Esikoisromaani Osuma kertoo kielletystä rakkaudesta jatkosodan aikana
Petter Sandelinin romaani Osuma (Skott, suom. Katriina Huttunen) kertoo asemasodasta ja siitä, kuinka sotilas Tallgren ja hänen toverinsa yrittävät sietää rintaman monotonista ja brutaalia arkea. Romaanin aiheeksi nousee rakkaus ja herkkyys sodan keskellä.
Juoksuhaudoissa ei tapahdu kovin paljon. Nuori sotilas Tallgren ja muut miehet yrittävät parhaansa mukaan saada ajan kulumaan. Silloin kun ei olla passissa, pelataan korttia, luetaan kirjeitä yhä uudelleen tai veistellään puu-ukkoja ja -peniksiä, ihan huvin vuoksi. Joskus tarvitaan vapaaehtoisia partioon, ja yleensä aina valmiina on Ståhl. Hän jolla on niin kaunis profiili, kuin marmoriin veistetty, ja karheat kädet. Kun hän katsoo Tallgrenia, hän hymyilee. Ja yhtäkkiä kaikki on toisin.
Suomenruotsalainen Petter Sandelin on työstänyt esikoisromaaniaan lähes kymmenen vuotta ja kuvailee kirjoitusprosessia matkaksi, jossa tarina on jatkuvasti muuttunut ja hioutunut.
”Osuma on tarina, joka on elänyt, herännyt uudelleen henkiin ja luonut nahkansa monta kertaa. Kuin kivi, joka on huuhtoutunut edestakaisin vedenrajassa, kunnes se on löytänyt muotonsa,” Sandelin kertoo.
”Kieli on usein riisuttua, ja olen poistanut paljon siitä, mitä olen kirjoittanut, löytääkseni jotakin yksinkertaista ja intiimiä. Unelmani on kirjoittaa täydellinen lause ennen kuolemaani.”
Millaista taustatutkimusta olet tehnyt elämästä rintamalla?
“Sodan aikaiset päiväkirjat ovat auttaneet minua paljon. Pidän ensikäden lähteistä, koska ne ovat henkilökohtaisia, ja olen yrittänyt säilyttää niiden sävyn. Päiväkirjoista löytää myös uskomattoman kauniita luonnonkuvauksia. Brutaali sota käydään keskellä luontoa, mäntyjä ja aamukastetta. Tämä kontrasti on kirjassa erittäin tärkeä. Homoseksuaaliset suhteet rintamalla on aiheena pitkään ollut tabu. Onneksi löytyy muutama suomalainen tutkija, joka on kirjoittanut aiheesta. Ilman heidän tutkimustaan en olisi voinut kirjoittaa romaania, vaikka se ei tietenkään pyri kuvaamaan historiaa tarkasti – se on fiktiota ja fantasiaa.”
Miksi halusit kuvailla rakkautta kahden miehen välillä?
“Yksi sodan idea on epäinhimillistää sotilas erottamalla hänet kaikesta siitä mikä tekee hänestä ihmisen; perheestä, yhteiskunnasta ja rakkaudesta. Halusin tuoda hänet takaisin siihen yhteyteen ja pohtia, miltä tuntuu taistella rakastamansa ihmisen rinnalla.”
Petter Sandelin (s. 1982) asuu Vaasassa ja työskentelee toimittajana Svenska Ylellä. Osuma on Sandelinin ensimmäinen romaani ja suomennettu teos. Hän on aiemmin julkaissut runokokoelman Istället för grindcore (2013).
Petter Sadelin: Osuma, 120 sivua, suomentanut Katriina Huttunen. Ilmestyy painettuna ja e-kirjana 24.9. Äänikirja ilmestyy 24.10. ja sen lukee Markus Järvenpää.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johanna ForssArvostelukappaleet ja haastattelupyynnöt
johanna.forss@sets.fiKuvat
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kustantamo S&S
Uusi lastenfantasiasarja eturivin kirjailijalta20.8.2024 13:23:48 EEST | Tiedote
Humoristisista ja monipuolisista lastenkirjoistaan palkittu Malin Klingenberg on jo useamman vuoden ajan työstänyt kolmiosaista fantasiatrilogiaa. Suuri työ on tullut päätökseen ja Gibatin tarinoiden ensimmäinen osa, Tasangon tyttäret (suom. Outi Menna), julkaistaan 10. syyskuuta. 9–12-vuotialle suositeltu kirjasarja kertoo maasta, jota hallitaan ankaralla kädellä ja lapsista, joilla on salattuja voimavaroja nousta aikuisten tylyä maailmaa vastaan. Klingenberg on julkaissut lähes 30 teosta; kuvakirjoja, helppolukuisia kirjoja, oppikirjoja ja lastenromaaneja. Hän on tänä vuonna toista kertaa ehdolla Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon saajaksi ja hänelle on myönnetty sekä Runeberg Junior -palkinto että Svenska litteratursällskapetin palkinto. Hänen kirjansa Viisi hauvaa (suom. Outi Menna) valittiin äskettäin IBBY:n kunnialistalle vuodelle 2024.
Mia Takulan henkilökohtaisin kirja tähän mennessä tavoittelee eettistä eläinsuhdetta ja ihmisen omaa parasta19.8.2024 11:22:55 EEST | Tiedote
Tietokirjailija ja journalisti Mia Takulan Eloonjäämisopas on huuto selviytymisen puolesta, niin ihmisten kuin muiden eläinten. Se on myös kurkistus maailmaan, jossa saa kyseenalaistaa sen, mikä on aina ollut normaalia. Suomen ensimmäisen eläinoikeusjärjestön perustajiin kuuluva Takula tuli tunnetuksi jo 19-vuotiaana vapauttamalla kettuja turkistarhoilta.
Baltian ketjusta 35 vuotta – ajankohtainen kuvakirja käsittelee aihetta7.8.2024 08:24:00 EEST | Tiedote
23.8.2024 tulee kuluneeksi 35 vuotta siitä, kun noin kaksi miljoonaa ihmistä muodosti Baltian maiden itsenäisyyden puolesta kuusisataa kilometriä pitkän ihmisketjun, joka kulki Tallinnasta Riian kautta Vilnaan. Baltian ketju, jota kutsutaan joskus myös Vapauden ketjuksi, lisättiin Unescon Maailman muisti -kulttuuriperintörekisteriin vuonna 2009. Kirjailija Eppu Nuotio ja kuvittaja Sanna Pelliccionin kirja Sinä päivänä kertoo juuri siitä päivästä.
Oululainen Anu Vähäaho jatkaa historiallisen romantiikan parissa6.6.2024 11:45:29 EEST | Tiedote
Oululaisen Anu Vähäahon uusi romaani Niin kauan kuin voit rakastaa jatkaa Oulun seudun historiasta ammentavaa sarjaa. 1800-luvulla Oulu oli kansainvälisen tervakaupan keskus, mutta silti Oulun seutua ei ole juurikaan kuvattu historiallisissa viihderomaaneissa. Vähäahon romaaneissa yhdistyy huolellinen historiallinen taustatyö ja tunteikkaat juonenkäänteet.
Argentiinalainen kirjallinen sensaatio Camila Sosa Villada Helsinki Litiin toukokuussa16.4.2024 14:15:12 EEST | Tiedote
Camila Sosa Villadan esikoisromaani Yöeläimiä (suom. Emmi Ketonen) kertoo hyljeksitystä transyhteisöstä, joka yhtenä yönä löytää hylätyn poikavauvan puistosta ja ottaa lapsen luokseen asumaan. Kirjan vastaanotto espanjankielisessä maailmassa on ollut sensaatiomainen, ja Sosa Villadan kirjallinen ura on saanut vauhdikkaan lähdön, kun kirjan käännösoikeudet on myyty yli 20:lle kielialueelle. Kirjailija esiintyy Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalilla lauantaina 25.5.2024.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme