Jyväskylän yliopisto

Miksi juoksijat jakavat dataa lenkkeilystään muille?

Jaa

Mediassa uutisoitiin alkuviikosta ilmiöstä, jossa kiireiset ihmiset palkkaavat toisia juoksemaan lenkkejä puolestaan sosiaalista mediaa varten. Jyväskylän yliopistossa Lauri Palsa ja Pekka Mertala ovat tutkineet liikuntaharrastajien suhdetta teknologiaan, ja ovat tunnistaneet syitä sille miksi teknologioita käytetään ja dataa jaetaan muille.

Kuvituskuva juoksijasta, jolla on urheilukello ranteessa
Mostphotos

Helsingin Sanomat uutisoi tiistaina 27.8.2024 kuinka ”kiireiset bisneshenkilöt” palkkaavat ihmisiä lenkkeilemään puolestaan sosiaalista mediaa — erityisesti Strava-sovellusta — varten. Uutinen perustui norjalaisen Nettavisenin tietoihin. Liikuntaharrastajien teknologiasuhteita tutkivat tutkijatohtori Lauri Palsa ja apulaisprofessori Pekka Mertala Jyväskylän yliopistosta eivät ole ilmiöstä täysin yllättyneitä.

“Sosiaalista mediaa on kautta sen historian käytetty halutunlaisen julkisen minäkuvan esittämiseen ja tämä pätee myös liikkumiseen. Esimerkiksi Instagramissa kiertää toistuvastui meemejä, joissa juoksijat nimeävät kovavauhtiset tempojuoksut “helpoiksi palauttaviksi lenkeiksi”. Vaikka postauksissa on kyse huumorista, kertovat ne osaltaan lajin ihanteellisesta ihmiskuvasta, eräänlaisesta “kestävyyskoneesta”, jota 3000 metrin Cooper vauhti saa hädin tuskin hengästymään”, Mertala kuvailee.

Kuitenkin siinä missä Instagramissa viestintä perustuu kuviin ja videoihin, Stravan kaltaisissa alustoissa itserepresentaation, eli itsensä esiintuomisen juuri halutulla tavalla, pääasiallinen muoto ovat numerot: data siitä, miten lujaa tai miten pitkän matkan olet juossut. Tämän niin kutsutun määrällisen eri numeroihin perustuvan itsen esiintuomisen yleistyminen mahdollistaakin Helsingin Sanomien kuvaamien juoksudatamarkkinoiden muodostumisen.

Juoksudatamarkkinoilla kovempivauhtisista eli numeerisesti vaikuttavimmista lenkeistä ostaja joutuu maksamaan enemmän kuin hitaammista.

Juoksija haluaa kuulua heimoon ja näyttää hyvältä

Palsa ja Mertala ovat tutkineet Running with Data -projektissaan suomalaisten juoksuharrastaijien arjen datalukutaitoja eli taitoa ymmärtää ja hyödyntää suorituksestaan saamaansa dataa, sekä heidän syitään olla käyttämättä digitaalista teknologiaa osana juoksua. Tutkijoiden viimeisin — vertaisarvioinnissa oleva — tutkimus käsittelee juoksijoiden syitä digitaalisen teknologian käytölle.

“Tulosten mukaan sosiaalinen verifikaatio, eli itsen sijoittaminen osaksi haluttua viiteryhmää oli yksi peruste Stravan kaltaisten urheilun mittaamista ja sosiaalista mediaa yhdistävien palvelujen käytölle. Joillekin Stravan käyttöönotto ja juoksudatan jakaminen siellä todensi ja vahvisti kuulumista “juoksijoiden heimoon”, koska muut juoksijat antoivat lenkeistä myönteisiä kommentteja ja yläpeukkuja. Toisaalta osa vastaajista kertoi suorasukaisesti egoistisuuden ja statuksen olevan perimmäinen motivaattori datan jakamiseen Stravassa”, Mertala kertoo.

Toisin sanoen, vaikka Palsan ja Mertalan tutkimuksessa vastaajat juoksivat itse lenkkinsä, oli datan jakamisen ja määrällisen itserepresentaation taustalla nähtävissä samanlaisia “halutun kaltaisen itsen” esittämiseen liittyviä tavoitteita kuin mediassa esiin nousseilla dataa ostaneilla henkilöillä. Dataa, urheilumetriikkaa ja sosiaalisen median ominaisuuksia yhdistelevien palvelujen roolia ihmisten liikkumisessa ja liikkujaidentiteetin muodostumisessa olisikin Palsan ja Mertalan mielestä tärkeää tutkia lisää.

Running with Data -tutkimuksesta on mahdollista kuulla lisää Critical Big Data and Algorithmic Literacy Network -verkoston avoimessa webinaarissa torstaina 26.9.2024 klo 16:00. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lauri Palsa, lauri.p.palsa@jyu.fi
Pekka Mertala, pekka.o.mertala@jyu.fi

Linkit

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopisto kehittää uusia ratkaisuja maahanmuuttaneiden yliopistopolkujen sujuvoittamiseksi12.9.2024 15:30:02 EEST | Tiedote

Maahanmuuttaneet ovat erityisen aliedustettuina kielellisesti vaativissa ja korkeakoulutusta edellyttävissä asiantuntijatehtävissä. Koulutus- ja työmarkkinoiden eriytymisen pysäyttämiseksi maassa jo olevien maahanmuuttaneiden tavoittaminen korkeakoulutukseen on yhä tärkeämpää. Jyväskylän yliopiston humanistis-yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa halutaankin kehittää uusia ratkaisuja maahanmuuttaneiden yliopistopolkujen sujuvoittamiseksi.

Verenkierron mikro-RNA-pitoisuuksista voidaan arvioida syöpäriskiä Lynchin oireyhtymässä11.9.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Lynchin oireyhtymä on melko yleinen periytyvä geenivirhe, joka lisää yksilön alttiutta monille eri syöville, erityisesti suolistosyöville. FM Tero Sieväsen väitöstutkimus osoitti, että Lynchin oireyhtymää kantavien henkilöiden syöpäriskiä voidaan arvioida verenkierron mikroRNA-pitoisuuksista. Tämä auttaa kehittämään seulontamenetelmiä ja kohdentamaan seulonnan korkean riskin henkilöihin. Lisäksi tutkimus vahvisti aiempia havaintoja elämäntapojen ja syöpäriskin yhteyksistä osoittamalla, että terveelliset elämäntavat voivat suojata Lynchin oireyhtymän kantajia syöviltä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye