Lähiruokapäivänä 7.-8. syyskuuta maaseudulla on avoimet ovet
Millaisia tuotteita kotiseudullasi tuotetaan, mistä suomalainen ruoka tulee, entä mitä muuta mielenkiintoista maaseudulta löytyy? Näihin kysymyksiin voit saada vastauksen 7. -8. syyskuuta.
Valtakunnallinen Lähiruokapäivä on ainutlaatuinen tilaisuus kokea kotiseutusi parhaat puolet koko perheen voimin. Tapahtuman aikana pääset tutustumaan paikallisiin tuottajiin ja yrityksiin, ostamaan tuoreita raaka-aineita ja tuotteita suoraan tekijöiltä itseltään sekä tietenkin nauttimaan herkullisesta lähiruoasta.
Lempeää lehmänkasvatusta
Löydät oman alueesi Lähiruokapäivän kohteet kootusti kartalta osoitteesta lahiruokapaiva.fi. Osa kohteista on auki sekä lauantaina että sunnuntaina, osa vain toisena päivänä, joten kannattaa tarkistaa lahiruokapaiva.fi-sivustolta aukiolopäivät ja -ajat.
Kymenlaaksossa mukaan on ilmoittautunut monipuolinen joukko kohteita erilaisista eläin- ja matkailutiloista kotijuustolaan. Esimerkiksi Sippolassa voit vierailla lauantaina 7.9. Taunolan pientilalla ja tutustua suomenkarjaan. Edustettuina ovat kaikki kolme kotimaista nautakarjarotua: itäsuomen-, länsisuomen- ja pohjoissuomenkarja. Kesällä puolet karjasta oli Kotkan Kyminlinnassa maisemaa hoitamassa. Nyt kaikki ovat jälleen talon pihapiirissä.
- Lehmiä ja hiehoja on yhteensä 11 sekä muutama nuori sonni. Meillä on sellaista lempeää lehmänkasvatusta. Lehmät ulkoilevat vapaasti ja hoitavat itse vasikkansa, kertoo tilan emäntä Hanne Kareinen.
Myynnissä on tietenkin lähiruokaa ja kahvion puolella esimerkiksi suomenkarjan maidosta valmistettua jäätelöä. Walk in -valokuvaukseen voit viedä vaikka koko perheen.
Gluteenittomasti itärajan tuntumassa
Etelä-Karjalan kohteissa voi pistäytyä lähiruokaostosten lomassa esimerkiksi Huonekasviseuran kasvitreffeillä, tutustua 1800-luvun maatilan pihapiiriin tai herkutella italialaisella gelatolla. Imatralla ihan itärajan tuntumassa Tmi Vilkkonin sosiaalipedagogisella eläintilalla on lauantaina 7.9. lapsille talutusratsastusta. Eläinpihalla pääsee ihastelemaan muun muassa aaseja, lampaita, vuohia ja kaneja. Lähiruoan ohella myynnissä on gluteenittomia kahvilatuotteita sekä aasialaista ruokaa, jota myydään Naisten Pankin hyväksi.
- Olen itse keliaakikko ja 2.-8. syyskuuta on keliakiaviikko. Siihen liittyen lauantaina 7. syyskuuta on myös Suomen suurimmat gluteenittomat kahvit -tapahtuma, joten päätin laittaa pystyyn gluteenittoman pop up -kahvilan. Myös aasialainen keitto on gluteeniton, kertoo Tmi Vilkkonin yrittäjä Aila Vilkka.
Haminalaiset Tuula ja Jukka Ahola Lähiruokapäivän suojelijoina
Tänä vuonna tapahtumapäivälle on lanseerattu Lähiruokapäivän suojelijat. Kunniatehtävään on kutsuttu maakunnissa intohimoisesti lähiruoan tai maaseudun kehittämisen parissa työskenteleviä henkilöitä. Kaakkois-Suomesta Lähiruokapäivän suojelijan kunniatehtävän ovat ottaneet vastaan Aholafarmin Tuula ja Jukka Ahola Haminasta. Aholat ovat osallistuneet Lähiruokapäivään alusta saakka.
- Pyyntö Lähiruokapäivän suojelijaksi lämmittää suuresti sydäntä ja osoittaa arvostusta pitkäjänteistä työtämme kohtaan lähiruoan parissa. Otamme kunniatehtävän ilolla ja kiitollisuudella vastaan, Tuula sanoo.
Varsinais-Suomessa kunniatehtävän ovat ottaneet vastaan Heli Nieminen Visit Turku Archipelagosta ja Yrityssalon Henna Kyyrä. Tulevina vuosina Lähiruokapäivän suojelijoita kutsutaan mukaan jokaisesta maakunnasta. Heidän rooliaan kehitetään yhdessä pitkin vuotta.
Lähiruokapäivä kasvaa vuosi vuodelta. Viime vuonna mukana oli yli 300 tapahtumajärjestäjää ja vierailijoita kohteissa oli yhteensä arviolta 70 000. Lähiruokapäivä on EU:n maatalous- ja maaseuturahoituksen osarahoittama ja sitä koordinoi maaseutuverkostoyksikkö.
Yhteyshenkilöt
- Valtakunnallinen koordinaatio:
Maaseutuverkostoyksikkö, info@maaseutu.fi
Anna Mäkinen, anna.makinen@ruokavirasto.fi, p. 050 472 8226
- Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Maaseutupalvelut
Saija Räty, saija.raty@ely-keskus.fi, p. 0295 029 045
Tietoja julkaisijasta
Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan elinvoimainen, kestävä ja saavutettava Kaakkois-Suomi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen elinvoimaa ja hyvinvointia tuettiin lähes 17 miljoonalla eurolla vuoden ensimmäisellä puoliskolla21.8.2024 10:23:10 EEST | Tiedote
Kaakkois-Suomen yritysten osaamista, työllisyyttä ja elinvoimaa parannetaan erilaisin EU-rahastojen sekä kansallisilla tuilla. Tukea myönnetään maaseuturahastosta, Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR), Euroopan sosiaalirahastosta (ESR+), Oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta (JTF) sekä kansallisena yrityksen kehittämisavustuksena (ELY-keskus).
Työttömien määrä kasvanut Kaakkois-Suomessa, uusia työpaikkoja vähemmän kuin vuosi sitten20.8.2024 08:10:13 EEST | Tiedote
Työttömien määrä kasvoi Kaakkois-Suomessa edellisvuoden heinäkuusta kahdeksalla prosentilla. Myös lomautettuja oli vuodentakaista enemmän. Nuorisotyöttömyys ja pitkäaikaistyöttömyys jatkavat kasvuaan. Ulkomaalaistaustaisten työttömien määrä nousi kaikkia työttömiä enemmän. Uusia avoimia työpaikkoja oli heinäkuussa 40 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Kaakkois-Suomessa vain Imatran seudulla työpaikkoja oli viime vuoden heinäkuuta enemmän.
Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson yrityksille ja kehittämishankkeille yli kolme miljoonaa euroa huhti-kesäkuussa15.8.2024 10:33:17 EEST | Tiedote
Kuluvan vuoden huhti-kesäkuussa 26 yritystä ja 28 kehittämishanketta saivat EU:n maaseuturahoitusta Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ja Leader-ryhmien kautta. Yritysten investointeihin ja kehittämistoimiin myönnettiin yhteensä lähes 260 000 euroa, kehittämishankkeisiin kaikkiaan 2,8 miljoonaa euroa.
Kaakkois-Suomen sinilevätilanne rauhallinen, mutta riski leväkukintojen runsastumiselle säilyy8.8.2024 13:23:15 EEST | Tiedote
Useimmilla havaintopaikoilla sinilevärunsastumia ei ole tämän viikon havainnoinnissa tavattu.
Sinileväkukintoja tavataan edelleen paikoin runsaastikin Kaakkois-Suomen järvi- ja rannikkoalueilla, useimmilla havaintopaikoilla kukintoja ei kuitenkaan tällä hetkellä ole25.7.2024 13:11:24 EEST | Tiedote
Useimmilla havaintopaikoilla sinilevärunsastumia ei ole tämän viikon havainnoinnissa tavattu.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme