alkavat syyskuun alussa kohderyhmittäin
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee koronarokotteen tehosteannosta iäkkäille ja tietyille riskiryhmille. Koronarokotukset aloitetaan Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteella 2. syyskuuta alkaen. Rokotukset toteutetaan kohderyhmittäin ja käytännöt vaihtelevat paikkakunnittain.
Koronarokotukset annetaan syys-joulukuun aikana. Ensimmäisenä rokotetaan palvelukodeissa ja säännöllisessä järjestetyssä kotihoidossa olevat ikääntyneet, kaikki 80 vuotta täyttäneet sekä kaikenikäiset voimakkaasti immuunipuutteiset. Sen jälkeen rokotetaan 75–79-vuotiaat. Viimeisessä ryhmässä rokotetaan 65 vuotta täyttäneet ja 18 vuotta täyttäneet riskiryhmiin kuuluvat, jotka voivat saada rokotteen myös influenssarokotuksen yhteydessä.
Palvelukodeissa tai säännöllisessä järjestetyssä kotihoidossa olevat henkilöt rokotetaan asumisyksiköissä tai kotona. Muut rokotetaan Pohteen rokotuspaikoilla erikseen ilmoitettuina rokotuspäivinä. Käytännöt vaihtelevat paikkakunnittain. Rokotukseen tullaan joko varaamalla aika etukäteen sähköisen ajanvarauksen kautta tai ilman ajanvarausta sukunimen alkukirjaimen perusteella. Aikaa koronarokotukseen ei voi varata sosiaali- ja terveyskeskusten ajanvarausten puhelinnumeroista eikä Digitaalisesta sote-keskuksesta. Pyydämme asiakkaita välttämään kyselyjä rokotuksista puhelimitse sosiaali- ja terveyskeskuksista.
Rokotuspäivät, kohderyhmät ja tiedot mahdollisesta ajanvarauksesta löytyvät paikkakunnittain Pohteen verkkosivulta kohdasta Rokotukset.
Ennen rokotusajan varaamista tai rokotuspaikalle tulemista asiakkaan on tarkistettava, kuuluuko hän koronarokotuksen kohderyhmään.
Koronarokotteen tehosteannosta suositellaan iäkkäille ja tietyille riskiryhmille
Koronarokotuksilla pyritään ehkäisemään sairaalahoitoa vaativia, vakavia tautimuotoja ja kuolemia. Riski sairastua sairaalahoitoa vaativaan koronatautiin nousee iän myötä. THL suosittelee syksyllä 2024 koronarokotteen tehosteannosta seuraaville kohderyhmille:
- palvelukodeissa tai säännöllisessä järjestetyssä kotihoidossa oleville henkilöille
- kaikille 75 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille
- kaikenikäisille voimakkaasti immuunipuutteisille
- 65 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille
- 18 vuotta täyttäneille, joilla on jokin vakavan koronataudin riskiä lisäävä sairaus.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee kohderyhmille rokotetta riippumatta siitä, montako tehosteannosta henkilö on aiemmin saanut tai montako kertaa hän on sairastanut koronan. Edellisen koronarokoteannoksen ja tehosterokoteannoksen välillä on suositeltavaa olla vähintään kuusi kuukautta. Koronataudin sairastaneelle rokote on suositeltavaa antaa aikaisintaan 6 kuukauden kuluttua sairastetusta taudista.
Rokotukset toteutetaan THL:n suositusten mukaisesti. Rokotteiden ottaminen on vapaaehtoista.
Influenssarokotukset aloitetaan marraskuussa, ja niistä tiedotetaan erikseen myöhemmin. Influenssarokotuksen yhteydessä on vielä mahdollista ottaa koronarokotus yllä mainittujen ehtojen täyttyessä.
Koronaviruksen tarttuminen ja oireet
Koronavirus tarttuu hengitystie-eritteiden välityksellä joko ilman tai pintojen kautta. Koronavirus tarttuu myös kosketuksen kautta, jos sairastunut on esimerkiksi yskinyt käsiinsä ja on sen jälkeen koskenut toiseen ihmiseen.
Koronatartuntaa voi ehkäistä samoilla keinoilla kuin kaikkia muitakin hengitystieinfektioita. Yskiminen ja aivastaminen kertakäyttönenäliinaan tai hihaan ja käsien pesu ovat keinoja, joilla tartuntoja voidaan vähentää arjessa. Koronaa, kuten muutakin flunssaa, on hyvä sairastaa kotona erityisesti alkuvaiheessa, kun oireet ovat voimakkaimmillaan.
Koronaviruksen aiheuttama infektio on oireiltaan samantyyppinen kuin muutkin hengitystieinfektiot. Koronaviruksen oireita voivat olla esimerkiksi nuha ja yskä, kuume, kurkkukipu, haju- tai makuaistin häiriöt, päänsärky ja väsymys. Vakavassa koronataudissa sairastunut voi saada muun muassa keuhkokuumeen. Suuri osa koronaan sairastuneista sairastaa taudin lieväoireisena eikä tarvitse sairaalahoitoa. Sairaalahoidon tarve on yleisempää iäkkäillä, erityisesti 70 vuotta täyttäneillä ja potilailla, joilla on perussairauksia.
Lue lisää
THL.fi Koronavirus
THL.fi Voimakkaasti immuunipuutteisten koronarokotukset
THL.fi Vakavan koronataudin riskiryhmät
THL.fi Hengitystieinfektioiden ehkäisy
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tanja Piltonen, Vastuualuepäällikkö, vastaanotto ja infektiontorjunta, tanja.piltonen@pohde.fi
puh. 044 497 0272, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde
Kuvat
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde
Aluehallitusten puheenjohtajat: Hyvinvointialueet ovat ratkaisu – eivät ongelma9.9.2024 07:37:11 EEST | Tiedote
Suomalaisen yhteiskunnan vahvuuksiin on kuulunut luottamus julkiseen valtaan. Sen perustana on myös julkisten toimijoiden keskinäinen rakentava, tarpeen mukaan kriittinenkin, mutta kuitenkin tosiasioihin perustuva vuoropuhelu.
Nuorisovaltuusto: Lasten ja nuorten palvelujen rahoitus on turvattava5.9.2024 13:20:20 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan nuorisovaltuusto kokoontui keskiviikkona 4.9.2024. Kokousta johti Liina Mäkelä Oulaisista.
Aluehallitus koolla: vuoden 2025 talousraami suunnitellaan siten, ettei lisäalijäämää synny4.9.2024 07:45:00 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen aluehallitus kokoontui 3.9.2024 puheenjohtaja Tapani Töllin johdolla. Aluehallitus sai katsauksen Pohteen taloustilanteeseen heinäkuun 2024 lukujen valossa ja määritteli talouden suunnittelukehyksiä. Tavoite vuodelle 2025 on, että lisäalijäämää ei synny.
Arvioi työ- ja toimintakykyäsi Omavire-palvelussa2.9.2024 14:27:03 EEST | Tiedote
Omavire-palvelu on tarkoitettu työikäisille asukkaille työ- ja toimintakyvyn itsearviointiin.
Digitaalisen sote-keskuksen asiointialusta uudistuu ja saa uuden nimen: OmaPohde2.9.2024 13:17:58 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle on tulossa tukku uudistuksia. Syyskuun 4. päivä Digitaalinen sote-keskus uudistuu ja asiointialusta saa uuden nimen: OmaPohde. Digitaalinen sote-keskus ja sen palvelut säilyvät ennallaan, mutta digitaalisen asioinnin palvelukokonaisuus laajenee.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme