Rosebud Sivullisen ohjelmaa viikoilla 36 & 37
Ma 2.9. klo 17
Emilia Kilpua ja Hannu Koskinen: Aurinko - tuttu ja tuntematon tähtemme (Gaudeamus)
Kirjailijat keskustelevat lavalla tiedetoimittaja Markus Hotakaisen kanssa.
Päivätähtemme on loistanut jo miljardien vuosien ajan, mutta se ei ole niin seesteinen kuin kesäisellä taivaalla loistavasta valopallosta voisi kuvitella. Auringon pintakerrokset ovat alituisessa myllerryksessä ja sen voimakas magneettikenttä saa aikaan suunnattomia purkauksia, joiden vaikutukset tuntuvat maapallolla saakka. Kotiplaneettamme kohtalo on kytköksissä Auringon kehitykseen: millainen sen elinkaari on? Kilpua on Helsingin yliopiston avaruusfysiikan professori ja Koskinen avaruusfysiikan emeritusprofessori.
Ti 3.9. klo 18
Ville-Juhani Sutinen ja Ville Ropponen: Emigrantit (Vastapaino)
Ville-Juhani Sutisen ja Ville Ropposen kertova tietokirja Emigrantit – Venäläisten maanpakolaiskirjailijoiden jäljillä tarkastelee venäläisten emigranttien ja erityisesti kirjailijoiden värikkäitä kohtaloita.
Teoksessa kartoitetaan muiden muassa Vladimir Nabokovin ja Joseph Brodskyn jäljillä emigranttikirjallisuuden suurta kertomusta Berliinistä Pariisiin ja aina New Yorkiin saakka. Tuo kertomus ei ole päättymässä, sillä parhaillaan miljoonat venäläiset pakenevat taas kotimaastaan.
Julkaisutilaisuudessa Sutisen ja Ropposen kanssa on keskustelemassa Daniil Kozlov. Tietokirjailija Ari Turunen haastattelee.
Ke 4.9. klo 17
Benjamin Pitkänen ja Pavel Tahkovuori: Rakkaat eläimet, joita syömme (Into)
Kirjailijat Benjamin Pitkänen (VTM) ja Pavel Tahkovuori (KTK) tuovat esille suomalaisen eläintuotannon vakavimpia ongelmakohtia esikoistietokirjassaan Rakkaat eläimet, joita syömme (Into). Kirjassa ääneen pääsevät Suomen johtavat asiantuntijat sekä alan työntekijät, joita on yritetty hiljentää jo vuosia. Eläinlääkärit ja maatalousalan työntekijät kertovat laajamittaisesta eläimiin kohdistuvasta väkivallasta, joita he ovat todistaneet työuriensa aikana eläintiloilla ja teurastamoissa. Tässä silmiä avaavassa teoksessa vieraillaan paikoissa, jonne ei päästetä edes tutkijoita tai toimittajia.
To 5.9. klo 17
Aino Sutinen: Ajattelen Ukrainaa koko ajan (Suuri Kurpitsa) JULKKARIT!
Tervetuloa juhlistamaan Aino Sutisen uutta sarjakuvaa Ajattelen Ukrainaa koko ajan. Sutisen kanssa keskustelee yksi sarjakuvan hahmoista, sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö.
Sota on tullut Eurooppaan, ja tuntuu tärkeältä osoittaa solidaarisuutta Ukrainalle. Venäjä on käynyt yhä arvaamattomammaksi. 2000-luvun alun rauhaisa optimismi tuntuu kaukaiselta.
Aino vaihtaa venäjän kielen harrastamisen ukrainaan ja käy ukrainalaisissa kulttuuritapahtumissa. Kauniit ukrainalaiset kansanlaulut ja sodanaikaiset euroviisut menevät ihon alle. Mitä niissä lauletaan? Aino keskustelee ystävien ja asiantuntijoiden kanssa. Hän tallentaa ajankuvaa, uutistapahtumia ja raskaita tunnelmia.
To 5.9. klo 18
Voima 25 vuotta
Lavalla käväisevät Valko-Venäjää ja Venäjää hyvin tunteva journalisti Jussi Niemeläinen (HS), Voiman päätoimittaja Emilia Miettinen, Voiman Vlast!-sarjan toimittaja Iida Simes ja muutamia muita lehden keskeisiä hahmoja.
Ma 9.9. klo 17
Sanna Ryynänen ja Elina Nivala: Sosiaalipedagogiikka: Kohti inhimillistä yhteiskuntaa ja kestävää elämää (Gaudeamus)
Sanna Ryynäsen ja Elina Nivalan Sosiaalipedagogiikka-teoksen uudistettu laitos Sosiaalipedagogiikka: Kohti inhimillistä yhteiskuntaa ja kestävää elämää korostaa ekososiaalista keskustelua ja laajentaa näkökulmia tutkimukseen ja käytäntöihin. Kirja kuljettaa sosiaalipedagogiikan varhaishistoriasta ja keskeisistä teorioista käytännön työn ympäristöihin.
Kirjan uudistamisen ytimessä on ollut kolme teemaa: ekososiaalinen, antirasistinen ja dekoloniaalinen ajattelu ja toiminta. Tilaisuudessa aiheista kirjoittajien kanssa keskustelevat väitöskirjatutkijat Sami Keto ja Riikka Kunelius sekä projektiasiantuntija Emnet Tarer.
Ke 11.9. klo 17
Hanna Kuusela: Syytös (Vastapaino)
Hanna Kuuselan Syytös on kuvaus nyky-Suomesta, joka on valmis myymään sivistyksensä vähiten tarjoavalle.
Se on kirja kurjistuneesta työelämästä, hiipuvasta demokratiasta ja merkityksensä hukanneista yliopistoista - syytettyjen penkillä maan korkeimmin koulutetut ihmiset.
Esseistiikkaa, päiväkirjaa, valitusvirttä ja autofaktaa yhdistelevä teos on syytekirjelmä, jonka kohteina ovat sivistyksen romuttajat ja demokratian tallojat. Se on vuodenkierto, sairasloma ja kattilanhakkaajan omakuva.
Syytös on omakohtainen kertomus yliopistoista, jotka eivät enää tiedä, mitä ne tekevät. Se haukkuu nyky-yliopistot, mutta laajenee samalla kuvaukseksi muutosjohtajista, rullaavista strategioista ja kauppakamarien pojista.
Kuuselan kanssa keskustelemassa Mika Rönkkö
Pe 13.9. klo 17
Astrid Swan: Noitarakastaja (S&S)
Annika on taiteilija, joka on unohtanut, miltä vapaus tuntuu. Sitten hän rakastuu D:hen, muusikkoon, jolla on suuria suunnitelmia. Rakkaudesta juopuneena Annika sukeltaa uuteen elämään ja jättää hiipuvan avioliittonsa sekä pienen tyttärensä Leilan.
Kun Annika myöhemmin yrittää taas saada yhteyden Leilaan, on liian myöhäistä: hänen kirjeensä palautuvat avaamattomina. Hän jatkaa silti kirjoittamista, kurottaa siten tytärtään kohti etäisyyden ja poissaolon yli.
Vuosien kuluessa Annikan muistikirjoista ja kirjeistä rakentuu oma todellisuutensa, jossa toistuvat tarinat lähdöstä ja sen syistä. Annika on noitarakastaja: hän kertoo löytämästään rakkaudesta ja metsästä talonsa takana, mutta myös kokemastaan väkivallasta ja yksinäisyydestä. Hän puolustaa valintojaan silloinkin, kun ne tuottavat tuskaa.
Noitarakastaja kietoo lukijan kertomusten, toden ja kuvitelman tummaan kudelmaan. Se on tarina vääristä valinnoista, vaietuista traumoista ja niiden työntymisestä äidin ja tyttären väliin.
Koko Hubara haastattelee illan aikana Astrid Swania. Tule kuulemaan kirjasta ja ostamaan omasi julkkarihintaan. Tarjoamme lasillisen kuohuvaa 50 ensimmäiselle vieraalle!
Tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Rosebud Sivullinen, Kaisaniemenkatu 5 (Kaisa-talo), Helsinki. Esteetön sisäänkäynti katutasosta. Tapahtumat myös striimataan Sivullisen YouTube-kanavalle https://www.youtube.com/@Sivullinen_Lava
Yhteyshenkilöt
Petra KakkoMyymäläpäällikkö
Sivullinen-kirjakauppa
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Rosebud Oy
Rosebud Sivullisen ohjelmaa viikolla 413.10.2024 17:16:30 EEST | Tiedote
Ma 7.10. klo 18 Kirsi ja Harry Lehto: Avaruuden elämää Kirsi ja Harry Lehto keskustelevat tiedetoimittaja Markus Hotakaisen kanssa avaruuden elämästä ja sen mahdollisista tyyssijoista. Enrico Fermi kysyi aikoinaan ”Missä kaikki ovat?” Ketään ei ole löytynyt – ainakaan vielä – mutta muita tähtiä kiertäviä eksoplaneettoja tunnetaan jo tuhansittain. Pieni osa niistä on elinkelpoisia, mutta merkitseekö se välttämättä elollisuutta? Ja mitä elämä ylipäätään on; tunnistaisimmeko hyvin eksoottisen elämänmuodon? irsi Lehto on molekulaarisen kasvibiologian dosentti ja Harry Lehto tähtitieteen professori Turun yliopistossa. He ovat Suomen johtavia astrobiologian tutkijoita. Lehdot ovat julkaisseet useita kirjoja mahdollisesta elämästä avaruudesta. Ti 8.10. klo 17 Heikki Aittokoski: Kunnon kansalainen (Gummerus) On olemassa kahdenlaisia ihmisiä: kunnon kansalaisia ja juttelijoita. Jakolinja näkyy selvimmin yleisissä saunoissa. Sen tietää Varjeluspoliisin vahtimestari, joka käy Jukolan uimahallin s
Uutuuskirja Suomi ja ydinaseet avaa ydinasevarustelun historiaa – Venäjän uhkailu taktisten ydinaseiden käytöstä luo uusia uhkakuvia1.10.2024 14:26:05 EEST | Tiedote
Kansainvälisen politiikan tutkijan Raimo Väyrysen tuhti uutuustietokirja "Suomi ja ydinaseet" avaa ydinasevarustelun pitkää polkua kylmän sodan ajoista tähän päivään ja sen vaikutuksia kansainväliseen politiikkaan ja Suomelle. 2010-luvun alussa virinnyt toive ydinaseiden poistamisesta osoittautui lyhytaikaiseksi. Valtava tuhovoima tekee niiden käytön järjettömäksi, mutta varsinkin Venäjän holtiton uhkailu taktisten ydinaseiden käytöstä luo uusia uhkakuvia. Suomessa on syytä pureutua ydinasestrategioiden merkitykseen, nyt kun Nato-jäsenyyden myötä ydinaseet ovat uudella tavalla ulkopolitiikan ytimessä. Kirja ilmestyy Turun kirjamessuilla lauantaina 5. lokakuuta kello 16:30, kun Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn haastattelee Raimo Väyrystä uutuuskirjasta.
Rosebud Sivullisen ohjelmaa viikolla 4027.9.2024 16:26:44 EEST | Tiedote
Ma 30.9. klo 17 Elina Annola: Luopuneet (Teos) "Anniina muuttaa Sisu-koiran, puolisonsa Leevin ja tämän tyttären kanssa kauniiseen, valoisaan kivitaloon Helsingissä ja ryhtyy haaveilemaan onnenapiloista ikkunalaudoilla sekä omasta lapsesta. Pian häntä alkavat kuitenkin kalvaa äidin sanat ja huoneiden kostea ilma. Toisessa ajassa Vieno yrittää pitää perheensä talon valoisalla puolella, vaikka hänen vastuullaan on sodan vammauttama, työtä vieroksuva mies ja pieni Liisa-tytär. Elämän piti mennä toisin, heidän piti olla onnellisia. Mutta itsenäisyyspäivänä Vieno näyttää naapurin Forsmaneille, että hänenkin perheensä on herrasväkeä." Ma 30.9. klo 18 JULKISTAMISTILAISUUS: Riikka Szalai: Katoaminen (Basam) Kukko lensi kuusenlatvaan ja kiekui koko päivän. Minä nakkelin pudonneita käpyjä ikkunaan, kunnes tulit ulos. Sinun paitasi oli valoa täynnä, minun mieleni oli kirkas. Sinä tulit paidanhihat palaen. En minä sinua nähnyt, vaan itseni. Kirjailija lukee runojaan ääneen, Henri Hirvenoja haastat
Lokakuun kirjamessuilla puhutaan omaishoidosta ja omaishoitajista25.9.2024 09:15:00 EEST | Tiedote
Ilman omaishoitajia Suomi olisi nykyistäkin syvemmässä hoivakriisissä. Omaishoitoa on lisätty poliittisilla päätöksillä aina 1990-luvulta lähtien. Mutta miten omaishoitajille käy, kun hyvinvointialueiden määrärahat ovat tiukilla ja Orpon hallitus on luvannut uudistaa omaishoitolain? Teemaan johdattelevat Sirpa Puhakka ja Sari T. Tiiro tietokirjallaan RAKKAUDEN RIEKALEITA – Omaishoitajat hoivakriisiä pelastamassa.
Rosebud Sivullisen ohjelmaa viikolla 3920.9.2024 17:19:47 EEST | Tiedote
Ti 24.9. klo 18 JULKISTAMISTILAISUUS: Matti Hagelberg: Vajoava Ateneum 1 (Kreegah Bundolo) Matti Hagelbergin uusi neliosainen teossarja alkaa! Vajoava Ateneum kertoo Ateneum-rakennuksen vaihtoehtoisen historian. Taideteollisen korkeakoulun sarjakuvataiteen laitoksen opiskelijoista ja opettajista vuosina 1979-82 kertova muistelmateos tasapainoilee toden ja sepitteen rajalla. Voi nimittäin olla, ettei kaikki mennyt aivan kuten kirjassa kerrotaan. Vai menikö sittenkin? Ateneumin koulussa opiskeleva Riittamaari Malva on suomalaisen sarjakuvan suuri lupaus, jota odottaa loistava tulevaisuus alan etulinjassa. Mutta kuinka käy, kun hän alkaa epäillä valintojaan? Ja onko hänen valinnoillaan lopulta merkitystä, kun suomalaisen sarjakuvateollisuuden perustukset alkavat murentua hänen allaan ja ympärillään? Luvassa tarjoilua. Kirjoja. Omistuspiirroksia. Signeerausta. Juhlahumua tiistai-iltaan. Lavalla Matti Hagelbergin kanssa keskustelee kirjailija Riikka Ala-Harja. Tervetuloa mukaan! Ke 25.9. kl
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme