Väitös: Luonnonvaraisten lintujen suolistomikrobiomi heijastelee ympäristön vaihtelua (Liukkonen)
Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteen alan väitöskirja on perehtynyt luonnonvaraisten lintujen suolistomikrobiomiin, jonka on havaittu olevan yhteydessä ympäristöön ja jopa yksilöiden lisääntymismenestykseen. Pidempiaikaista tutkimusta silti kaivataan, jotta ymmärretään paremmin, miksi suolistomikrobiomi muuttuu esimerkiksi vuodenaikojen mukaan ja mikä on suolistomikrobiomin merkitys lisääntymisessä.
Suolistomikrobiomi on isäntäeliön suolistossa elävien mikroskooppisten organismien ja niiden geenien muodostama kokonaisuus. Suolistomikrobiomitutkimusten keskiössä ovat usein tuon mikroskooppisen yhteisön bakteerit, joiden merkitystä on tutkittu vuosien ajan erityisesti ihmisillä. Vain pieni osa suolistomikrobiomitutkimuksista on tehty luonnonvaraisilla lajeilla ja erityisesti linnuilla tehtyjä tutkimuksia kaivataan lisää. Linnut ovat valtavan monimuotoinen ja joka mantereella elävä lajiluokka, ja ne ovat sopeutuneet elämään mitä vaihtelevimmissa ympäristöolosuhteissa.
- Väitöskirjani tarkoituksena oli selvittää, miten ympäristötekijät heijastuvat lintujen suolistomikrobiomiin ja onko suolistomikrobiomilla vaikutus yksilön lisääntymismenestykseen. Hyödynsin tutkimuksessani tunnettuja ekologisen tutkimuksen mallilajeja, talitiaisia ja sepelsieppoja sekä kokeellisen ekologian menetelmiä, lintujen pitkäaikaisseuranta-aineistoa ja laajaa yhteistyöverkostoa eri puolilla Eurooppaa, kertoo apurahatutkija Martta Liukkonen Jyväskylän yliopistosta.
Suolistomikrobiomi voi vaikuttaa lintujen ilmiasuun
Suolistomikrobiomin tiedetään vaikuttavan yksilön terveyteen ja käyttäytymiseen. Vähemmälle huomiolle on kuitenkin jäänyt suolistomikrobiomin mahdollinen rooli osana yksilön fenotyyppiä eli ilmiasua.
- Fenotyyppinen vaihtelu vaikuttaa yksilöiden kykyyn sopeutua vallitseviin ympäristöoloihin ja esimerkiksi yksilöiden lisääntymismenestykseen. Suolistomikrobiomilla voi olla huomattava rooli myös lintujen fenotyyppisessä vaihtelussa, selventää Liukkonen.
Kaivataan pitkäaikaistutkimusta
Tulevien tutkimusten olisikin hyvä keskittyä suolistomikrobiomin ja fenotyyppisen vaihtelun syy- ja seuraussuhteiden selvittämiseen kokeellisin menetelmin. Luonnonvaraisilla lajeilla suolistomikrobiomitutkimuksissa tulisi pyrkiä pitkäaikaistutkimuksiin, jotta voidaan selvittää, miten suolistomikrobiomi muuttuu esimerkiksi vuodenaikojen ja yksilön elinkaaren mukaan.
- Väitöskirjatyön ja sen osatöiden perusteella voidaan sanoa, että ympäristöllä on huomattava merkitys suolistomikrobiomin muodostumisessa ja koostumuksessa. Suolistomikrobiomilla on myös yhteys yksilöiden lisääntymismenestykseen ja onkin mahdollista, että suolistomikrobiomi on osa yksilön fenotyyppistä vaihtelua ja siten jopa yksilöiden evoluutiota, kertoo Liukkonen.
Martta Liukkonen on valmistunut filosofian maisteriksi Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteen laitokselta keväällä 2020 ja hän aloitti väitöskirjatutkimuksen tammikuussa 2021. Tutkimuksen ohjaajina ovat toimineet apulaisprofessori Suvi Ruuskanen ja tutkijatohtori Kirsten Grond (University of Alaska Anchorage). Tutkimukseen on saatu rahoitusta Emil Aaltosen Säätiöltä, Societas Pro Fauna et Flora Fennicalta ja Suomen Akatemialta.
FM Martta Liukkosen väitöskirjan "How fit is your gut? Disentangling the associations between the gut microbiome, the environment and host performance in wild birds” tarkastustilaisuus perjantaina 6.9.2024 klo 12:00 bio- ja ympäristötieteiden laitoksen salissa YAA303. Vastaväittäjänä toimii professori David S. Richardson (University of East Anglia, Iso-Britannia) ja kustoksena apulaisprofessori Suvi Ruuskanen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti.
Väitöskirja "How fit is your gut? Disentangling the associations between the gut microbiome, the environment and host performance in wild birds” on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/96522.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Apurahatutkija Martta Liukkonen, martta.a.liukkonen@jyu.fi
Elina LeskinenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 461 7880elina.leskinen@jyu.fiKuvat
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Hevosten hyvinvointia edistetään uudella suolistosairauden seulontamenetelmällä10.9.2024 07:10:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston tutkijat ovat kehittämässä lupaavaa uutta menetelmää hevosten tulehduksellisten suolistosairauksien (IBD) diagnosoinnin tueksi. Tietoisuus IBD:n yleisyydestä sekä ihmisillä että eläimillä on kasvanut viime vuosikymmeninä ja tehokkaiden ja kohtuuhintaisten diagnostisten menetelmien tarve on tullut yhä kiireellisemmäksi. Tutkimus on ensimmäinen, joka vahvistaa yhteyden suolistomikrobiston koostumuksen ja kroonisten IBD-muotojen välillä hevosilla.
Terhi Nokkala korkeakoulututkimuksen tutkimusprofessoriksi Koulutuksen tutkimuslaitokseen9.9.2024 13:11:40 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston rehtori on ottanut HT, dosentti Terhi Nokkalan korkeakoulututkimuksen tutkimusprofessoriksi 1.9.2024 alkaen. Professuurin alana on erityisesti korkeakoulutus yhteiskunnallisena ilmiönä ja se sijoittuu Koulutuksen tutkimuslaitokseen.
Väitös: Nopeutuvan lämpötilan vaihtelun haasteet – kykenevätkö eliöt sopeutumaan sään ääri-ilmiöihin? (Räsänen)9.9.2024 13:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston väitöstutkimuksessa saatiin kahta tutkimusmenetelmää yhdistämällä uutta tietoa eliöiden lämmönsietokyvyn evoluutiosta. Tietoa eliöiden keinoista sopeutua sään ääri-ilmiöihin voidaan hyödyntää esimerkiksi luonnonsuojelussa, tulevien pandemioiden ymmärtämisessä sekä ihmiselle tärkeiden ravintokasvien ja -eläinten jalostamisessa.
Väitös: Psykoterapiassa asiakkaan motivaatio ei ole asiakkaan vaan terapiasuhteen ominaisuus (Holmström)9.9.2024 10:00:00 EEST | Tiedote
Väitöskirjatutkija Édua Holmströmin tutkimus avaa uusia mahdollisuuksia siihen, kuinka psykoterapeutti voi edistää asiakkaan motivaation rakentumista ja tukea näin tämän psyykkistä muutosta. Aidosti sisäinen motivaatio johtaa kestävämpiin terapeuttisiin tuloksiin.
Huippututkimuksen helmiä: matematiikka ja luonnontieteet maailmaa pelastamassa9.9.2024 07:05:00 EEST | Tiedote
Matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan tutkimusta esitellään Jyväskylän yliopiston Huippututkimuksen helmet -tilaisuudessa 18.9.2024 klo 13:30-16:00 Ruusupuistossa. Tilaisuudessa kuullaan tämän päivän tutkimuksesta, joka monitieteisesti etsii ratkaisuja tulevaisuuden haasteisiin, joita kohtaamme tänään ja huomenna. Lämpimästi tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan ajankohtaisesta tutkimuksesta!
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme