Kesän sinilevätilanne oli muuttuvien säiden seurauksena vaihteleva (Pohjalaismaakunnat)
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen sinileväseuranta alkoi kesäkuun alussa Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueella. Alueemme sinilevätilannetta seurataan pysyvillä havaintopaikoilla viikoittain kesäkuusta syyskuuhun, ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus tiedottaa tilanteesta aina torstaisin elokuun loppuun asti.
Syksyllä sinilevistä tiedotetaan tarpeen mukaan. Sinilevän runsaus arvioidaan silmämääräisesti asteikolla 0 (ei sinilevää) - 3 (erittäin runsaasti sinilevää). Seurantaa toteutetaan yhdessä Suomen ympäristökeskuksen, kuntien ja yksityishenkilöiden kanssa.
Pohjalaismaakuntien vakiohavaintopisteiden kesän ensimmäinen sinilevähavainto tehtiin kesäkuussa viikolla 25 Mustasaaren Karperönjärvellä. Kesäkuun viimeisellä viikolla saatiin lisää havaintoja ja myös ensimmäiset runsaat sinileväesiintymät havaittiin Alajärvellä sekä Ähtärin Peränteellä. Heinäkuun ensimmäiset viikot olivat levätilanteen kannalta rauhallisia, vain yksittäisiä pieniä havaintoja saatiin sisävesien puolelta. Heinäkuun jälkimmäisellä puoliskolla havainnot jälleen lisääntyivät ja myös rannikkoalueelta kirjattiin ensimmäiset sinilevähavainnot, mm. Raippaluodonselällä havaittiin runsaasti levää viikolla 29. Heinä-elokuun taitteessa viikolla 31 kirjattiin vain yksi havainto pienestä sinileväesiintymästä Purmonjärveltä. Heinäkuussa vallinnut epävakainen sää hillitsi laajempien sinileväkukintojen esiintymistä.
Elokuun alku toi pohjalaismaakuntiin mukanaan toistaiseksi kesän runsaimmat sinileväkukinnot. Viikoilla 32 ja 33 havaintoja sinilevistä tehtiin niin sisävesillä kuin rannikkoalueillakin, ja runsaita havaintoja saatiin mm. Alajärveltä, Kuortaneenjärveltä sekä Purmonjärveltä. Lisäksi Evijärvellä ja Ähtävänjoella havaittiin poikkeuksellisen voimakas leväkukinta, joka värjäsi veden kauttaaltaan vihertäväksi. Tämän jälkeen havainnot jälleen hieman vähenivät, ja elokuun viimeisellä viikolla pohjalaismaakunnista ei tehty Järvi-meriwikiin sinilevistä ainoatakaan havaintoa. Ainoastaan Ähtävänjoella on tehty elokuun lopussa edelleen havaintoja sinileväesiintymistä muun seurannan yhteydessä.
Suomen ympäristökeskuksen satelliittihavaintojen pohjalta Selkämeren avomerialueilla sinilevä alkoi runsastua heinäkuun puolessa välissä, ja sinileväkukinnan huippu saavutettiin heinäkuun lopussa. Elokuun alun viilentynyt ja sateinen sää sekä vesimassaa sekoittavat tuulet vähensivät avomeren sinileväkukintoja Selkämerellä. Avomerialueiden sinilevätilannetta voi seurata Syken Tarkka-palvelun satelliittiaineistosta koostettujen sinileväbarometrien avulla.
Sinieväseurannan havainnot kertovat tilanteesta havaintopaikalla ainoastaan kyseisenä ajankohtana, ja tilanne voi vaihdella nopeasti sääolosuhteiden muuttuessa. Sinileviä eli syanobakteereita esiintyy luontaisesti vesistöissä. Olosuhteiden ollessa suotuisat sinilevät voivat aiheuttaa massaesiintymiä. Sinilevät tarvitsevat kasvuunsa ravinteita sekä valoa, ja lämpö edistää niiden kasvunopeutta. Runsaiden sateiden myötä vesistöihin valuvat ravinteet luovat leville otolliset lisääntymisolosuhteet. Vähäinen sinilevämäärä näkyy vedessä vihertävinä tai kellertävinä hiukkasina, ja rannalle ajautuessaan se saattaa muodostaa kapeita leväraitoja. Tuulinen sää vaikeuttaa sinilevän havaitsemista, koska tuuli saa sinilevälautat hajoamaan vedenpinnalta ja sekoittumaan vesipatsaaseen.
Ennen veteen kastautumista tai sen käyttöä on hyvä tarkkailla vettä mahdollisten leväesiintymien varalta. Jos vedessä näkyy sinilevää, uimista ja veden käyttöä sauna- ja talousvetenä on syytä välttää.
Ajankohtaiset tiedot levätilanteesta löytyvät Järvi-meriwikistä (www.jarviwiki.fi), jonne myös kansalaiset voivat tallentaa omia havaintojaan. Havaintolähetti-sovelluksella havainnon tallentaminen onnistuu helposti myös puhelimella. Sinilevähavainnoista voi myös ilmoittaa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen leväseurantapuhelimen numeroon 0295 027 990.
Yhteyshenkilöt
Leväseurantapuhelin 0295 027 990
Järvi-meriwiki www.jarviwiki.fi
Linkit
Tietoa julkaisijasta
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15
0295 027 500
http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.
ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset
NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.
NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Miten huomioida ympäristöarvot ojitushankkeissa? Uusi opas kokosi tiedot yksiin kansiin6.9.2024 08:36:48 EEST | Tiedote
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus ja Suomen ympäristökeskus (Syke) ovat julkaisseet uuden oppaan, joka korostaa ympäristöystävällisten menetelmien käyttöä ojitus- ja kuivatushankkeissa.
Brändö korsningsbro i Vasa öppnas för trafik 11.9.2024 (Österbotten)6.9.2024 07:55:00 EEST | Tiedote
Brändö korsningsbro öppnas för trafik 11.9.2024. Bron kan öppnas för trafik lite tidigare än vad som tidigare meddelats. Vädret har huvudsakligen varit gynnsamt och underentreprenörerna som utför specialarbetet har lyckats med tidtabellen.
Palosaaren risteyssilta Vaasassa avataan liikenteelle6.9.2024 07:55:00 EEST | Tiedote
Palosaaren silta avataan liikenteelle 11.9.2024. Silta päästään avaamaan liikenteelle hieman aikaisemmin aiemmin tiedotettuun ajankohtaan nähden. Säät ovat pääosin suosineet ja erikoistyötä tekevien alaurakoitsijoiden kanssa aikataulutus on onnistunut.
Störtregnet under veckoslutet höjde vattenytorna i åarna särskilt i Kyro älv och Lappo å (landskapen i Österbotten)3.9.2024 09:10:00 EEST | Tiedote
Senaste veckoslut regnade det ställvis ovanligt rikligt i Södra Österbotten. Särskilt i Kyro älvs och Lappo ås avrinningsområden steg vattenytorna snabbt och nådde ställvis nivåer som ligger nära genomsnittliga högvattenstånd. Den rikligaste nederbörden föll i området av Kurikka-Ilmajoki-Seinäjoki-Lappo, där det lokalt observerades till och 100 mm:s regnmängder under veckoslutet.
Viikonlopun rankkasateet nostivat jokien pintoja erityisesti Kyrönjoella ja Lapuanjoella (Pohjalaismaakunnat)3.9.2024 09:10:00 EEST | Tiedote
Viime viikonloppuna Etelä-Pohjanmaalla satoi paikoin poikkeuksellisen runsaasti. Erityisesti Kyrönjoen ja Lapuanjoen vesistöalueilla jokien pinnat lähtivät nopeaan nousuun ja paikoin päästiin lähelle keskimääräisiä tulvakorkeuksia. Kovimmat sateet osuivat Kurikka-Ilmajoki-Seinäjoki-Lapua alueelle, jossa paikallisesti oli havaintoja jopa yli 100 mm:n sademääristä viikonlopun aikana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme