Jokihelmisimpukoiden huomiointi Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen toimialueella (Pohjalaismaakunnat)
Jokihelmisimpukka eli raakku on virtaavien vesien pohjalla elävä suurikokoinen nilviäislaji. Raakku kasvaa hitaasti ja se voi elää jopa 280-vuotiaaksi. Suomessa raakku on erittäin uhanalainen laji, ja se rauhoitettiin ensimmäisenä selkärangattomana lajina vuonna 1955. Raakku on luonnonsuojelulain ja -asetuksen perusteella uhanalainen, erityisesti suojeltu ja rauhoitettu laji. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella sijaitsee kaksi raakkujokea; Lapväärtin-Isojoki ja Ähtävänjoki.

Jokihelmisimpukka eli raakku on virtaavien vesien pohjalla elävä suurikokoinen nilviäislaji. Raakku kasvaa hitaasti ja se voi elää jopa 280-vuotiaaksi. Suomessa raakku on erittäin uhanalainen laji, ja se rauhoitettiin ensimmäisenä selkärangattomana lajina vuonna 1955. Raakku on luonnonsuojelulain ja -asetuksen perusteella uhanalainen, erityisesti suojeltu ja rauhoitettu laji.
Suomessa raakkua esiintyy noin 150 joessa, jotka sijaitsevat Pohjois-, Länsi- sekä Etelä-Suomessa. Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa sijaitsee noin 90 % koko maan raakkukannoista. Oulun eteläpuolelta laji on lähes hävinnyt; siellä raakkua elää enää alle kymmenessä joessa. Näistäkin vain kahdessa raakun tiedetään lisääntyvän. Raakun elinympäristövaatimukset ovat poikkeuksellisen tiukat etenkin toukka- ja nuoruusvaiheessa. Erityisesti varjoisat, viileät, puhtaat ja runsashappiset joet tai purot ovat raakun elämälle otollisia.
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella sijaitsee kaksi raakkujokea; Lapväärtin-Isojoki ja Ähtävänjoki. Raakkujen ei ole todettu lisääntyneen kummassakaan joessa enää vuosikymmeniin. Jokien raakkukantaa on kuitenkin onnistuttu vahvistamaan EU-hankkeiden turvin
Sekä Lapväärtin-Isojoki, että Ähtävänjoki kuuluvat Natura 2000 verkostoon. Raakku on myös näiden Natura 2000 -alueiden suojeluperustelaji, eli populaatioita ei saa merkittävästi heikentää minkään hankkeen, suunnitelman tai toimenpiteen johdosta. Natura-alueiden luonnonarvoja turvataan mm. ilmoitusmenettelyn ja Natura-arviointimenettelyn kautta, jossa mahdollisesti Natura-alueeseen vaikuttavan hankkeen tai suunnitelman vaikutukset suojeluperusteisiin pyritään saamaan hyväksyttävälle tasolle.
Raakkujen huomiointia edistetään ELY-keskuksissa myös mm. metsälain mukaisia ilmoituksia valvomalla. ELY-keskukset ja metsäkeskukset ovat kehittäneet yhtenäistä ohjeistusta metsäkeskuksen automaattiseen ilmoitusten käsittelyyn Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen vetämässä hankkeessa. Hakkuiden sijoittuessa raakun elinympäristön läheisyyteen, lähtee ohjeistus raakun huomioimisesta niin maanomistajalle, kuin hakkuut toteuttavalle taholle. Tarvittaessa ELY-keskus ohjeistaa hakkuita tarkemmin. Ohjeet raakun huomioimiseen löytyvät myös ELY-keskuksen sivuilta:
Myös vesilain mukaisten ilmoitusten ja vesilain lupahakemusten ohjauksella pystytään raakkujen huomiointia jossain määrin ohjaamaan. Sama koskee myös muiden lakien mukaisia ilmoitus- ja lupamenettelyjä, kaavoitus- ja YVA-prosesseja. Käytännössä erityisesti hankkeiden yhteisvaikutusten arviointi on kuitenkin vaikeaa esimerkiksi usean ojitushankeen osuessa samalle valuma-alueelle. Kaikki olosuhteiden muutokset valuma-alueilla ovat riski raakulle. Esimerkiksi vesistöjen lähellä tehdyt hakkuut, kunnostusojitukset, maanmuokkaus, kulotus, lannoitus ja tien rakentaminen voivat muuttaa virtaamaolosuhteita ja pienilmastoa raakuille tai sen isäntälajeille sopimattomaksi. Lisäksi jokeen tai puroon päässeet ravinteet ja kiintoainekset ovat happamoitumisen ohella erityisen haitallista raakuille ja isäntäkaloille.
Yhteyshenkilöt
Luonnonsuojeluyksikön päällikkö Leena Rinkineva-Kantola, puh. 0295 027 920
Ylitarkastaja Toni Etholén, puh. 0295 027 783
Linkit
Tietoa julkaisijasta
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15
0295 027 500
http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.
ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset
NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.
NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
NTM-centralens INSPIRE-projekt utför även denna sommar synligt arbete mot främmande arter längs Kyro älv12.6.2025 08:15:00 EEST | Pressmeddelande
INSPIRE-projektet för främmande arter, som genomförs i samarbete mellan Finland och Sverige, har i år fyra praktikanter som kommer att bege sig ut i Södra Österbotten från juni till augusti för att kartera och bekämpa invasiva främmande växtarter. De kommer också att fortsätta med fältundersökningen som inleddes i fjol och delta i olika evenemang för att sprida information om främmande växtarter till allmänheten. Projektets mål är också att utveckla hanteringen av främmande arter längs Kyro älv i samarbete med kommunerna i avrinningsområdet under åren 2025–2026.
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen INSPIRE-vieraslajihanke tekee jälleen kesällä näkyvää vieraslajityötä Kyrönjoen varrella12.6.2025 08:15:00 EEST | Tiedote
Suomi–Ruotsi-yhteistyönä toteutettava INSPIRE-vieraslajihankkeen neljä harjoittelijaa jalkautuu kesä-elokuussa Etelä-Pohjanmaan alueelle kartoittamaan ja torjumaan haitallisia vieraskasvilajeja, jatkamaan edellisenä kesänä alkanutta maastotutkimusta sekä levittämään vieraslajitietoa seudun yleisötapahtumissa. Hankkeen tavoitteena on myös kehittää Kyrönjoen varren alueen vieraslajien hallintaa yhteistyössä valuma-alueen kuntien kanssa vuosina 2025–2026.
Liinaniemen sillan korjaustyöt jatkuvat ja silta on suljettu liikenteeltä 11.7.2025 saakka11.6.2025 11:16:34 EEST | Tiedote
Ilmajoen Peuralankylässä sijaitsevan Liinaniemen sillan korjaustyöt jatkuvat alkuperäistä aikataulua pidempään. Työt aloitettiin 7.4.2025. Sillan oli määrä valmistua 19.6. mennessä, mutta työn aikana on paljastunut ennakoitua laajempia korjaustarpeita. Tämän vuoksi silta pysyy suljettuna liikenteeltä 11.7.2025 asti. Liikenne ohjataan edelleen kiertoreitille tien 701 kautta. Korjaustyöt liittyvät sillan puupäällysteen huonokuntoisuuteen. Päällyste on urautunut ja kulunut niin pahasti, että siitä on alkanut tulla nauloja läpi. Korjausten laajennettu kesto varmistaa sillan turvallisen käytön tulevaisuudessa.
NTM-centralen i Södra Österbotten har gett MKB-kontaktmyndighetens motiverade slutsats om MKB-beskrivningen för Vargitmossens vindkraftsprojekt (Österbotten)11.6.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Kustens Vind Oy Ab planerar ett vindkraftsprojekt 17 kilometer från Vörå centralort. Projektet planerar att bygga högst 9 vindkraftverk med en enhetseffekt på högst 10 MW. Projektområdets areal är 1200 hektar.
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on antanut YVA-yhteysviranomaisen perustellun päätelmän Vargitmossenin tuulivoimahankkeen YVA-selostuksesta (Pohjanmaa)11.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Kustens Vind Oy Ab suunnittelee tuulivoimahanketta 17 km etäisyydelle Vöyrin keskustaajamasta. Hankkeessa suunnitellaan rakennettavaksi enintään 9 tuulivoimalaa, joiden yksikköteho on enintään 10 MW. Hankealueen pinta-ala on 1200 hehtaaria.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme